Oλυμπιακός: Πιο ψηλός, πιο νεανικός, με ηγέτη Τράβιτσα και ρίσκο Ιντάλγκο

Ψηλότερη κατά 4 πόντους και νεότερη κατά 4 χρόνια η ομάδα που χτίζει από την αρχή o Αλμπέρτο Τζουλιάνι. Τρεις νεαροί διεθνείς, Σπύρος Χανδρινός, Δημοσθένης Λινάρδος, Απόστολος Πετσιάς στο ρόστερ. Ο ηγέτης Ντράγκο Τράβιτσα, το ρίσκο με τον Κουβανό Ιντάλγκο και η προσθήκη του σταθερού στην επίθεση Στερν.

Oλυμπιακός: Πιο ψηλός, πιο νεανικός, με ηγέτη Τράβιτσα και ρίσκο Ιντάλγκο

Νέες καταστάσεις φέτος στον Ολυμπιακό, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, αφού φρέσκαραν και τις δυο ομάδες, έριξαν τον μέσο όρο ηλικίας, επένδυσαν σε νέα παιδιά και ανέβασαν τα ύψη.

Η ομάδα ανδρών του Ολυμπιακού είχε πέρυσι παίκτες άνω των 40 ετών, όπως οι πασαδόροι Κώστας Στιβαχτής, Κώστας Προύσαλης, Ανδρέας Ανδρεάδης, που δεν υπάρχουν πλέον στο ρόστερ, ενώ στην ομάδα προστέθηκε ο 19χρονος Απόστολος Πετσιάς, που μετά τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ πήγε στον Ολυμπιακό και είναι στο δίδυμο πασαδόρων της Εθνικής.

Στην ομάδα των γυναικών προστέθηκαν η 16χρονη Ζαφειρίου και οι 20χρονες Αντωνακάκη, Χατζηγρηγορίου, ενώ αποχώρησαν η 36χρονη Κόστα και η 33χρονη Τοτσίδου. Ταυτόχρονα ανέβηκαν και τα ύψη των ομάδων.

Στην ομάδα ανδρών, λοιπόν, με το καλημέρα έγιναν οι στοχευμένες μεταγραφές του Αλμπέρτο Τζουλιάνι, αφού έκλεισαν πριν ακόμη τελειώσει η σεζόν ο Ιταλοκροάτης πασαδόρος Ντράγκαν Τράβιτσα και ο Σλοβένος διαγώνιος Τόνσεκ Στερν. Ο πρώτος αναμένεται να είναι ο ηγέτης του Ολυμπιακού στα αποδυτήρια, στις προπονήσεις και στους αγώνες, ένας σκληροτράχηλος παίκτης που έλειπε τα τελευταία χρόνια από την ομάδα. Όσον αφορά τις υψομετρικές διαφορές και τις ηλικίες, ο Τράβιτσα είναι 2 μέτρα, 36 χρόνων και αντικατέστησε τον 42χρονο Κώστα Στιβαχτή, που έχει ύψος 1,85. Μεγάλη διαφορά στο ύψος, ψηλώνει κατά πολύ το μπλοκ και κλείνει η «τρύπα» που υπήρχε τόσα χρόνια σε αυτήν τη θέση. Ο Τράβιτσα έχει πλούσια εμπειρία στο καμπιονάτο και στην Εθνική Ιταλίας και με το κύρος του θα ανεβάσει το επίπεδο του Ολυμπιακού. Όσον αφορά τη θέση του διαγώνιου, ο Στερν είναι 27 χρόνων, έχει ύψος 1,98 και θα πάρει τη θέση του Τέπαν (29, 1,97) και πάνω από όλα θα δώσει τη σταθερότητα που έλειπε στην επίθεση, αφού ο Εσθονός που ήρθε από την Τουρκία ήταν σαν τον καιρό της Κωνσταντινούπολης, μια συννεφιά, μια λιακάδα και μια βροχή. Η αστάθειά του ήταν χαρακτηριστικό της απόδοσής του, αφού μπορούσε να πάρει ένας ματς μόνος του, αλλά τις περισσότερες φορές ήταν του βάθους, παρά του ύψους.

