Τρομερές ιστορίες από Αντώνη Τσακιρόπουλο στο «ΦΩΣ»: «Μείναμε άναυδοι στον Τάφο του Ινδού»

Ο πύργος του Ολυμπιακού, ο αρχηγός, 2ος σε συμμετοχές στην Εθνική πίσω από τον Μουστακίδη, μιλάει για το σήμερα του Ολυμπιακού στο βόλεϊ και για το χθες.

Τρομερές ιστορίες από Αντώνη Τσακιρόπουλο στο «ΦΩΣ»: «Μείναμε άναυδοι στον Τάφο του Ινδού»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Του ζήτησα να μου πει και μου είπε τρομερές ιστορίες. Με αυτές θα ξεκινήσω τη συνέντευξη. Και έπειτα θα βάλω όσα είπαμε για τον σημερινό Ολυμπιακό αλλά και για το παρελθόν. Μιλάμε για τον πύργο του Ολυμπιακού, τον αρχηγό, τον Αντώνη Τσακιρόπουλο. Δεύτερος σε συμμετοχές στην Ιστορία της Εθνικής!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 2/5/2023

Θέλω να μου πεις ιστορίες που έζησες στον Ολυμπιακό. Ξεχωριστές ιστορίες.

Θα σου πω τρεις.

Πάμε.

Δεν τις έχουν πει οι άλλοι που έκανες, ο Ντράγκοβιτς, ο Αμαριανάκης, ο Μουστακίδης. Ιστορία πρώτη: Είναι ο Σπύρος Μπλέτσας ο φροντιστής, πάρα πολλά χρόνια στην ομάδα, ακόμα μέχρι σήμερα. Είχε τρέλα με όλη τη διαδικασία με τις στολές, τις είχε λες και ήταν παιδιά του! Να τις πλύνει, να τις σιδερώσει, να τις βάλει στην τσάντα. Πάμε και παίζουμε λοιπόν στον «Τάφο του Ινδού» με τον Παναθηναϊκό. Έχουν έρθει και οπαδοί του Ολυμπιακού, γίνεται της κακομοίρας. Είναι ένα ματς-κόλαση. Κερδίζουμε το ματς και πετάω τη φανέλα μου στους οπαδούς του Ολυμπιακού! Πάει ο Μπλέτσας να μαζέψει τις στολές και του λέω «τη φανέλα μου δεν την έχω, μπήκαν μέσα οι οπαδοί και μου την πήρανε». Πληγώθηκε! Σαν να έχασε ένα παιδί. Αλλά δεν μπορούσε να πει τίποτα. Την επόμενη μέρα ξέρεις τι έγινε;

Πες μου.

Την επόμενη μέρα δημοσιεύει το «ΦΩΣ» στην πρώτη σελίδα εμένα να πετάω τη φανέλα στην κερκίδα! (γελάει). Έρχεται ο Μπλέτσας στην προπόνηση με το «ΦΩΣ» στο χέρι, «ρε, έτσι σου... πήραν τη φανέλα οι οπαδοί»; Κάθε φορά που με βλέπει αυτό μου λέει!

Κι άλλη ιστορία θέλω.

Παίζουμε πάλι στον Παναθηναϊκό. Όταν παίζεις ντέρμπι, βγαίνεις νωρίς να συνηθίσεις τον κόσμο, να σε βρίσουν, να μπεις στο κλίμα. Ξεκινάμε τη διαδικασία, ζέσταμα, διατάσεις, μας βρίζουν, ηρεμούν. Κάποια στιγμή βλέπουμε άναυδοι να έρχεται μία οπαδός του Ολυμπιακού και να κάθεται μόνη της στο πέταλο!

Α, μου το έχει πει χούλιγκαν αυτό.

