Απίστευτες καταγγελίες των Κουβανών του ΠΑΟΚ για χειροδικία, ρατσισμό και μπανάνες...

Aπίστευτες καταγγελίες των Κουβανών Άλμπο, Σαντοβάλ για τη συμπεριφορά του Γιούρι Φιλίποφ και των παραγόντων του ΠΑΟΚ. 

Απίστευτες καταγγελίες των Κουβανών του ΠΑΟΚ για χειροδικία, ρατσισμό και μπανάνες...

Οι Ντάριελ Άλμπο και Χοσέ Σαντοβάλ σε συνέντευξή τους στο gazzetta.gr μιλάνε για όλα όσα συνέβησαν από το ξεκίνημα της συνεργασίας τους με τον ΠΑΟΚ μέχρι το τέλος, κάνουν λόγο για έλλειψη σεβασμού από πλευράς των «ασπρόμαυρων», ενώ αφήνουν αιχμές ακόμα και για ρατσιστική συμπεριφορά.

Ανάμεσα στα άλλα αναφέρουν


Albo: «Δεν ξέρω από που να αρχίσω αλλά όλα ήταν περίεργα από την πρώτη μέρα που ήρθαμε. Ο μάνατζερ (Αυγητίδης) ήρθε να μας πάρει μαζί με την Τζένη και από την επόμενη μέρα εξαφανίστηκε. Πήγαμε να προπονηθούμε , ο προπονητής δεν εμφανίστηκε ποτέ. Αυτό δεν μας ένοιαζε συνεχίσαμε τις προπονήσεις. Υπήρχαν πολλά σχόλια για εμάς, ότι ήμασταν καλοί ή όχι κτλ, δεν μας φέρθηκαν ποτέ με σεβασμό, όμως εμείς αποδείξαμε μέχρι και την τελευταία στιγμή ότι είμαστε οι καλύτεροι. Φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν αρκετό γι’ αυτούς και έγινε ότι έγινε μέχρι τώρα, όπως είπε και ο Σαντοβάλ. Ποτέ δεν καθυστερήσαμε να πάμε στην προπόνηση αντιθέτως πολλές φορές περπατούσαμε μέχρι το γήπεδο, δεν χάσαμε καμία προπόνηση. Τον πρώτο καιρό μας πήγαινε η Τζένη και μετά ξαφνικά δεν ήθελαν να με πάει η Τζένη. Μετά, για μια εβδομάδα ακόμα περπατούσαμε. Αυτό που έκαναν ήταν να μας κλείνουν τα αποδυτήρια. Φτάναμε στα 5 λεπτά πριν την προπόνηση κι ενώ μας έμενε χρόνος να αλλάξουμε και να κάνουμε όσα έπρεπε, μπαίναμε αργά για προπόνηση αφού μας είχαν κλείσει τα αποδυτήρια και ουσιαστικά χάναμε χρόνο. Αλλά πάντα υπακούαμε τον προπονητή σε όλα. Στην τελική, ήρθαμε εδώ για εμάς και για τις οικογένειές μας. Δεν ξέρουμε να κάνουμε κάτι άλλο, δεν δουλεύουμε αλλού, μας πληρώνουν μόνο για να παίζουμε βόλεϊ».


Αναφέρατε τον προπονητή. Ποια ήταν η σχέση σας με τον Γιούρι Φιλίποφ;

Sandoval: «Η σχέση μας ήταν πολύ κακή. Μερικές φορές, λόγω της αντιπάθειάς του, καταλάβαινα ότι μας ειρωνευόταν κυρίως μπροστά σε άλλα άτομα αν και δεν καταλάβαινα την γλώσσα. Έκανε διάφορες πράξεις μέσα στο γήπεδο, αποκλειστικά εναντίον μας. Αν θέλετε αυτό το μεταφράζετε ρατσισμό. Κατά την γνώμη μου είναι. Εμείς δεν τον κρίνουμε όταν τον αποκαλούμε ρατσιστή, αλλά μιλάμε έτσι λόγω των πράξεων του εναντίον μας και δεν καταλάβαμε αν όλο αυτό το έκανε επειδή είμαστε μαύροι ή επειδή είμαστε Κουβανοί ή επειδή τον καθοδήγησε ο πρόεδρος σε αυτή την συμπεριφορά για να μπορέσουν να μας διώξουν από την ομάδα».

