Σάκης Ψάρρας: «Δίνει ευκαιρίες στα ελληνόπουλα ο Μίλων»

Ο παλαίμαχος σπουδαίος πασαδόρος και νυν αξιόλογος προπονητής θέλει να πάρει τίτλο με τη νεοσμυρνιώτικη ομάδα.

Σάκης Ψάρρας: «Δίνει ευκαιρίες στα ελληνόπουλα ο Μίλων»

Συνέντευξη στον ΣΤΕΦΑΝΟ ΛΕΜΟΝΙΔΗ

Καριέρα σαν παραμύθι έκανε ως παίκτης ο Σάκης Ψάρρας, αφού ξεκίνησε από τα μακρινά Γρεβενά και βρέθηκε πασαδόρος στον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό, κέρδισε πρωταθλήματα και κύπελλα και ήταν μέλος της ομάδας που έκανε τη μεγαλύτερη έκπληξη στην Ιστορία του ελληνικού βόλεϊ, τη Νίκαια. Έπαιξε σε Ιταλία και Γαλλία, είπε τη θρυλική ατάκα στον Τζιαν Πάολο Μοντάλι «φέτα Γρεβενών» και ξεκίνησε καριέρα προπονητή ισάξια με αυτήν του παίκτη Ψάρρα, αφού προβίβασε τον Εθνικό Πειραιά στη μεγάλη κατηγορία και έφερε τον Μίλωνα στην τέταρτη θέση, με στόχο να πάρει έναν τίτλο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, αν και το τέλος του παίκτη έχει αξία, γιατί έγινε διεθνής στα 30 χρόνια του… «Γεννήθηκα στη Στουτγκάρδη από γονείς μετανάστες, επιστρέψαμε όμως όταν ήμουν τριών χρόνων στα Γρεβενά για να πάω στο σχολείο. Εκεί ήμουν τυχερός γιατί ο αείμνηστος Δημήτρης Λιοσάτος έκανε παιδομάζωμα στα σχολεία του νομού και ήμουν στις επιλογές του. Με προπονητή τον Νίκο Παπαϊωάννου έπαιζα κάποια στιγμή στην παιδική, στην εφηβική και στην ανδρική ομάδα!».

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 23/7/2023

Από την αρχή ως πασαδόρος;

Ναι, γιατί ήταν ο ξάδελφός μου πασαδόρος και τον διαδέχτηκα, με αποτέλεσμα να φτάσουμε ως τη Β’ Εθνική με άνοδο από τα τοπικά και τη Γ’ Εθνική.

Πώς έφυγες από τα Γρεβενά;

Έδωσα εξετάσεις για τη Γυμναστική Ακαδημία, χωρίς μόρια από το βόλεϊ, και πέρασα στην Αθήνα. Πρώτη ομάδα μου ο Κτησιφών Παιανίας το 1991 με προπονητή τον Κώστα Σωτηρόπουλο και συμπαίκτες τους Αντώνη Κοβάτσεφ, Χρύσανθο Κυριαζή. Μετά πήγα στα Βριλήσσια του Βαγγέλη Κωβαίου και έπαιξα για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική στον Μίλωνα, ήμουν επιλογή του Χρήστου Ντόζη. Ήμουν τρία χρόνια στην Νέα Σμύρνη, με παίκτες όπως οι Σαρμιέντος, Πανούσος, Γκουντίμα. Ταυτόχρονα τελείωσα τα ΤΕΦΑΑ.

Και κάνεις το μεγάλο άλμα.

Ναι, πάω στον Ολυμπιακό με πρόταση του Σπύρου Νικολάκη στον Τζιαν Πάολο Μοντάλι που με είδε σε βίντεο και άναψε το πράσινο φως. Την προηγούμενη χρονιά ο Ολυμπιακός είχε τον σπουδαίο Στορκ και τον Κουρνέτα. Χάρη στον Μοντάλι γνωρίσαμε το μοντέρνο βόλεϊ και μπορώ να πω ότι ήταν ο αναμορφωτής του βόλεϊ στην Ελλάδα. Κερδίσαμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, ενώ παίξαμε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Κούνεο με την τοπική ομάδα.

Εκεί είπες την περίφημη φράση «φέτα Γρεβενών».