Το έζησα! Φόραγε κάτι από πάνω της, το πετάει και είναι με κασκόλ του Ολυμπιακού στο πέταλο μόνη της! Εκεί που είχαν ηρεμήσει οι Παναθηναϊκοί, έρχεται αυτή και γίνεται πανικός! Την περικυκλώνουν τα ΜΑΤ, σε όλη τη διάρκεια του ματς αυτή να πανηγυρίζει κανονικά, μόνη της! Νικάμε στο τέλος και ακούει η κοπέλα τα πάντα. Τους δείχνει το μ... της, κάνει τη χειρονομία αυτή, και φεύγει! Κι έχουμε μείνει όλοι άναυδοι!

Κι άλλη ιστορία, κι άλλη.

Έχει έρθει ο Μοντάλι δεύτερη φορά στον Ολυμπιακό, πειθαρχία, τακτική, τα πάντα να λειτουργούν άψογα. Έρχεται όμως ένας καινούργιος φροντιστής στην ομάδα, πάνω στην τρέλα του, στην καψούρα του. Βοηθάει στην προπόνηση, τρέχει από εδώ, τρέχει από εκεί, ετοιμαζόμαστε να πάμε ταξίδι για φιλικό στο εξωτερικό, το περιμένει πώς και πώς ο νέος φροντιστής. Το πρώτο του ταξίδι με την ομάδα. Πάμε στο αεροδρόμιο με τα ρούχα που φοράνε ομοιόμορφα οι παίκτες, άλλα ρούχα ομοιόμορφα το προπονητικό τιμ και το σταφ, σοβαρή ομάδα, νοικοκυρεμένη. Έχουμε ραντεβού στο αεροδρόμιο, έχουν έρθει όλοι στην ώρα τους εκτός από τον νέο φροντιστή. Περνάει μισή ώρα, αγχωνόμαστε, θα προλάβουμε την πτήση; Ο φροντιστής, άφαντος. Αγωνία. Και σκάει μύτη ο φροντιστής με... δερμάτινο παντελόνι! Σε έναν δικό του κόσμο! Τον βλέπει ο Μοντάλι και δεν πιστεύει στα μάτια του. Και λέει «ή αυτός θα ταξιδέψει ή εγώ». Τον έδιωξε! Δεν ταξίδεψε μαζί μας!

Ήσουν ψηλός και όμορφος με μακρύ μαλλί, διάσημος, φαντάζομαι τι φλερτ θα είχες. Πες καμία ιστορία με γυναίκες...

Άσ' τα αυτά, είμαι πολλά χρόνια με τη γυναίκα μου, από 20 ετών! (γελάει).

Υπέφερε με τις θαυμάστριες;

Είναι έξυπνη και πολύ δυναμική, γι' αυτόν τον λόγο είμαστε τόσα χρόνια μαζί, ενώ δεν ήταν εύκολο. Ένας αθλητής του Ολυμπιακού και της Εθνικής είναι συνέχεια με τη βαλίτσα στο χέρι.

Πώς είδες το πρωτάθλημα που πήρε ο Ολυμπιακός;

Το τελευταίο ματς με τον ΠΑΟΚ δεν ήταν αντιπροσωπευτικό της δύναμης των δύο ομάδων. Θεωρώ ότι οι 3 ομάδες στην Ελλάδα, ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ δεν απέχουν πολύ η μία από την άλλη. Ο Ολυμπιακός είναι καλύτερος. Σε αυτό το τελευταίο ματς ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός! Ο Τράβιτσα έκανε πολύ μεγάλο ματς, εκμεταλλεύτηκε τους κεντρικούς έχοντας πολύ καλή υποδοχή και απειλώντας στο κεντρικό άξονα. Με απειλές στον πρώτο χρόνο και με επίθεση από το 6, δηλαδή πίσω από τον κεντρικό, από την πίσω ζώνη. Έκαναν μεγάλο ματς ο Κουμεντάκης και ο Ιντάλγκο, δίνοντας πολλές λύσεις στις χαλασμένες μπάλες.