Albo: «Σε αυτό το κομμάτι δεν ξέρω τι να σας πω. Ήταν ένας καλός προπονητής αλλά από την άλλη έκανε πράξεις με τις οποίες δεν μας έδειχνε σεβασμό. Όταν έλεγε κάτι κι εγώ ρωτούσα τώρα τι έγινε, γιατί γελάνε όλοι, εκείνος με ειρωνεία μας έλεγε ότι ήταν απλά ένα αστείο. Την ίδια μέρα που εγώ του είπα coach δεν έχουμε φάει, το φαγητό μας δεν ήρθε αυτός έκανε ένα αστείο στα ελληνικά και όλοι γέλασαν και μου απάντησε «Μην το λες σε εμένα αλλά στον μάνατζερ σου». Υπάρχουν διάφορα που έκανε και μας ενοχλούσαν στα αλήθεια. Δεν μπορούσα να καταλάβω γατί τα έκανε αφού προπονούμασταν σκληρά, ήμασταν οι καλύτεροι. Αυτό που πιστεύω είναι ότι δεν μας σεβόταν».

Sandoval: «Όταν έγινε το περιστατικό με το φαγητό το αστείο ήταν σε βάρος μου»(στο συγκεκριμένο περιστατικό, σύμφωνα με τους Κυπελλούχους ο ντελιβεράς είχε φέρει το φαγητό και το είχε αφήσει στην είσοδο γιατί χτυπούσε το κουδούνι και δεν του απαντούσαν).

Albo: «Ούτε είχαμε καταλάβει εκείνο το περιστατικό όταν η Τζένη μπήκε να παρακολουθήσει μια προπόνησή μας, ως εκπρόσωπός μας, και την έδιωξε λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να δει την προπόνηση και την επόμενη μέρα ήταν εκεί η οικογένεια κάποιου άλλου συναθλητή μας και αυτό γινόταν συχνά. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι όλα αυτά δεν έδειχναν σεβασμό στα πρόσωπά μας. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όσα έγιναν».

Sandoval: «Η τιμωρία μας όταν κάναμε ένα λάθος ήταν να φέρουμε στην προπόνηση μπανάνες. Θεωρήσαμε ότι αυτό ήταν κάτι που γινόταν γενικά όταν κάποιος έκανε το συγκεκριμένο παράπτωμα. Αλλά δεν ήταν έτσι γιατί ενώ μας είπαν ότι όταν κάποιος αθλητής καθυστερεί στην προπόνηση πρέπει να φέρει μπανάνες ,κάποιος άλλος συμπαίκτης μας καθυστέρησε, όπως κι εμείς, και έφερε γλυκά».



Πάμε στο επεισόδιο που έφερε την οριστική ρήξη. Τι ακριβώς έγινε; Η μια πλευρά λέει για χτύπημα στο τραπέζι η δικιά σας πλευρά μιλάει μόνο για κουβέντες. Τι έγινε τελικά;