Χάναμε 2-0 και με έβαλε στο τρίτο σετ όπου πήγα καλά και ήμασταν ανταγωνιστικοί. Πηδάω για μπλοκ και παίρνει μπλοκ άουτ ένας Ιταλός με τον Μοντάλι να μου λέει «πφφ, μοτσαρέλα» γιατί έβαλα χαλαρά τα χέρια μου. Μετά από λίγο όμως κάνω ένα μπλοκ στον Πάπι και γυρίζω και του λέω «φέτα Γρεβενών». Έμεινα στον Ολυμπιακό άλλα δύο χρόνια και πήρα ισάριθμα πρωταθλήματα με Γκάετς και Κουμπλή, με συμπαίκτες Ζελιάσκοφ, Βούγεβιτς, Μπόσκαν και στην πρώτη χρονιά που μπήκε στον Ολυμπιακό ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Γιατί έφυγες;

Παρότι έπαιζα αρκετά, ήμουν στη σκιά του Βασίλη Κουρνέτα και ήθελα να παίξω βασικός. Πήγα λοιπόν στον Άρη και στον ΠΑΟΚ και βγήκαμε στην Ευρώπη.

Επόμενος σταθμός;

Η Νίκαια, όπου πήραμε το Κύπελλο στην Καλαμάτα με νίκη επί του Παναθηναϊκού στον τελικό.

Πώς τα καταφέρατε;

Είχαμε παίκτες με προσωπικότητα, γεννημένους νικητές, όπως οι Ντράγκοβιτς, Στεφάνου, Ζελιάσκοφ, Ελγκέτα, Πρίντι, Καλαϊτζίδης, κερδίσαμε 18-16 στο τάι μπρέικ με μπλοκ τον Κλέμπερτ. Ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη στην Ιστορία του ελληνικού βόλεϊ, στο φάιναλ φορ ήταν και ο Ολυμπιακός, και από τις μεγαλύτερες του ελληνικού αθλητισμού. Μεγάλο μερίδιο στην επιτυχία είχε ο προπονητής μας Σωτήρης Δρίκος που έστησε και καθοδήγησε τέλεια την ομάδα.

Και μετά;

Πάω στον Παναθηναϊκό του Στέλιου Καζάζη ως βασικός και πήραμε το πρωτάθλημα, το τέταρτο της καριέρας μου. Την επόμενη χρονιά έκαναν ανανέωση και έφυγα για πρώτη φορά στο εξωτερικό, στην ιταλική Τζόια Ντελ Κόλε. Κρατήσαμε την ομάδα στην Α1 και σε κάποιο παιχνίδι έστειλε ο Βλάσης Σταθοκωστόπουλος τον Νίκο Ηλιόπουλο να με παρακολουθήσει, να δει αν παίζω καλά. Εκεί όπου αγωνιζόμουν, τον είδα στην εξέδρα. Έτσι επέστρεψα στον Παναθηναϊκό με προπονητή τον Βέμπερ και βασικό πασαδόρο τον Βραζιλιάνο Μαρσελίνιο. Αγωνίστηκα σε αρκετά ματς, γιατί ο Βέμπερ με έβαζε και στο τέλος των σετ με διπλή αλλαγή. Πήρα το πέμπτο μου πρωτάθλημα, την επόμενη χρονιά όμως πήραν τον νεαρό Προύσαλη και πήγα στην ΕΑ Πατρών.

Ξαναγύρισες στον Παναθηναϊκό;

Για τελευταία φορά και έμεινα 5 χρόνια από το 2007 ως το 2012 με την κατάκτηση δύο Κυπέλλων, το ένα στην Ορεστιάδα και το άλλο στο Φάληρο με 3-2 επί του Ολυμπιακού. Ε, μετά άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα με την αποχώρηση του Βλάση Σταθοκωστόπουλου.

Ξανά μετανάστης;

Πήγα στη γαλλική Ναρμπόν και την κρατήσαμε στην κατηγορία. Στο τελευταίο ματς κερδίσαμε και άρχισα να χορεύω συρτάκι. Ο εκφωνητής έβαλε την ανάλογη μουσική και χόρευε μαζί μου όλο το γήπεδο. Από τις καλύτερες στιγμές της καριέρας μου.

Η καλύτερη στιγμή της καριέρας σου;

Η κατάκτηση του Κυπέλλου με τη Νίκαια και το πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό.

Η χειρότερη;

Όταν δεν με κάλεσαν στην Εθνική στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Πήραν τον Κουρνέτα και τον νεαρό τότε Προύσαλη που δεν ήταν καλύτερος από μένα.

