Αλμπέρτο Τζουλιάνι στο «ΦΩΣ»: «Γιατί έφυγα από τον Ολυμπιακό»

Ο Ιταλός προπονητής, Αλμπέρτο Τζουλιάνι, μιλάει για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Οι λόγοι του «διαζυγίου» και το νέο κεφάλαιο στην καριέρα του σε Βουλγαρία και εθνική Τουρκίας.

Αλμπέρτο Τζουλιάνι στο «ΦΩΣ»: «Γιατί έφυγα από τον Ολυμπιακό»

O Aλμπέρτο Τζουλιάνι ήρθε πέρυσι στον Ολυμπιακό με στόχο να γράψει ιστορία και να ξεπεράσει τον Τζιαν Πάολο Μοντάλι, τον συμπατριώτη του, που αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος προπονητής στην Ιστορία της ομάδας βόλεϊ ανδρών. Ο Μοντάλι είχε κατακτήσει δύο Κύπελλα, ένα πρωτάθλημα και έπαιξε δύο φορές σε τελικούς Κυπέλλου Συνομοσπονδίας απέναντι στην ανίκητη Κούνεο. Ο Τζουλιάνι, όπως και ο Μοντάλι, δεν πήρε το πρωτάθλημα την πρώτη χρονιά, με το ελαφρυντικό ότι παρέλαβε στη μέση της περιόδου την ομάδα που έστησε ο Δημήτρης Καζάζης. Δεν το έβαλε κάτω, μίλησε με τη διοίκηση του Ολυμπιακού και με δεδομένη την αγάπη του για τον σύλλογο και την Ελλάδα υπέγραψε διετές συμβόλαιο. Πήρε τους παίκτες που ήθελε, σήκωσε το Τσάλεντζ Καπ με δύο νίκες επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ και αποθεώθηκε από 15.000 θεατές στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μετά την αποτυχία στην Καλαμάτα, στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου, ο Ιταλός αμφισβητήθηκε, ιδιαίτερα όταν στον τρίτο τελικό στον Ρέντη ο Ολυμπιακός έχανε 0-2 από τον ΠΑΟΚ, αλλά ο Τζουλιάνι φύλαγε το καλύτερο για το τέλος. Η ομάδα του Πειραιά έκανε μεγάλη ανατροπή, κέρδισε 3-2 και στον τελευταίο τελικό στη Θεσσαλονίκη έπαιξε ιδανικά και κέρδισε με περίπατο 3-0 και μαζί τον τίτλο του πρωταθλητή.

Το τέλος του Τζουλιάνι ήταν παρόμοιο με του Μοντάλι, αφού και οι δυο έφυγαν ως προπονητές του Ολυμπιακού από την Ελλάδα, αλλά με το που πήγαν στην Τουρκία ο πρώτος και στην Ιταλία ο δεύτερος δεν επέστρεψαν ποτέ. Η… ιστορία λέει ότι ο Μοντάλι συμφώνησε σε όλα με τον Σωκράτη Κόκκαλη για να φτιάξει την ομάδα που θα κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών, αλλά ο ηγέτης του Ολυμπιακού το ξανασκέφτηκε με προτροπή του Λεωνίδα Θεοδωρακάκη και δεν τήρησε τη συμφωνία τους. Ο Μοντάλι δεν ξαναήρθε στην Ελλάδα ως προπονητής του Ολυμπιακού, αλλά ως ομοσπονδιακός, και απέτυχε στα προκριματικά του Ευρωβόλεϊ, αλλά και στο προολυμπιακό τουρνουά του Πειραιά για την πρόκριση στο Σίδνει.

Ο Τζουλιάνι κατά τη διάρκεια της περιόδου δέχτηκε πρόταση από την ομοσπονδία της Τουρκίας, ο Ολυμπιακός τού επέτρεψε να εργαστεί το καλοκαίρι και έστησαν την ομάδα της περιόδου 2023-24. Κι αφού συμφωνήσαν για τις μεταγραφές, έφυγε στις 13 Μαΐου από τον Πειραιά ως προπονητής του Ολυμπιακού, αλλά μόλις πάτησε το πόδι του στην Άγκυρα «έσκασε» η πρόταση της Χέμπαρ και μετά από λίγο ζήτησε λύση συμβολαίου. Στον Ολυμπιακό σοκαρίστηκαν, μπορούσαν να του πουν «όχι» γιατί είχε διετές συμβόλαιο, τελικά όμως επικράτησε η λογική και του επέτρεψαν να σπάσει τη συμφωνία τους, με αντάλλαγμα κάποιους μισθούς που είχε λαμβάνειν. Η βουλγαρική ομάδα ανήκει στον δήμαρχο του Πάζαρτζικ που ξόδεψε τεράστια ποσά για να πάρει το πρωτάθλημα, μετά τη φετινή αποτυχία. Και τα χρήματα που έδωσε στον Ιταλό προπονητή φημολογείται ότι είναι πάρα πολλά, τριπλάσια από αυτά που έπαιρνε στον Ολυμπιακό - και μάλιστα προκαταβολικά. Στο ρόστερ της τρεις Ιταλοί, οι Μπαράνοβιτς, Σάμπι, Μασάρι.