Γνώμη για Τζουλιάνι;

Είναι προπονητής που δείχνει ότι δουλεύει μεθοδικά, ξέρει τι ζητάει από τους αθλητές του. Έχει πλάνο στο παιχνίδι του, κάνει τη δουλειά των αθλητών πιο εύκολη. Όταν έχεις προπονητή να δίνει τις σωστές κατευθύνσεις γίνεται η δουλειά του παίκτη πιο εύκολη.

Εσύ ποιον θεωρείς κορυφαίο προπονητή που είχες στον Ολυμπιακό;

Είχα πολλούς καλούς προπονητές. Αυτός που άλλαξε τον τρόπο σκέψης πιο πολύ ήταν ο Μοντάλι.

Πού θέλει ενίσχυση ο Ολυμπιακός για του χρόνου;

Θα έλεγα στον διαγώνιο. Στο Τσάμπιονς Λιγκ που θέλουν να κατέβουν την επόμενη χρονιά θεωρώ ότι χρειάζεται καλύτερος διαγώνιος.

Σαν ποιον διαγώνιο;

(γελάει). Δεν υπάρχουν οι διαγώνιοι που είχαμε εμείς.

Πες ονόματα.

Μίλκοβιτς. Γκόμες. Αγκάμες. Έχουν περάσει μεγάλα ονόματα. Από Έλληνες για εμένα ο κορυφαίος διαγώνιος όλων των εποχών ο Ντράγκοβιτς. Και ο Ρουμελιώτης μετά.

Το πιο τρομερό ματς φέτος ήταν το 1-4 που έκανε ο Ολυμπιακός μέσα στην έδρα του Παναθηναϊκού. Το περίμενες;

Το ήθελα πάρα πολύ! Αλλά να πω ότι το περίμενα... Αυτό ξέρεις γίνεται σταδιακά, αυτό κτίστηκε σιγά σιγά, έδωσε την αυτοπεποίθηση παιχνίδι με το παιχνίδι. Για να γυρίσεις τέτοιο ματς από το 1-0 και ενώ έχεις χάσει και 0-3 στην έδρα σου, σημαίνει ότι έχεις τη δύναμη και ότι δουλεύεις καλά στη διάρκεια των προπονήσεων. Γι' αυτό σου είπα πριν για τον Τζουλιάνι τον προπονητή καλά λόγια.

Πόσο ύψος είχες εσύ;

2.05.

Πώς ήρθες στον Ολυμπιακό; Το ρωτάω για τους νεότερους.

Από την Ορεστιάδα. Εκείνη την εποχή ήμουν από τις μεγαλύτερες μεταγραφές που είχαν γίνει. Και μάλλον η πιο ακριβή.

Ποιος την πλήρωσε;

Ο Κόκκαλης.

Ποιος προπονητής σε ζητούσε επιτακτικά;

Ο Λάιος.

Είχες μιλήσει με τον Κόκκαλη;

Είχαμε βρεθεί, ναι. Ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης όμως κινούσε τα νήματα.

Πες καμιά ιστορία με τον Λεωνίδα τον μακαρίτη.

Ο Λεωνίδας Θεοδωρακάκης γνώριζε πολύ καλά τη θέση του, ήταν ένας πρόεδρος κύριος σε όλα του. Σε όλες τις επαφές που είχε με τους αθλητές. Αγαπούσε τους αθλητές πραγματικά, νοιαζόταν για τους αθλητές. Πρώτο μέλημά του βέβαια ήταν να φτιάχνει μεγάλες ομάδες ο Ολυμπιακός. Αισθανόσουν ότι είχες έναν πρόεδρο που ό,τι σου έλεγε ισχύει. Άλλες φορές γινόταν γλυκός και άλλες φορές σκληρός. Ήταν πανέξυπνος.

