Η Μαρίνα ωχριά, μπροστά στον Σπύρο Μπλέτσα των 34 τίτλων του Ολυμπιακού

Υπάρχουν πολλά ανέκδοτα για τη μεταφράστια του Ολυμπιακού, την Μαρίνα Τσαλή, που κανένας  άλλος σύλλογος δεν έχει τον αριθμό των τίτλων της (20), αλλά τι να πούμε για τον φροντιστή της ομάδας βόλει του Ολυμπιακού Σπύρο  Μπλέτσα, που έχει περισσότερους  τίτλους (34), από ολους τους συλλόγους μαζί.

Η Μαρίνα ωχριά, μπροστά στον Σπύρο Μπλέτσα των 34 τίτλων του Ολυμπιακού

Η Μαρίνα Τσαλή πήγε στον Ολυμπιακό το 2003 και έκτοτε πήρε 13 πρωταθλήματα και 7 κύπελλα, νούμερα που δύσκολα θα βρούμε σε άλλους συλλόγους.

Υπάρχει ένας αφανής ήρωας στην ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού, ο ιστορικός φροντιστής του συλλόγου που είναι στο τμήμα επί 25 χρόνια! Επί 25 σερί χρόνια ο Σπύρος Μπλέτσας είναι πάντα εκεί, να φροντίζει για όλα στο αγαπημένο του αντρικό βόλεϊ του Ολυμπιακού. Και τι δεν έχουν δει τα μάτια του. Και τι δεν έχει ζήσει. Από το 1992 στον Ολυμπιακό, από τα μέσα κιόλας των “πέτρινων χρόνων” του ποδοσφαίρου. Έχει ζήσει πολλά πρωταθλήματα και κύπελλα του Ολυμπιακού στο βόλεϊ και τα δύο ευρωπαϊκά.

Tριαντατέσσερα τρόπαια έχει ζήσει με την αντρική ομάδα βόλεϊ, τρόπαια όλων των ειδών, πρωταθλήματα, κύπελλα, Σούπερ Καπ, Λιγκ Καπ, Ευρωπαϊκά. Διαβάζει ΦΩΣ ανελιπώς από το 1968! Το έπαιρνε τότε που είχε 2 δραχμές! Και έπειτα έβρισκε τρόπο να το παίρνει και στο στρατό που υπηρέτησε 26 μήνες φαντάρος!

Πώς βρέθηκε στον Ολυμπιακό; Είναι από τα Γιάννενα, ζει από το 1970 στην Αθήνα, το 1992 ήταν διακοπές στα Γιάννενα, πήγε να δει τον ΠΑΣ Γιάννενα στο γήπεδο και γνώρισε τον Γιάννη Φάκα, παίκτη τότε στο βόλεϊ του Ολυμπιακού που καταγόταν και αυτός από τα Γιάννενα. Πολλά χρόνια στον Ολυμπιακό ο Φάκας, πολλούς τίτλους πήρε. “Κάπου σας ξέρω” του λέει του Φάκα ο Μπλέτσας στο γήπεδο. “Παίζω στον Ολυμπιακό βόλεϊ” απάντησε εκείνος. Πιάσανε κουβέντα και του λέει ο Φάκας “έλα στο γήπεδο να μας δεις”.

Μόλις γύρισαν στην Αθήνα, πήγε ο Σπύρος Μπλέτσας και τον βρήκε στο κλειστό της Νέας Σμύρνης που είχε τότε έδρα ο Ολυμπιακός στο βόλεϊ.

Ποδοσφαιρικός ήταν πριν ο Μπλέτσας, είχε γυρίσει όλη την Ελλάδα με τον Ολυμπιακό ως οπαδός, Τούμπα, Χαριλάου, Καυταντζόγλειο, είχε τρέλα με τον Ολυμπιακό σε όλα τα σπορ. Έβλεπε τον Ολυμπιακό στο βόλεϊ από τις εποχές που ήταν στον Μίλωνα η ομάδα! Γεννηθείς το 1956. Γέννημα θρέμμα Γιαννιώτης αλλά άρρωστος με τον Ολυμπιακό. Μεγάλη του αδυναμία ο Δεληκάρης.

Πήγε λοιπόν στο βόλεϊ, βοηθούσε, στην αρχή μάζευε τις μπάλας, πήγαινε σε κάθε αγώνα, βοήθαγε τον Στέλιο Τριανταφύλλου που ήταν σαν δάσκαλός του, φροντιστής, και έδεσε με την ομάδα. Από το 1992 ως το 1996 ήταν βοηθός, μετά έφυγε ο Τριανταφύλλου επί Μοντάλι και έγινε από τότε ως σήμερα ο βασικός φροντιστής της ομάδας.