Sandoval: «Δεν ξέρω γιατί λένε αυτό το ψέμα. Πραγματικά αυτό είναι ένα ψέμα και ένας άλλος λόγος για να μας δείξουν ότι δεν μας θέλουν. Είναι δυσφήμιση να λένε για τον συμπαίκτη μου ότι σήκωσε το χέρι του. Πριν να πει κάτι δημοσίως θα έπρεπε να βγει και να πει την αλήθεια. Γιατί αν και δεν μιλάμε ελληνικά και αγγλικά μπορούμε να καταλάβουμε κάποια πράγματα. Με την λογική και επειδή είμαστε άνθρωποι μπορούμε να επικοινωνήσουμε και με χειρονομίες και αυτό που είπε ο Albo ήταν «Τερζή (συμπαίκτης τους πασαδόρος του ΠΑΟΚ που γνώριζε ισπανικά), πες στον πρόεδρο ότι η Τζένη δεν είναι μόνη» και σήκωσε το χέρι για να του δείξει να καταλάβει που απευθυνόταν. Μόνο αυτό και μετά αποχώρησε από το γραφείο, τίποτα άλλο. Και ο πρόεδρος (Τσαλόπουλος) λόγω του ότι είχε συνείδηση του τι είχε κάνει πριν στην Τζένη , έμοιαζε έκπληκτος και όταν μας είδε σηκώθηκε από το τραπέζι και άρχισε να φωνάζει στα ελληνικά, μάλλον τι κάνετε εκεί και τι συμβαίνει, σε επιθετικό τόνο. Ο συμπαίκτης μου είπε απλά στον Τερζή (ο πασαδόρος της ομάδας) να μεταφράσει στον πρόεδρο ότι η Τζένη δεν είναι μόνη της και όταν κατάλαβε ότι έγινε κατανοητός έφυγε. Αυτό έγινε. Πριν να μπούμε στο γραφείο χτυπήσαμε την πόρτα, γιατί η πόρτα δεν ήταν ούτε κλειστή ούτε ανοιχτή. Χτύπησε και είπε στα αγγλικά με συγχωρείται, ένα λεπτό και ζήτησαν από τον Τερζή να τους συνοδεύσει για να μεταφράσει».

Αυτό δεν μπορούσε να έχει γίνει άλλη μέρα; Να είχαν ηρεμήσει τα πνεύματα πρώτα; Το έχετε μετανιώσει αυτό;

Albo: «Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε. Πάντα φερόταν άσχημα στην Τζένη, όχι σωματικά, αλλά πάντα υπήρχε κάτι ενάντια σε εμάς και στην Τζένη, πάντα και είχαμε κουραστεί. Όλα άρχισαν όταν έβαλαν κάποιον να μας μεταφέρει, χωρίς να το θέλουμε, η εκπρόσωπός μας να μην μπορεί να μπει στο γήπεδο, το φαγητό ήταν απαίσιο, ο team μάνατζερ δεν ήταν ποτέ στο γήπεδο. Τον ένοιαζαν μόνο οι άλλοι ξένοι της ομάδας, τα δικά μας προβλήματα τα άφηναν στην Τζένη. Άρα η Τζένη μας βοηθάει ή μας ενοχλεί; Σκέφτηκα ότι είχε έρθει πια ο καιρός να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα. Όλοι οι παίκτες έπαιξαν καλά εκείνη την μέρα και φάνηκε αυτό στο γήπεδο. Γιατί έπρεπε να γίνει όλο αυτό; Χρησιμοποίησαν την Τζένη μόνο για να λύνει τα προβλήματα. Κάθε μέρα μας φερόταν άσχημα και εκείνη την στιγμή απλά το ποτήρι ξεχείλισε. Σκέφτομαι ότι αν περίμενα την επόμενη μέρα δεν θα γινόταν τίποτα. Δεν το μετανιώνω όλο αυτό γιατί εμάς μας μεγάλωσαν με αρχές. Και δεν καταλαβαίνω πως ο πρόεδρος μιας τόσο μεγάλης ομάδας όπως ο ΠΑΟΚ διέπραξε κάτι τέτοιο και κατηγορεί εμάς για έλλειψη επαγγελματισμού. Και η ερώτησή μου είναι γιατί ο πρόεδρος δεν το έκανε αυτό άλλη μέρα και άλλη στιγμή»;


Για να κλείσουμε, θεωρείτε οι ίδιοι ότι τα έχετε κάνει όλα καλά και όλα τα λάθη τα έχει κάνει η άλλη πλευρά; Και αν τελικά έχετε κάνει κάτι λάθος, ποιο είναι;