Ξέχασες τις συνεχόμενες ήττες από τον Ολυμπιακό, 4-5 στον αριθμό, που κερδίζατε 2-0 και τελικά χάνατε 3-2.

Ε, αυτές θέλω να τις ξεχάσω.

Έπαιξες τελικά στην Εθνική;

Ναι, με προπονητή τον Σωτήρη Δρίκο και έχω κρατήσει το απόκομμα του «ΦΩΤΟΣ» που έγραφες «Ο Σάκης Ψάρρας δούλεψε σκληρά και επιβραβεύτηκε με την κλήση του στην Εθνική».

Πότε τελείωσες την καριέρα σου;

Σε ηλικία 40 χρόνων, αφού έπαιξα δύο χρόνια στην Α2 στα Χανιά και στον Εθνικό Πειραιά.

Και η ενασχόλησή σου με την προπονητική;

Τη δεύτερη χρονιά στον Εθνικό ο πρόεδρος Νίκος Νικολινάκος μού είπε να αναλάβω την ομάδα και ήταν σαν να το περίμενα. Δεν το σκέφτηκα καν.

Σκότωσες γρήγορα τον παίκτη μέσα σου;

Αμέσως, γιατί έπαιξα πολλά χρόνια βόλεϊ και δεν μου έλειπε. Κι αυτό ήταν ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Ποτέ δεν νοστάλγησα τον παίκτη Ψάρρα. Είχα χορτάσει.

Να κάνουμε μια παρένθεση και να πούμε για τη συμμετοχή στον ΠΑΣΑΠ, το συνδικαλιστικό όργανο των Ελλήνων πετοσφαιριστών.

Ήμουν επτά χρόνια πρόεδρος και πέτυχα πολλά πράγματα που καρπώνονται ακόμη οι παίκτες. Πρώτα απ’ όλα έκανα ισότιμο συνομιλητή τον ΠΑΣΑΠ με την ΕΣΑΠ και την ΕΟΠΕ. Δεν μπορεί να παρθεί απόφαση χωρίς να συμφωνούν οι παίκτες. Κατάφερα να επιβάλω τους όρους της αδειοδότησης, τις προϋποθέσεις για να είναι υγιείς οι ομάδες. Βάλαμε και τις γυναίκες στον ΠΑΣΑΠ.

Άρα είσαι κατά του πέμπτου ξένου στο πρωτάθλημα.

Δεν είμαι κάθετα αντίθετος, το συζητάω, αλλά πρέπει να δίνουμε ευκαιρίες στους Έλληνες παίκτες. Παίκτες υπάρχουν, απλά δεν τους δίνουμε την ευκαιρία να παίξουν. Δεν τολμάμε, αλλά εμείς το κάνουμε στον Μίλωνα.

Ποιος ήταν ο καλύτερος προπονητής που είχες;

Φυσικά ο Μοντάλι, μάθαμε βόλεϊ από τον Ιταλό. Και οι Μπερούτο, Βέμπερ ήταν καλοί, αλλά και αρκετοί Έλληνες. Ξέρεις, οι προπονητές της γενιάς μου έχουν την ιδιαιτερότητα να προπονούν παίκτες χαμηλότερου επιπέδου από την εποχή που ήμασταν εμείς παίκτες. Τότε έρχονταν οι καλύτεροι προπονητές και οι καλύτεροι παίκτες. Τώρα συμβαίνει το αντίθετο. Και οι παλιοί προπονητές, όπως οι Μουστακίδης, Ανδρεόπουλος, προπονούν παίκτες μεγαλύτερης αξίας από της εποχής τους.

Και ξεκινάς, λοιπόν, προπονητής στον Εθνικό Πειραιά.

Τον ανεβάζω αήττητο στην Α1 και τερματίζουμε την επόμενη χρονιά έβδομοι, παίζουμε στα πλέι οφ. Μεγάλη επιτυχία για νεοφώτιστη ομάδα. Μετά όμως ο Νικολινάκος διαλύει την ομάδα και δεν την κατεβάζει στο πρωτάθλημα.

Νέα τραυματική εμπειρία η Χαλκίδα.

Πήγα λοιπόν στη Χαλκίδα, κάναμε προετοιμασία, επί σαράντα μέρες πηγαινοερχόμουν από την Αθήνα και παραμονές του Λιγκ Καπ τον Οκτώβριο διαλύουν την ομάδα. Τον Δεκέμβριο όμως πήγα στον ΠΑΟΚ που έκανε πρωταθλητισμό. Μεγάλη εμπειρία έστω και για 3,5 μήνες. Άλλαξα τους ξένους, πήραμε τον Γκάρετ και τον Κλαπβάικ και παίξαμε στα ίσα τον Ολυμπιακό.