Ο 19χρονος διεθνής Πετσιάς αντί του 42χρονου Προύσαλη

Στη θέση του δεύτερου πασαδόρου ο 19χρονος Απόστολος Πετσιάς, με ύψος 1,93, πήρε τη θέση του 42χρονου Κώστα Προύσαλη που έχει ύψος 1,87. Ο Ναουσαίος πασαδόρος και στο δεύτερο πέρασμά του από τον Ολυμπιακό (αγαπημένος του Δημήτρη Καζάζη) δεν κατάφερε να πάρει τίτλο και δεν έδωσε πολλά στην ομάδα, αφού τον βάραιναν και τα 42 χρόνια του. Ο Πετσιάς πρόλαβε και πέρασε από τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ, θεωρείται μεγάλο ταλέντο και είναι στο δίδυμο των πασαδόρων της Εθνικής, κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή του Ντίμα Φιλίποφ. Να έχει ο Ολυμπιακός διεθνή πασαδόρο σε μικρή ηλικία, ενώ είναι βασικός στην εθνική εφήβων και αν δουλέψει δίπλα στον Τράβιτσα, θα μείνει πολλά χρόνια στον Πειραιά.

Πάμε στους ακραίους, όπου ο 21χρονος Σπύρος Χανδρινός με ύψος 2 μέτρα πήρε τη θέση του 32χρονου Εφραιμίδη με ύψος 1,94. Και ο Χανδρινός είναι μέλος της νεανικής εθνικής ανδρών, θεωρείται ταλέντο, ήταν βασικός στον Μίλωνα και είναι στο χέρι του να κερδίσει και μια θέση στην εξάδα του Ολυμπιακού, καθώς πάει στον Πειραιά ως τρίτος ακραίος με υποδοχή. Κι εδώ έχουμε μια καλή επένδυση, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν οι αναπληρωματικοί ακραίοι απλά συμπλήρωναν τη δωδεκάδα.

Επιστροφή του 29χρονου Ράφα Κουμεντάκη, με ύψος 2,03 στη θέση του 24χρονου Σέρβου Πέριτς (2,07), που δεν εξελίχτηκε όπως περιμέναμε. Δεν βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια της χρονιάς και δεν ήταν αξιόπιστη λύση σε επίθεση και υποδοχή. Αντίθετα, ο Θρακιώτης παίκτης επιστρέφει πιο ώριμος και περισσότερο συνειδητοποιημένος, αφού έκανε πολύ καλό πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ, αναδείχθηκε ως ο καλύτερος ακραίος του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, όπου ο «Δικέφαλος» κέρδισε τον Ολυμπιακό και τον Φοίνικα Σύρου στη Γλυφάδα.

Να μη γίνει ο Ιντάλγκο νέος Ονιεκούρου

Ο Ολυμπιακός παρουσίασε ως την πιο εντυπωσιακή μεταγραφή του καλοκαιριού τον 37χρονο Κουβανό Ιντάλγκο (1,95), που θα πάρει τη θέση του 33χρονου Νίκολα Μιχαΐλοβιτς (1,91). Ο Κουβανός πρέπει να αποδείξει και στο γήπεδο ότι είναι καλύτερος του Ιταλού Γίρι Κόβαρ, που προτάθηκε αρχικά στον Ολυμπιακό, αλλά κατέληξε στον Παναθηναϊκό. Ο ένας είναι άκρως εντυπωσιακός, ο άλλος άκρως πολυσύνθετος και θα δούμε αν ο Ολυμπιακός έκανε την καλύτερη επιλογή. Ο Ιντάλγκο παίζει πολύ για την εξέδρα, ξεσηκώνει τους θεατές, έχει όμως πολλές ιδιοτροπίες στη συμπεριφορά, στο χτένισμα και στα παπούτσια που φοράει και ελπίζουμε να μην αποδειχθεί ο Ονιεκούρου του βόλεϊ. Έχουν πολλές ομοιότητες, αρκεί να μην έχουν την ίδια κατάληξη.