Άλλες ομάδες σε ήθελαν;

Κάθε φορά που ήταν να ανανεώσω με τον Ολυμπιακό με ήθελαν ιταλικές ομάδες. Αλλά δεν έφευγα γιατί ο Ολυμπιακός ήταν μέσα στις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη τότε. Στο κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο. Πέρα από τα δύο ευρωπαϊκά που είχαμε πάρει, πηγαίναμε και στα φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Όταν σε πήρε ο Ολυμπιακός από την Ορεστιάδα σε διεκδίκησαν άλλοι;

Δεν μίλησα καν με άλλες ομάδες, δεν υπήρχε άλλος στην Ελλάδα για εμένα. Διότι τότε η Ορεστιάδα ήταν η δεύτερη ομάδα βόλεϊ στην Ελλάδα! Πάνω από την Ορεστιάδα ήταν μόνο ο Ολυμπιακός. Ερχόταν ο Παναθηναϊκός στην Ορεστιάδα και έχανε 3-0 σε 30 λεπτά! Ήταν άμεση απειλή για τον Ολυμπιακό η Ορεστιάδα. Με τη μεταγραφή μου άλλαξαν οι ισορροπίες.

Ήταν διπλό κέρδος για τον Ολυμπιακό, τέτοια έχει κάνει και στη Βουλιαγμένη στο πόλο.

Αν έφευγα λοιπόν από την Ορεστιάδα, θα πήγαινα στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα μόνο στον Ολυμπιακό θα πήγαινα.

Τι ομάδα ήσουν μικρός;

Εγώ μεγάλωσα στη Γερμανία μέχρι 9 χρόνων. Την ίδια ερώτηση μου είχε κάνει και ο Θεοδωρακάκης, «τι ομάδα είσαι»! Μπάγερν Μονάχου ήμουν! Και λίγο ΠΑΟΚ ήμουν από Ελλάδα, χωρίς να ξέρω όμως πολλά πράγματα.

Έγινες Ολυμπιακός;

Έγινα Ολυμπιακός και είμαι Ολυμπιακός!

Πόσων ετών ήρθες στον Ολυμπιακό;

25-26.

Και έμεινες μέχρι πότε;

Μέχρι τα 37 μου! Αγωνίστηκα 12 χρόνια στον Ολυμπιακό.

Πήρες 5 πρωταθλήματα, 4 Κύπελλα, 2 Ευρωπαϊκά, από το 1995 ως το 2007.

Είχα φτάσει και στον Τελικό Ευρωπαϊκού Κυπέλλου με την Ορεστιάδα.

Ποιον είχες πρότυπο ως νεαρός;

Ο καλύτερος κεντρικός εκείνη την εποχή ήταν ο Σωτήρης Αμαριανάκης. Όταν ήρθα στον Ολυμπιακό παίξαμε έναν χρόνο μαζί.

Ήσουν δηλαδή ο διάδοχός του στον Ολυμπιακό.

Ακριβώς. Ήμασταν όμως για πολλά χρόνια μαζί στις Εθνικές.

Μακρύ μαλλί πόσα χρόνια είχες; Στενοχώρια για τον στρατό;

Πάντα είχα κοντό μαλλί, και τώρα έχω κοντό μαλλί, όμως κάποια στιγμή μου την έδωσε και το άφησα μακρύ για 6-7 χρόνια. Με κούρασε πολύ και το έκοψα.

Πώς άρχισες βόλεϊ; Και πότε;

Μεγάλος άρχισα το βόλεϊ, στα 14! Ήμουν παιδί της αλάνας. Ποδόσφαιρο παίζαμε και μπάσκετ. Στα 18 μου μπήκα στην Εθνική Ανδρών! Ενώ άρχισα στα 14! Είναι και να το έχεις. (γελάει). Άμα το έχεις προχωράς.

Από πού είσαι;

Από το Σπήλαιο Ορεστιάδας.