Και ξαφνικά απολύθηκες μετά από ήττα από τον Ηρακλή. Σε κατηγόρησαν ότι δεν έμεινες να συζητήσετε τα αίτια της ήττας και πήγες με το πρώτο αεροπλάνο στην Αθήνα.

Μα αφού είχαμε ρεπό την επόμενη μέρα, που ήταν Κυριακή, και το είχα προγραμματίσει. Μάλλον δεν είχαμε καλή χημεία με τη διοίκηση. Μετά από πέντε μέρες έγινε το φάιναλ φορ του Κυπέλλου στην Ιεράπετρα και ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο με προπονητή τον Φιλίποφ, που έκανε μόλις τρεις τέσσερις προπονήσεις.

Άρα πήραν το Κύπελλο με τη δική σου ομάδα, ενώ ο Φιλίποφ είχε βρεθεί νωρίτερα στις εξέδρες της Πυλαίας για να δει τις προπονήσεις. Ήταν προαποφασισμένο.

Ουδέν σχόλιον. Δεν έχασα όμως τον χρόνο μου, ασχολήθηκα με την επιμόρφωσή μου και πήγα για έναν χρόνο στην Ιταλία, στην Πάντοβα, δίπλα στον προπονητή Μπαλντοβίν.

Και επιστροφή στον Μίλωνα.

Το 2020 μόλις ανέβηκε στη Volley League. Γύρισα στο σπίτι μου, στην οικογένειά μου, αφού ήξερα και με ήξεραν όλοι. Ακόμη και οι φύλακες ήταν οι ίδιοι.

Με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας που θα μένει στην κατηγορία και θα δίνει ευκαιρίες σε νέα ελληνόπουλα.

Τερματίσαμε την πρώτη χρονιά πέμπτοι και τη δεύτερη τέταρτοι, ενώ παίξαμε για πρώτη φορά στην Ιστορία του συλλόγου στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, αναδείξαμε τον Σπύρο Χανδρινό που πήγε στην Ολυμπιακό και έπαιξε στην Εθνική, αλλά και τον Άρη Χανδρινό που έγινε διεθνής. Προωθήσαμε στην ομάδα τον Αλέξανδρο Νανόπουλο και τον Δημήτρη Θεοδόση.

Και την επόμενη χρονιά έχετε τον ίδιο στόχο.

Είναι η φιλοσοφία του συλλόγου. Ο Νανόπουλος είναι βασικός στην Εθνική κάτω των 18 όπως και ο Ανδρέας Κοντοστάθης που πήραμε από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, μαζί με τον Δημήτρη Σουσουρίδη που κακώς δεν παίζει στην Εθνική. Είναι καλύτερος από τους υπάρχοντες. Προωθήσαμε και από τα τμήματα υποδομής του Μίλωνα τον Γιώργο Μαντελίδη και τον Γιώργο Κουβαρά.

Εσύ δουλεύεις τους μικρούς του συλλόγου;

Όχι, ο Παναγιώτης Γεωργούντζος που κάνει πολύ καλή δουλειά.

Τόλμησες να παίξεις και με τρεις ξένους για να δώσεις τη μία θέση ακραίου στον Νανόπουλο ή στον Μπαρμπούνη, αλλά δεν έκλεισε η μεταγραφή του δεύτερου εξαιτίας των κακών χειρισμών του μάνατζέρ του.

Αυτό ήταν το σχέδιο, θέλαμε να παίξουμε με τρεις ξένους για να προωθήσουμε τα ελληνόπουλα, αναγκαστικά όμως θα ψάξουμε για τέταρτο ξένο ακραίο.

Πού θα φτάσει ο Μίλων; Μπορεί να σπάσει την τριπλέτα του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ;

Δύσκολα, αλλά θα δούμε αν φτάσαμε στο ταβάνι μας. Θέλουμε να διακριθούμε στην Ευρώπη, όπου είχαμε καλή κλήρωση. Θα παίξουμε με την πρωταθλήτρια Ελβετίας Χένεφερτ και αν περάσουμε με την αυστριακή ΑΙΚ Ντοπ όπου παίζει ο Μανδηλάρης. Μπορούμε να φτάσουμε στους «16» του CEV Cup και βλέπουμε. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε έστω και μια φορά τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, κάτι που δεν καταφέραμε πέρυσι. Κερδίσαμε 3-0 τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα και τον αποκλείσαμε πέρυσι από το Λιγκ Καπ. Βγάλαμε επίσης τον πανίσχυρο οικονομικά Φοίνικα Σύρου εκτός τετράδας.

