H τρίτη φορά του Ντανιέλ Καστελάνι στην Ελλάδα ήταν και τυχερή!

Ένας μύθος του παγκοσμίου βόλεϊ αναμένεται να αναλάβει την ομάδα ανδρών του Ολυμπιακού, ο Ντανιέλ Καστελάνι, που προσπάθησε άλλες δύο φορές ανεπιτυχώς να έρθει στην Ελλάδα, ενώ πρόσφατα πέρασε και μια σοβαρή περιπέτεια υγείας.

H τρίτη φορά του Ντανιέλ Καστελάνι στην Ελλάδα ήταν και τυχερή!

Ο Αργεντινός προπονητής υπήρξε μεγάλος παίκτης, αφού κατέκτησε με την Εθνική της χώρας του το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, όπως και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1982. Και ήταν από τους πρώτους που ξενιτεύτηκαν, πήγαν και διακρίθηκαν στο ιταλικό πρωτάθλημα.

Ο Καστελάνι προτάθηκε από τον φίλο του και τότε διαιτητή Κώστα Μαργαρίτη το 1996 για να αναλάβει την Εθνική ανδρών, συμφώνησε σε όλα με τον πρόεδρο της ΕΟΠΕ, Θανάση Μπελιγράτη, όρισαν βοηθό του τον Νίκο Νεόφυτο, αλλά ο ισχυρός άνδρας της αργεντίνικης ομοσπονδίας Ροσομάντο τού είπε ρητά και κατηγορηματικά «αν τον πας στην Ελλάδα, θα είσαι τόσο εσύ όσο και ο Καστελάνι "persona non grata" στην Αργεντινή». Του είχε αναθέσει την Εθνική Αργεντινής το 1992 και έμεινε εκεί ως το 1999. Ήταν η πρώτη προπονητική δουλειά του και το 1995 κατέκτησε τους Παναμερικανικούς Αγώνες δικαιώνοντας την επιλογή του προέδρου.

Η κρίση χτύπησε την Αργεντινή, το ΔΝΤ έφερε τη χώρα σε μνημόνια, ο κόσμος έτρωγε από τα σκουπίδια, τα εργοστάσια έκλειναν το ένα μετά το άλλο και ο Καστελάνι ξενιτεύτηκε όπως πολλοί συμπατριώτες του. Έτσι, ήρθε στην Ευρώπη και πρώτη δουλειά του ήταν στην Ιταλία.

Τη δεύτερη φορά ο Μαργαρίτης, ως μάνατζερ πλέον, τον πρότεινε στον Ολυμπιακό. Το 2010 ήρθαν σε συμφωνία, αλλά ένας όρος τον δέσμευε με την ομοσπονδία της Πολωνίας με την οποία κατέκτησε το 2009 το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και ανακηρύχθηκε «ιππότης της Polonia Restituta» από τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ. Γι’ αυτό έπιασε δουλειά δύο χρόνια αργότερα στην Εθνική Φινλανδίας. Και ο Ολυμπιακός δεν ευτύχησε να τον έχει στον πάγκο του.

Τελευταία ομάδα που δούλεψε ήταν η Φενέρ, μαζί με τον Ιντάλγκο, αλλά διεγνώσθη με καρκίνο και προτίμησε να φύγει από την Τουρκία, να γυρίσει στην Αργεντινή και να κάνει θεραπείες δίπλα στην οικογένειά του στο Μπουένος Άιρες. Αποθεραπεύτηκε πρόσφατα και του ανέθεσαν να ανασυστήσει την Εθνική γυναικών της Αργεντινής με την οποία υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο, αποφασισμένος να κλείσει την καριέρα του στον τόπο όπου γεννήθηκε.

Έλα, όμως, που η μοίρα τού επεφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη και οι… Σειρήνες από την Ελλάδα ήχησαν και πάλι στα αυτιά του, εξαιτίας του ριψάσπιδος Αλμπέρτο Τζουλιάνι, και ένα όνειρο χρόνων ήρθα ξανά στο μυαλό του. Συζήτησε με την ομοσπονδία της χώρας του, ζήτησε να έχει παράλληλη απασχόληση και οι συμπατριώτες του τού έκαναν το χατίρι.

Το φθινόπωρο, λοιπόν, θα έρθει στον Πειραιά και θα αναλάβει τον Ολυμπιακό, με παίκτες που έχει διαλέξει ο Τζουλιάνι, αλλά όπως είπε από την αρχή της κουβέντας «δεν έχω πρόβλημα, ξέρω τον Ολυμπιακό από το τελευταίο πρωτάθλημα».

Ο Ολυμπιακός, λοιπόν, μετά τον Ντιμίτρι Ζαχάριεφ, τον Βλαντίμιρ Κόντρα, τον Τζαμπάολο Μοντάλι, τον Ντανιέλε Ρίτσι, τον Ζόραν Γκάετς, τον Λιούμπο Τράβιτσα, τον Άντερς Κρίστιανσον και τον Ρομπέρτο Πιάτσα φέρνει ακόμη έναν σπουδαίο προπονητή βόλεϊ στην Ελλάδα και ανεβάζει ψηλά τον πήχη. Αρκεί να βρει και ένα γήπεδο 3.000 θέσεων να τον φιλοξενήσει για να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ, με τη λύση της Λαμίας να φαντάζει η πιο εφικτή. Βλέπετε, στον Ολυμπιακό η πολιτεία δεν χαρίζει γήπεδα και πισίνες, γι’ αυτό οι δύο σπουδαίες ομάδες βόλεϊ και πόλο γυρίζουν από εδώ και από εκεί για να βρουν στέγη κατάλληλη για το ευρωπαϊκό εκτόπισμά τους.

ΥΓ: Ο Κώστας Χαριτωνίδης θυμήθηκε ότι αντιμετώπισε τον Κατσελάνι ως αντίπαλο παίκτη και στα δυο ευρωπαϊκά ματς του Άρη αν και έχασαν δύσκολα από την ιταλική Τσιέτι, δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα σερβίς με άλμα του Αργεντίνου. Πρώτη φορά έβλεπαν στην καριέρα τους τέτοιο σερβίς.

ΥΓ2: Σύζυγος του Καστελάνι είναι το μοντέλο (στα νιάτα της) Silvina Pozzo, με την οποία έχουν δυο παιδιά, την Αριάνα και τον Ιβάν που ήταν διαγώνιος στην εθνική Αργεντινής.

ΥΓ3: Για να ολοκληρωθεί η υπογραφή συμβολαίου του Καστελάνι πρέπει να δώσει την έγκριση της η αργεντίνικη ομοσπονδία, μετά την Δευτέρα, όταν και θα γίνει η παρουσίαση των χορηγών της εθνικής γυναικών.