Στα χέρια του Ολυμπιακού οι τίτλοι, αν «ξυπνήσουν» Μουνιόθ και Αλεξίεφ

O Στέφανος Λεμονίδης γράφει για τις 4 μαζεμένες ήττες της ομάδας βόλεϊ ανδρών του Ολυμπιακού, που με σωστή διαχείριση μπορεί να κάνουν καλό στη συνέχεια στην ομάδα του Μουνιόθ.

Στα χέρια του Ολυμπιακού οι τίτλοι, αν «ξυπνήσουν» Μουνιόθ και Αλεξίεφ

Aπό τις 44 συνεχόμενες νίκες, η ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού βρέθηκε στις 4 μαζεμένες ήττες από Τρεντίνο, Φοίνικα Σύρου, ΑΟ Κηφισιάς , που όσο κι αν φαίνεται απίστευτο μπορεί να κάνουν καλό, ενόψει των αγώνων με τον ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός ήταν σε ύπνωση , αναπαυόμενος στις δάφνες του, κι ενώ το κακό φαινόταν να πλησιάζει με δρασκελιές εδώ και καιρό αφού κέρδιζε με αγκομαχητά, σαφώς κατώτερες ομάδες και με δραματικά χαμηλότερα μπάτζετ. Κι όμως τα καμπανάκια που χτυπούσαν, απευθυνόταν σε ώτα μη ακουόντων όπως αποδείχθηκε στο Ζηρίνειο, αν και η προειδοποίηση από το κωδωνοστάστιο της Ερμούπολης ήταν ηχηρή.

Το τελευταίο δίμηνο, αν εξαιρέσουμε τους αγώνες με την Τρεντίνο, ο Μουνιόθ επιδίδεται σε ένα κουραστικό μπες εσύ, βγες εσύ, προκαλώντας μια αναστάτωση στους παίκτες και η ομάδα δεν μπορεί να βρει ρυθμό. Χωρίς να εξασφαλίσει και μαθηματικά την πρώτη θέση, πειραματίσθηκε με τον Φοίνικα Σύρου, αλλά και με την Κηφισιά και με αυτή την τακτική έκανε ντέρμπι το ματς με τον ΠΑΟΚ, που ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα. Πρέπει πλέον να κερδίσει ή να πάρει δυο σετ στον αγώνα της 23ης Μαρτίου, δεν είναι όμως αυτό το πρόβλημα, αλλά η αναθάρρηση του αντιπάλου, που είναι πλέον πεπεισμένος ότι μπορεί να κερδίσει τον Ολυμπιακό και να πάει με άλλον αέρα στον ημιτελικό του Κυπέλλου στην Ιεράπετρα και στα πλέι οφς, αν περάσει βέβαια τον σκόπελο του φορμαρισμένου Παναθηναϊκού.

Και για να αποτελέσουν πλέον μια απλή παρένθεση οι δυο ήττες του πρωταθλήματος, ο Ισπανός τεχνικός οφείλει να πάρει πιο σοβαρά την ιστορία των βασικών και των αλλαγών, προκειμένου να μη βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Να αποφασίσει ποιοί είναι βασικοί, να μη δειλιάσει σε ονόματα και να βάλει ξανά το τρένο στις ράγες, γιατί τώρα κρίνονται οι τίτλοι.

Και οι παίκτες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην αποδίδουν τις ήττες στα λάθη του Μουνιόθ, αφού είναι συνυπεύθυνοι, έχοντας μάλιστα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Πολύ στο σορολόπ το έριξαν και κάποιος πρέπει να τους βάλει τις φωνές, όπως και πέρυσι μετά τον χαμένο ημιτελικό του Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ. Πρώτος απ όλους ο Τοντόρ Αλεξίεφ, που δεν είναι ο παίκτης που λάτρεψαν πέρυσι οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Βαρύς, δυσκίνητος, ράθυμος, δεν δικαιολόγησε την αναστάτωση που προκλήθηκε στην ομάδα τις γιορτές, με τον αποκλεισμό του κορυφαίου μπλοκέρ του πρωταθλήματος Μάρκους Μπέμε και την παραχώρηση του Ανδρέα Φράγκου. Ο Μουνιόθ για να διορθώσει τα λάθη του, στον σχεδιασμό της ομάδας το καλοκαίρι, προχώρησε σε εμβαλωματικές λύσεις και το αποτέλεσμα ήταν μια τρύπα στο νερό.