Ποιες ομάδες είναι φαβορί για τον τίτλο;

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι ένα βήμα πάνω από τον ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός κράτησε τον ίδιο κορμό και δεν θα χρειαστεί χρόνο προσαρμογής και ενισχύθηκε και με τον Τζούριτς. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη έχει μεγαλύτερο βάθος πάγκου από τα προηγούμενα χρόνια.

Ο ΠΑΟΚ γιατί υστερεί;

Έχασε τον Ράπτη και δεν ξέρω αν είναι καλύτερος ο νέος Καναδός πασαδόρος από τον προηγούμενο συμπατριώτη του, τον Γουόλς. Να σημειώσω πάντως ότι ο δικός μας πασαδόρος, ο Χέερ, είναι πλέον βασικός στην Εθνική Καναδά, αφήνοντας πίσω τους δύο παραπάνω, αλλά και τον Επ του Παναθηναϊκού. Και ο Μολίνα που δεν έπαιζε βασικός στο Πουέρτο Ρίκο είναι αναντικατάστατος και τον κρατήσαμε με χίλια ζόρια γιατί είχε προτάσεις από πολλές ομάδες. Και τους δυο τους είχαμε ανανεώσει από τον Ιανουάριο.

Άρα κάνετε καλή δουλειά στη Νέα Σμύρνη;

Ναι, και ελπίζω να πάρουμε έναν τίτλο, όπως πήρα από το πουθενά Κύπελλο με τη Νίκαια ως παίκτης. Καλή ομάδα θα έχει και η Κηφισιά, αλλά και ο Πήγασος. Και η Καλαμάτα έχει αξιοπρεπή ομάδα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον Φοίνικα Σύρου και την ΑΕΚ, δεν ξέρουμε ακόμη αν θα κατέβουν στο πρωτάθλημα. Για το καλό του πρωταθλήματος πρέπει να παίξουν δέκα ομάδες. Πρέπει πολύ πιο νωρίς να ξεκαθαρίζει η κατάσταση και ιδιαίτερα για τις ομάδες που προβιβάζονται. Στην Ιταλία για παράδειγμα αποφασίζεται αυτό πριν τελειώσει το πρωτάθλημα. Κι αν μια ομάδα δεν μπορεί, πουλάει τα δικαιώματα σε άλλη που πληροί κάποιες προδιαγραφές γηπέδου, σπόνσορα, μίνιμουμ αριθμού εισιτηρίων, δημοτικής αρχής που εγγυάται την οικονομική υπόσταση.

Η Εθνική μπορεί να διακριθεί στο Ευρωβόλεϊ;

Έχει μεγάλη ευκαιρία να προκριθεί από τον όμιλο και να κερδίσει το νοκ άουτ παιχνίδι. Είναι βατός όμιλος. Μπορούμε να κερδίσουμε την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και το Ισραήλ, γιατί όχι και την Τουρκία. Η Γαλλία είναι η μεγάλη δύναμη. Κι αν τερματίσουμε στη δεύτερη ή την τρίτη θέση, έχουμε αντίπαλο του χεριού μας στο νοκ άουτ ματς. Πρέπει όμως να αρχίσουμε να παίζουμε σε όλες τις διοργανώσεις. Δεν μπορεί να παίζουν η Κύπρος και η Λετονία στο Silver Cup και εμείς να απουσιάζουμε.

Αν εξαιρέσουμε τον Παναθηναϊκό που έχει Έλληνα προπονητή, τον Ανδρεόπουλο, που είναι βέβαια ο ίδιος Παναθηναϊκός, οι άλλες μεγάλες ομάδες δεν δίνουν ευκαιρίες σε Έλληνες.

Θα ήθελα να δουλέψω σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό για να κερδίσω κάποιον τίτλο και ως προπονητής. Μακάρι να το κάνω με τον Μίλωνα.

Δεν βλέπεις στο εξωτερικό;

Είχα πρόταση από την Καστέλο Γκρότε και την απέρριψα. Με ενδιαφέρει να δουλέψω σε εθνική ομάδα του εξωτερικού.