Αφού κάθισε η σκόνη, ο Ολυμπιακός σε δείγμα πολιτισμού ανακοίνωσε: «Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας του με τον Αλμπέρτο Τζουλιάνι. Ο Ιταλός τεχνικός, που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας βόλεϊ Ανδρών του συλλόγου τον Ιανουάριο του 2022, πρόσφερε στον σύλλογό μας σημαντικές επιτυχίες. Ο 59χρονος προπονητής οδήγησε τη φετινή σεζόν την ομάδα στον τρίτο της ευρωπαϊκό τίτλο, με την κατάκτηση του Challenge Cup στο κατάμεστο ΣΕΦ, ενώ κέρδισε και το πρωτάθλημα της Volley League. Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ ευχαριστεί θερμά τον Αλμπέρτο Τζουλιάνι και του εύχεται καλή επιτυχία στην καριέρα του».

Και ο Τζουλιάνι απάντησε: «Ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για μένα, όχι μόνο λόγω των σπουδαίων αποτελεσμάτων που πετύχαμε μαζί, αλλά κυρίως επειδή είχα την ευκαιρία να γνωρίσω υπέροχους και πολύ ξεχωριστούς ανθρώπους. Ευχαριστώ όλο τον σύλλογο του Ολυμπιακού, το επιτελείο, τους φιλάθλους και όλους τους παίκτες. Αντίο».

Έκλεισε, λοιπόν, το κεφάλαιο Τζουλιάνι στον Ολυμπιακό, το πρόσωπό του θα κοσμεί για πάντα την τοιχογραφία στον Ρέντη μαζί με τους παίκτες που κατέκτησαν το Κύπελλο Κυπελλούχων και εμείς, μετά από τρεισήμισι μήνες, μιλήσαμε με τον Ιταλό που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου προετοίμασε την Εθνική Τουρκίας για το Ευρωβόλεϊ (αντίπαλος και της Ελλάδας), μετά την κατάκτηση του Challenger Cup με 3-2 επί του Κατάρ στην Ντόχα και την πρόκριση στο Volleyball Nations League.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 30/8/2023

Είστε κουρασμένος;

Ναι, γιατί είμαι όλη τη μέρα στο γήπεδο και μετά στο ξενοδοχείο που είναι δίπλα.

Πώς βλέπετε τον όμιλο του Ευρωβόλεϊ στο Ισραήλ;

Δύσκολος όμιλος με μαχητικές ομάδες και τη Γαλλία να είναι το φαβορί. Όλες οι άλλες ομάδες έχουν τις ίδιες πιθανότητες πρόκρισης στην επόμενη φάση. Σέβομαι την Πορτογαλία, αλλά και τη Ρουμανία από την οποία χάσαμε πρόσφατα με 3-2. Υπάρχει μεγάλη ισορροπία.

Την Ελλάδα;

Δεν την ξέρω καλά, θα τη μελετήσω όταν έρθει η ώρα.

Πώς περνάτε στην Τουρκία;

Δουλεύοντας. Με εμπιστεύτηκε η τουρκική ομοσπονδία και πετύχαμε τον μεγάλο στόχο της χρονιάς, που ήταν η πρόκριση στο VNL.

H ζωή είναι διαφορετική από την Ελλάδα;

Στην Ελλάδα είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να γευτώ το φαγητό σας, με προτίμηση το ψάρι, ενώ εδώ ταξιδεύουμε συνέχεια και δεν έχω ελεύθερο χρόνο. Στην Ελλάδα μού άρεσαν ο καιρός και η κουζίνα σας.

Δεν είστε φαβορί μετά τη Γαλλία λόγω του Λακούμτζιγια (Βόσνιος που πήρε τουρκικό διαβατήριο, ενώ ο πατέρας του, Εκρέμ, έπαιξε στον Άρη);

Δεν είναι μόνο ο Λακούμτζιγια, έχουμε κι άλλους παίκτες που παίζουν σε ευρωπαϊκές ομάδες.

Ποιες είναι οι αναμνήσεις από τον Ολυμπιακό;

Ο Ολυμπιακός είναι ένα δύσκολο κλαμπ, αφού πρέπει να κερδίζει όλες τις διοργανώσεις που παίρνει μέρος. Δεν τα καταφέραμε, αλλά εστιάσαμε περισσότερο στα σπουδαία ματς που ήταν ο τελικός του Τσάλεντζ Καπ και οι τελικοί του πρωταθλήματος. Πήραμε τους δύο μεγάλους τίτλους της χρονιάς.