Στη θέση του λίμπερο ο 37χρονος Γκαράς (1,85) πήρε τη θέση του 28χρονου Ζήση (1,83) εξ ανάγκης. Κι αυτό γιατί ο Τζουλιάνι ψήφισε Ζήση αντί Κοκκινάκη, αλλά ο Ηπειρώτης παίκτης είχε συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό χωρίς να το γνωρίζουν στον Πειραιά και όταν το έμαθαν, ο Ζήσης είχε μετακομίσει στο Μαρούσι και ο Κοκκινάκης παρέμεινε στον ΠΑΟΚ. Άστοχη κίνηση, αν και ο Γκαράς πήρε το πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό και έχει επιδείξει σταθερότητα στην απόδοσή του. Απλά ο Κοκκινάκης είναι γέννημα θρέμμα του Ολυμπιακού και ο κορυφαίος Έλληνας παίκτης. Μπορούμε να πούμε ότι ο Ζήσης παραπλάνησε τον Ολυμπιακό, έχει βέβαια το δικαίωμα της επιλογής και η μεταγραφική καραμπόλα έγινε εξαιτίας της κακής πληροφόρησης της ομάδας του Πειραιά.

Από εκεί και πέρα, ο Ολυμπιακός έκανε επένδυση και στο κέντρο με τον 25χρονο Δημοσθένη Λινάρδο (2,04) αντί του 40χρονου Ανδρέα Ανδρεάδη (2,05) που θεωρείται ακόμη ο κορυφαίος μπλοκέρ παρά τα χρονάκια του. Ο Λινάρδος όμως κέρδισε κι αυτός μια θέση στην εθνική ανδρών, παίζει και βασικός, μπορεί να πάρει θέση εξαδάτου στον Ολυμπιακό, καθώς ο Νίκος Ζουπάνι θα είναι δεύτερος διαγώνιος πίσω από τον Στερν. Ο Λινάρδος έχει ανοδική πορεία από τότε που έπαιζε στην Πάτρα, στη Σύρο και πέρυσι στην Κηφισιά. Η τελευταία προσθήκη ήταν ο 34χρονος Νικόλας Παπαγγελόπουλος (2,04) στη θέση του 33χρονου Χαραλαμπίδη (2,00), που δεν είχε αρκετό χρόνο συμμετοχής φέτος στον Φοίνικα Σύρου. Έμπαινε για σερβίς και δεν μπόρεσε να πάρει θέση βασικού παρόντων των Τζούριτς, Κόστα, Παπαγελεξίου.

Πιο ψηλός 4 πόντους, πιο νέος 4 χρόνια

Με λίγα λόγια, ο Ολυμπιακός ψήλωσε κατά 4 πόντους (1,98 έναντι 1,94) όσον αφορά τους παίκτες που ήρθαν κι αυτών που έφυγαν, ενώ κατέβασε τον μέσο όρο ηλικίας κατά 4 χρόνια και πάνω, αφού οι νέοι έχουνε μέσο όρο ηλικίας 29,44 και οι αποχωρήσαντες 33,66.