-Ποιον θεωρεί κορυφαίο προπονητή που έχει δει στον Ολυμπιακό; Τον Μοντάλι.

Και ο τωρινός του αρέσει, ο Μουνιόθ, είναι έξυπνος προπονητής. Κερδίζει τον κάθε παίκτη.

Ποιον θεωρεί κορυφαίο παίκτη που έχει ζήσει στον Ολυμπιακό; Ο Γιώργος Ντράγκοβιτς ήταν η αδυναμία του γιατί ήταν η αδυναμία της γυναίκας του που πέθανε τον Μάρτιο του 2016. Αγαπημένα του παιδιά επίσης στην ιστορία του Ολυμπιακού ο Κουρνέτας και ο Χριστοφιδέλης.

-Καλύτερος ξένος όλων των εποχών που έχει ζήσει; Ο Μίλκοβιτς.

Το καθήκον του Μπλέτσα κάθε μέρα επί 25 χρόνια είναι να φροντίζει την ομάδα, να τα έχει όλα έτοιμα, πλυμένα, τακτοποιημένα, να μπαίνουν στα αποδυτήρια οι παίκτες και να βρίσκουν τα πάντα έτοιμα, εμφανίσεις, πετσέτες, όλα να είναι κομπλέ. Και έχει μεγάλη πείρα στο βόλεϊ του Ολυμπιακού.

Θεωρεί ότι η φετινή ομάδα έχει την ποιότητα να τα πάρει όλα, να σαρώσει εντός και εκτός Ελλάδας. Διότι όπως λέει “φέτος έχουμε πολλούς παίκτες με ποιότητα αλλά και σωστή νοοτροπία. Δεν κοιτάνε την κερκίδα αν τους βλέπει ο πρόεδρος ή ο φίλος τους, είναι σοβαροί παίκτες, καλοί επαγγελματίες. Ο τελικός με τη Ραβένα θα είναι δύσκολος, αλλά πιστεύω ότι θα το πάρουμε”.

Θεωρεί ότι ο πασαδόρος Ντρζίζγκα κάνει τη διαφορά φέτος.

Μια ιστορία για τον Μπλέτσα. Όταν ήταν στο στρατό, συνεχώς ζητούσε άδεια για να πηγαίνει σε όλη την Ελλάδα να βλέπει τον Ολυμπιακό! Μια φορά πήγε και ζήτησε από το διοικητή του που ήταν Κύπριος, άδεια 10 μέρες! Και του λέει ο διοικητής κατευθείαν “πού παίζει ο Ολυμπιακός”; Υπέθεσε ο διοικητής ότι για τον Ολυμπιακό του ζήτησε πάλι την άδεια, αλλά του φάνηκαν πολλές οι 10 μέρες. Του λέει ο Μπλέτσας “στις Σέρρες”. Τσατίζεται ο διοκητής και του λέει “για να πας να δεις τον Ολυμπιακό στις Σέρρες και να έρθεις, θέλεις 10 μέρες”; Και του λέει ο Μπλέτσας “παίζει και με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ στο Καραϊσκάκη κύριε διοικητά, θέλω να κάνω τουρ να δω και τα δύο ματς”!

Παρά την παθολογική του αγάπη για τον Ολυμπιακό και για το τμήμα βόλεϊ, αποφεύγει τις ακραίες εκδηλώσεις, θέλει να υπάρχει ψυχραιμία και επαγγελματισμός. Τελευταία φορά που έκλαψε μετά από ήττα της ομάδας στο βόλεϊ ήταν το 1994 όταν έχασε ο Ολυμπιακός από τον Άρη στη Νέα Σμύρνη. Δεν έχει γούρια και τέτοια, δεν υπάρχουν κομποσκοίνια, εικόνες στα αποδυτήρια και τέτοια σκηνικά. Είναι αγαπητός σε όλους τους παίκτες, Έλληνες και ξένους. Ανυπομονεί να πάει καλά η ομάδα στον πρώτο τελικό στην Ιταλία, και μετά να διεκδικήσει το Κύπελλο με πολλές χιλιάδες κόσμου στο ΣΕΦ.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη στον Θέμι Σινάνογλου στο "Φως των Σπορ"