Φοβηθήκατε όταν ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 0-2 στον Ρέντη στον τρίτο τελικό;

Όχι, δεν φοβήθηκα, γιατί έβλεπα ότι ήμασταν πολύ κοντά και όταν έφυγε το άγχος από τους παίκτες, παίξαμε όπως σχεδιάσαμε και κερδίσαμε 3-2. Και σε όλα τα σπορ μετράνε τα τελευταία αποτελέσματα, που για εμάς ήταν η κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Στην Πυλαία κάνατε το τέλειο ματς στον τέταρτο τελικό;

Όλη την περίοδο κάναμε δύο τέλεια ματς. Στο Τελ Αβίβ απέναντι στη Μακάμπι και με τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη.

Στήσατε την ομάδα της επόμενης περιόδου προτού αποχωρήσετε;

Την είχαμε στήσει μαζί με τη διοίκηση πολύ καιρό πριν τελειώσει το πρωτάθλημα - κι αυτό είναι χαρακτηριστικό των μεγάλων κλαμπ. Έμειναν όλοι οι βασικοί παίκτες και αυτό είναι επιτυχία.

Είχατε προτείνει την προσθήκη των Κοκκινάκη, Τζούριτς;

Δεν μπορώ να αποκαλύψω τις προτάσεις μου, γιατί αυτό θα μειώσει τους υπάρχοντες παίκτες του Ολυμπιακού.

Φύγατε, όμως, από τον Ολυμπιακό. Γιατί;

Ήθελα να μείνω με την καρδιά μου στον Ολυμπιακό και η απόφασή μου να πάω στη Βουλγαρία ήταν καθαρά επαγγελματική.

Μέτρησαν τα πολλά λεφτά που σας έδωσε η Χέμπαρ και το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση όπως στον Ολυμπιακό;

Ήταν μια καθαρά επαγγελματική απόφαση, δεν θέλω να πω περισσότερα. Όταν πήρα την απόφαση να φύγω από τον Ολυμπιακό, ήμουν πολύ στενοχωρημένος. Η καρδιά μου ήταν στον Ολυμπιακό, αλλά είμαι επαγγελματίας και δεν λειτουργώ μόνο με το συναίσθημα.

Τι σημαίνει για εσάς η Ελλάδα;

Κάτι ξεχωριστό, κάτι σπέσιαλ. Ήθελα να μείνω στον Ολυμπιακό, όπου γνώρισα υπέροχους ανθρώπους και έκανα πολλούς φίλους. Στενοχωρήθηκα που τους έχασα, αλλά θα επιστρέψω για διακοπές, γιατί όχι και για δουλειά στο μέλλον. Δεν είμαι γέρος. Είχα υπέροχο σταφ, καλή συνεργασία με τη διοίκηση, αγάπησα και με αγάπησε ο κόσμος. Έκλαιγα όταν έπαιρνα την απόφαση να φύγω. Δέθηκα με το κλαμπ και τους φιλάθλους. Επαναλαμβάνω, ήταν μια καθαρά επαγγελματική απόφαση.

Τι είναι ο Ολυμπιακός;

Ένα επαγγελματικό κλαμπ, με άριστη οργάνωση και μεγάλη πίεση. Πρέπει να κερδίζει πάντα. Την πρώτη χρονιά περάσαμε δύσκολα, γιατί δεν ήταν δικές μου επιλογές οι παίκτες, αλλά η διοίκηση δέχθηκε όλες τις προτάσεις μας και την επόμενη δουλέψαμε πολύ καλά και πήραμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ευχαριστώ τον Ολυμπιακό που μου έδωσε την ευκαιρία να γίνω μέλος ενός τόσο σπουδαίου κλαμπ.

Η μεγαλύτερη ευχαρίστηση που πήρατε;

Όταν κερδίσαμε στον Πειραιά τη Μακάμπι μπροστά σε 15.000 οπαδούς. Είναι κάτι που δεν το είχα ξαναζήσει και δεν ξέρω αν θα το ξαναζήσω. Ήταν απίστευτο!

Και η στενοχώρια;

Όταν χάσαμε το Κύπελλο στην Καλαμάτα, παίξαμε άσχημα και ο ΠΑΟΚ ήταν πολύ καλός.

Είχατε στόχο να φτάσει η ομάδα στην κορύφωση στους τελικούς του πρωταθλήματος;

Ποτέ δεν παίζεις για να χάσεις, αλλά δεν μπορείς να είσαι στο 100% όλη τη σεζόν.

*** Ο Τζουλιάνι θα συναντήσει τους παίκτες του Ολυμπιακού στο Τελ Αβίβ και θα αντιμετωπίσει την Ελλάδα στις 2 Σεπτεμβρίου, στο τρίτο και πιο καθοριστικό παιχνίδι για την πρόκριση στη φάση των νοκ άουτ ματς του Ευρωβόλεϊ.