Το σταφ, προπονητικό και διοικητικό φέρει κι αυτό τις ευθύνες του. Ουδείς εναντιώθηκε στον Μουνιόθ, όταν αποφάσισε να φύγουν οι παίκτες στις 7 το πρωί από τη Γλυφάδα, να πάνε με τα αυτοκίνητα τους στην Κηφισιά για προπόνηση, να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους και να ξαναπάνε στο Ρέντη στις 5 μμ για να ταξιδέψουν πάλι στο Ζηρίνειο. Δεν πρέπει να βλέπουν και να ακούνε τον εκάστοτε προπονητή με ανοιχτό στόμα, αλλά να έχουν άποψη και να βάζουν “στοπ” στις όποιες ανοησίες του, που κοστίζουν στο κλαμπ. Ο προπονητής πρέπει να λογοδοτεί για τις ενέργειες του, δεν είναι φιλαράκι τους. Και δεν υπήρχε λόγος να παίξει τα δυο πρώτα σετ με την Κηφισιά χωρίς τους βασικούς, αφού ως το ματς με τον ΠΑΟΚ μεσολαβεί δεκαήμερο χωρίς αγώνες. Το αντίθετο έπρεπε να πράξει, σε συνεννόηση με τον μάνατζερ της ομάδας και να μη υποπέσει σε γκάφα ανάλογη του Μαρτίνς στον αγώνα με τη Λαμία.

Και πάμε στο δια ταύτα. Κινδυνεύει ο Ολυμπιακός να χάσει τα τρόπαια του κυπέλλου και του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ; Ο κανονικός Ολυμπιακός όχι, αλλά ο Ολυμπιακός των τελευταίων μηνών ναι. Πρώτα απ όλα ο ...ημιθανής ΠΑΟΚ απέκτησε δικαίωμα στο όνειρο, που έμοιαζε απατηλό πριν από τις ήττες στη Σύρο και την Κηφισιά. Αφού μπορούν αυτοί, γιατί όχι κι εμείς; σκέφτονται στην Πυλαία. Και δεν μιλάμε για καμία σούπερ ομάδα, αφού απλά σουλουπώθηκε με την προσθήκη του Γκάρετ και του Κλάπγουικ και το ξασκαρτάρισμα στο ρόστερ. Οι αδυναμίες της πολλές, όπως η υποδοχή του λίμπερο στο φλότινγκ σέρβις στη δεξιά πλευρά του, η επιθετική αφλογιστία του Σαφράνοβιτς, η απουσία βάθους στο ρόστερ και άλλα πολλά τεχνικά και τακτικά θέματα.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν θα είναι ο ρυθμιστής του ζευγαριού, κι αν πέσουν όλοι με τα μούτρα στην προπόνηση και τα βάρη, αν ο Μουνιόθ βγάλει την εξάδα χωρίς να λογαριάζει ονόματα και πάψει τις ...333 αλλαγές σε κάθε σετ, τότε δεν θα υπάρξει καν δίλημμα για τον τελικό νικητή. Και η αρχή πρέπει να γίνει από το Σάββατο 23 Μαρτίου.

ΥΓ: Αν βέβαια πάμε σε ζευγάρι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ στους τελικούς των πλέι οφς, γιατί ο “Δικέφαλος” πρέπει να αποκλείσει στους ημιτελικούς τον Παναθηναϊκό, που ναι μεν έχασε με κατεβασμένα χέρια τα ματς της κανονικής περιόδου, αλλά στα πλέι οφς θα είναι διαφορετικά τα πράγματα...