Sandoval: «Δεν μετανιώνουμε για την πράξη μας και δεν μιλήσαμε άσχημα σε κανέναν είναι απλά θέμα σεβασμού. Χάσαμε τον σεβασμό μας στο πρόσωπό του (Τσαλόπουλου) όταν πρώτα αυτός δεν μας σεβάστηκε και χειροδίκησε απέναντι στην Τζένη. Δεν καταλαβαίνω γιατί μιλούσαν άσχημα για εμάς στα μέσα και στους δημοσιογράφους. Δεν μας απασχόλησε ποτέ αυτό. Η κριτική είναι μέσα στην ζωή ενός αθλητή αλλά αυτή η έλλειψη σεβασμού απέναντι σε μια γυναίκα, έτσι όπως το σκέφτομαι εγώ, θεωρώ ότι έγινε για να μας προκαλέσει, να υποπέσουμε σε ένα παράπτωμα και να μπορέσουν να μας διώξουν από την ομάδα. Μας κατηγορούν για ένα λάθος για το οποίο είναι η πρώτη φορά στην ζωή μου που κατηγορούμαι, να υπερασπίζομαι μια γυναίκα. Δεν καταλαβαίνω το λάθος. Εμείς απλά ζητήσαμε τον λόγο γι’ αυτή του την πράξη. Θα μπορούσε εκείνη την στιγμή να μας κατηγορήσει και ο ίδιος για έλλειψη σεβασμού. Σε συνδυασμό με τα προηγούμενα πειθαρχικά παραπτώματα για τα οποία κατηγορηθήκαμε , μπορείτε να καταλάβετε. Όλο ήταν προγραμματισμένο. Αν ο ίδιος δεν ήθελε να συμβεί όλο αυτό, θα μπορούσε με τον καλύτερο τρόπο σαν πρόεδρος να μας πει ότι δεν μας θέλει στην ομάδα, να μας ζητήσει να αποχωρήσουμε και τίποτα από όλα αυτά δεν θα γινόταν. Δεν του δώσαμε ευκαιρία με την παρουσία μας ως αθλητές να μας διώξει οπότε μετά άρχισε να ψάχνει προσχήματα και λάθη για να μας διώξει».



Τζένη Τερζή: «Υπάρχουν φωτογραφίες με τα σημάδια από το λαιμό μου»


«Υπάρχουν φωτογραφίες με τα σημάδια στον λαιμό μου όταν πήγα στην αστυνομία. Τα σημάδια πως έγιναν; Αν εγώ έφτασα στο σημείο να κάνω σημάδια στον εαυτό μου, για ποιόν λόγο; Ειδικά από την στιγμή που τρεις μέρες πριν ήμουν εγώ μέσα υπό την δική τους καθοδήγηση να παίρνω τηλέφωνα στον Άγιο Δομίνικο για να δω που βρίσκονται τα χρήματα, αν έχουν ολοκληρωθεί τα transfer για να τα ολοκληρώσω εγώ, για να μπορούν να παίξουν στον επόμενο αγώνα που ήθελαν να παίξουν οπωσδήποτε γιατί μεσολαβούσε το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, και αφιλοκερδώς. Όποτε με έπαιρναν τηλέφωνο ήμουν εκεί να βοηθήσω. Για ποιον λόγο να προκαλέσω εγώ τέτοιο κακό στον ΠΑΟΚ; Και ειδικά στην ομάδα στην οποία ήταν μέσα όλα τα παιδιά συν οι Κουβανοί συν ένας πρόεδρος (Θανάσης Κατσαρής) που τον σέβομαι απεριόριστα, όπως σέβομαι και τον κύριο Λίτσα και τον κύριο Παϊσιάδη και τον κύριο Καπετανάκη. Για ποιόν λόγο εγώ να το κάνω αυτό το πράγμα; Όταν οι ίδιοι υπό την δική τους καθοδήγηση μου ζητούσαν να κάνω οποιαδήποτε δουλειά δεν μπορούσαν αυτοί. Να χτυπήσω τον εαυτό μου για να πω ότι με χτύπησε ο Τσαλόπουλος μπροστά σε όλο τον κόσμο έξω; Παρουσία όλου του κόσμου; Που με βλέπανε;"

Ολόκληρη η συνέντευξη στο www.gazzetta.gr