Πώς γίνεται η Θράκη να έχει βγάλει τόσους παικταράδες στο βόλεϊ; Εσύ, ο Μουστακίδης, ο Γκιούρδας, ο Σαμαράς.

Είναι και άλλοι. Αλλά όχι η Θράκη. Ο Έβρος! Ο νομός Έβρου. Αυτός ο νομός πάντα είχε κύριο άθλημα το βόλεϊ! Έχει βγάλει μεγάλους παίκτες γιατί είχε καλούς προπονητές. Όποιο ψηλό παιδί υπήρχε εκεί το τράβαγαν στο βόλεϊ. Όταν έπαιζα εγώ στην Ορεστιάδα, θυμάμαι να υπάρχουν 120 παιδιά στα παιδικά και στα εφηβικά τμήματα. Μιλάμε για λαό!

Γιατί δεν βγάζει πια παικταράδες το ελληνικό βόλεϊ;

Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση. Πλέον όλες οι ομάδες κυνηγάνε να έχουν Ακαδημίες καθαρά για εισπρακτικούς λόγους. Τα κορίτσια στηρίζουν το βόλεϊ αυτήν τη στιγμή. Αλλά δεν υπάρχει ποιότητα σε όλο αυτό. Δεν λειτουργεί σωστά, είναι ένα οικοδόμημα που είναι στηριγμένο λάθος. Βγαίνουν ελάχιστοι αθλητές με ικανότητα, αλλά όχι σωστή νοοτροπία για να φτάσουν πιο ψηλά.

Πόσα χρόνια έπαιξες στην Εθνική; Έχεις τρελό αριθμό συμμετοχών και εσύ. Ο Μουστακίδης λίγο πάνω από 400, εσύ λίγο κάτω από 400.

Αυτός είναι πρώτος και εγώ είμαι δεύτερος. Στα 18 μου με κάλεσε πρώτη φορά ο Κουμπλής και έπαιξα μέχρι τα 37 μου! 20 χρόνια.

Πού πονάει πιο πολύ η Εθνική;

Αυτήν τη στιγμή έχουμε τον Ράπτη, τον Κουμεντάκη, τον Ανδρεόπουλο, τον Κοκκινάκη. Υποφέρουμε στη θέση του διαγώνιου όπου υπάρχει ένα τεράστιο κενό και στον πασαδόρο. Είναι δύσκολο να βρεθούν άτομα να κάνουν τη διαφορά.

Πόσο ετών σταμάτησες;

Στα 39. Το... τερμάτισα. Μετά τον Ολυμπιακό έπαιξα 2 χρόνια στη Λαμία που ήταν τότε η τέταρτη ομάδα στο βόλεϊ στην Ελλάδα. Μετά είχα πρόβλημα με τη μέση μου, έπαιξα λίγο στην Κηφισιά και σταμάτησα.

Σου έλειπε όταν το σταμάτησες; Τι έκανες για να το ξεπεράσεις;

Πολύ μου έλειπε, αλλάζει η ζωή σου όλη. Είναι κάτι που αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς να το καταλάβεις. Σου λείπει πάρα πολύ ο χώρος του γηπέδου. Θέλεις να μπεις μέσα στο γήπεδο με οποιονδήποτε τρόπο. Είναι σαν το σπίτι σου το γήπεδο.

Και πας βοηθός προπονητής στην Εθνική.

Ναι. Και 5-6 χρόνια προπονητής στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού. Τώρα είμαι στο Γαλάτσι.

Πόσα παιδιά έχεις;

Τρεις κόρες.

Ηλικίες;

Η μεγάλη είναι στο τρίτο έτος στο Πανεπιστήμιο, είναι 21 χρόνων. Οι δύο μικρές είναι 14, είναι δίδυμες.

Θα μου στείλεις φωτογραφίες;

Θα σου στείλω.

Σου μοιάζουν;

Έτσι πιστεύω! (γελάει). Είναι σαν εμένα, αλλά... ξανθές!