Απλά μαθήματα βόλεϊ, με αφορμή το ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-3

Πολλά ακούσθηκαν και γράφτηκαν για τον αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 2-3 , ας πούμε όμως 5 απλά πράγματα για το βόλεϊ

Απλά μαθήματα βόλεϊ, με αφορμή το ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-3

1. Η υπόδειξη του επόπτη ήταν λανθασμένη, αφού η μπάλα στο σερβίς του Ράπτη ήταν καθαρά μέσα. Ο άνθρωπος κακώς μπερδεύτηκε με τις άλλες γραμμές, έχει όμως το ελαφρυντικό του ακατάλληλου τερέν, με τις δεκάδες άσχετες γραμμές που μπέρδεψαν και τον τηλεπαρουσιαστή, ακόμη και στο ριπλέι. Να μη το κουράζουμε, ο άσος έπρεπε να μετρήσει και να γίνει το σκορ 13-11. Εκεί οι διαιτητές όφειλαν να προβληματισθούν από τις αντιδράσεις των παικτών και του πάγκου του Παναθηναϊκού και να εφαρμόσουν τις οδηγίες του μέγιστου Μπελιγράτη «σε τέτοιες περιπτώσεις όταν βλέπεις έντονες διαμαρτυρίες, φωνάζεις τον επόπτη, του λες «τι κάνει η γυναίκα σου, τι φαγητό φάγατε το μεσημέρι» και δίνεις ως μη γενόμενη τη φάση» ή αλλάζεις την υπόδειξη του επόπτη, αφού εντωμεταξύ ο δεύτερος διαιτητής συμβουλευτεί πονηρά την εικόνα της τηλεόρασης. O νυν πρόεδρος της ΕΟΠΕ και εκ των κορυφαίων διαιτητών του κόσμου, Γιώργος Καραμπέτσος σε παρόμοια περίπτωση σε αγώνα Εθνικός Αλεξανδρούπολης-Ολυμπιακός πήγε στο μόνιτορ της τηλεόρασης, συμβουλεύτηκε την εικόνα και άλλαξε τη ροή του παιχνιδιού. Ανορθόδοξα μεν, δίκαια δε...

2. Ως την επίμαχη φάση οι ντεφορμέ διαιτητές είχαν αρκετά λανθασμένα σφυρίγματα κατά του Ολυμπιακού(πιαστό Ανδρεάδη, λάθος θέσεις), αλλά και του Παναθηναϊκού(4 μπαλιές Πανταλέοντα). Με λίγα λόγια η διαιτησία δεν ήταν καλή και απλά έτυχε στην επίμαχη φάση να σφυρίξουν κατά του Παναθηναϊκού.

3. Ένας αγώνας επαναλαμβάνεται μόνο αν υπάρχει κακή εφαρμογή κανονισμών και όχι λάθος διαιτητή. Αυτό πλήρωσε ο Ολυμπιακός σε αγώνα γυναικών, όταν κέρδισε την ΑΕΚ, οι διαιτητές μπερδεύτηκαν με τις αλλαγές και το παιχνίδι ξαναέγινε. Άλλο κακή εφαρμογή κανονισμών, άλλο λάθος διαιτητή, τελείως διαφορετικά.

4. Ένα αγώνας βόλει αν ξαναγίνει , ποτέ δεν ξαναρχίζει από την λανθασμένη απόφαση του διαιτητή(αυτά ισχύουν στο ποδόσφαιρο) και πολύ περισσότερο δεν κατακυρώνεται στην ηττημένη ομάδα, αν γίνει λάθος διαιτητή.

5. Ο Ολυμπιακός έχασε ολόκληρο πρωτάθλημα γυναικών την περίοδο 2007-08 από λάθος διαιτητών, όταν η Ντουμιτρέσκου του Παναθηναϊκού κάρφωσε στο φιλέ (τέσσερις μπαλιές) στο Ρέντη στον πέμπτο τελικό και τελείωνε 15-13 το ται μπρεικ, αλλά ο διεθνής διαιτητής θεώρησε κακώς ότι βρήκε στα χέρια της Χατζηνικολάου, έκανε λάθος και ο Ολυμπιακός έχασε 14-16 και 2-3 σετ και μαζί ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Δεν ζήτησε ποτέ επανάληψη του αγώνα.

ΥΓ1: Συγχαρητήρια στον Χαράλαμπο Ανδρεόπουλο που δήλωσε σε αντίθεση με όλους τους άλλους που δυναμίτισαν την ατμόσφαιρα «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να δώσουμε σημασία στον πόντο που ίσως ήταν άσος του Ράπτη, άλλα να σταθούμε στην εμφάνιση μας". Ήταν απλά ο πρώτος αγώνας του πρωταθλήματος, χωρίς βαθμολογικό ενδιαφέρον!

ΥΓ2: Με αυτά και αυτά μάθαμε ότι άρχισε το πρωτάθλημα βόλεϊ κι απ οτι φαίνεται θα μας απασχολήσει έντονα, αφού με τον αγώνα της Κυψέλης ασχολήθηκε έμμεσα, αλλά με θόρυβο και ο ΠΑΟΚ

ΥΓ3: Για όλη τη φασαρία... φταίει ο Ολυμπιακός που αν δεν υποτιμούσε τον αντίπαλο και ήταν καλύτερα διαβασμένος(μόλις 25 σερβίς στον Ράπτη που ως τώρα έπαιζε διαγώνιος, έναντι 27 στον Ανδρεόπουλο και 30 στον Ζήση, αλλά και παροπλισμό του Μπέμε, διπλή αλλαγή κλπ) θα κέρδιζε 0-3 και ουδείς θα ασχολιόταν με την κακή διαιτησία.

ΥΓ4: Να κάνουμε μια μαντεψιά. Ο πρώτος που θα αποχωρήσει από την Πυλαία θα είναι ο Ιβάν Μπόμπα Μαρκές. Μετά θα ακολουθήσουν οι επόμενοι.