Ο Ολυμπιακός είναι πλέον η ομάδα του Αλμπέρτο Τζουλιάνι, αφού την έστησε από την αρχή, ενώ πέρυσι τη βρήκε από τον Δημήτρη Καζάζη, τη βελτίωσε αλλά δεν μπόρεσε να τη φτάσει στην κορυφή. Ναι μεν έφερε παίκτες με προσωπικότητα, είναι όμως μια ομάδα χωρίς έφεση στο μπλοκ, αφού ακόμη και ο Παγένγκ διακρίνεται για τα επιθετικά του προσόντα και όχι για το μπλοκ του. Βέβαια, είναι πιο ψηλή ομάδα κι αυτό μπορεί να βοηθήσει στον συνδυασμό μπλοκ-άμυνα τομέα που δούλεψε πέρυσι ο Ιταλός προπονητής και είχε θαυμαστά αποτελέσματα. Να προσθέσουμε ότι ο Ολυμπιακός περίμενε την αύξηση των ξένων παικτών από 4 σε 5, αλλά αυτό δεν πέρασε και αναμένεται να συμβεί τη μεταγραφική περίοδο του χειμώνα. Τότε ο Ολυμπιακός θα αποκτήσει ξένο κεντρικό και θα είναι πάνοπλος την άνοιξη που κρίνονται οι τίτλοι, ενώ τον ευνοεί και το νέο σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος, που κρίνεται, όπως είναι και το σωστό, στα πλέι οφ. Η ομάδα του Πειραιά ορθώς άλλαξε ρότα, καθώς ήταν πρωτοπόρος στο έωλο σύστημα που επικρατούσε τα δυο τελευταία χρόνια με τη μεταφορά της βαθμολογίας στο μίνι πρωτάθλημα 1-6.

Κλειδιά Τράβιτσα και Τζουλιάνι

Έχει πλέον παίκτη-ηγέτη τον πασαδόρο Τράβιτσα, που δεν διστάζει ακόμη και να καβγαδίσει στο ματς για το καλό της ομάδας του και να βάλει μπροστά τα στήθια του σε σκληρές έδρες. Έριξε εξάλλου και τον μέσο όρο ηλικίας, ξεχειλίζει από ταλέντο και με σκληρή δουλειά οι νεαροί παίκτες μπορούν να πάρουν θέση βασικού.

Το μεγάλο χαρτί του είναι και ο προπονητής. Ο Τζουλιάνι είναι παγκόσμιας κλάσης με διακρίσεις στην Ιταλία και στην εθνική Σλοβενίας και αναμένεται να κάνει τη διαφορά, γι’ αυτό και υπέγραψε διετές συμβόλαιο. Ο Ολυμπιακός πιστεύει στον προπονητή του και αν όλα πάνε καλά, μπορεί να μείνει πολλά χρόνια στον Ρέντη και να δημιουργήσει χρόνο με τον χρόνο μια νέα ομάδα που θα κυριαρχήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Να πάψει να αλλάζει σχεδόν όλη την ομάδα μετά από ένα χαμένο πρωτάθλημα, μια ομάδα με διάρκεια.

Το πρόβλημα εξάλλου που πρέπει να λυθεί είναι η παρουσία του κόσμου που λάμπει διά της απουσίας του στον Ρέντη, κι αυτό είναι μεγάλο μειονέκτημα, όταν οι φίλοι του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και του Φοίνικα που διεκδικούν τον τίτλο στηρίζουν την ομάδα τους και στα εύκολα και στα δύσκολα. Κι αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα της διοίκησης του Ολυμπιακού τη φετινή χρονιά...

ΗΡΘΑΝ ΕΦΥΓΑΝ

Απόστολος Πετσιάς (1,93, 19)---Κώστας Στιβαχτής (1,85, 42)

Σπύρος Χανδρινός (2,00, 21)---Δημήτρης Εφραιμίδης (1,94, 32)

Νικόλας Παππαγελόπουλος (2,04, 34)---Δημήτρης Χαραλαμπίδης (2,00, 33)

Ράφα Κουμεντάκης (2,03, 29)---Πάβλε Πέριτς (2,07, 24)

Δημοσθένης Λινάρδος (2,04, 25)---Ανδρέας Ανδρεάδης (2,05, 40)

Δημήτρης Γκαράς (1,85, 37)---Δημήτρης Ζήσης (1,83, 28)

Τόνσεκ Στερν (1,98, 27)---Ρενέ Τέπαν (1,97, 29)

Ντράγκαν Τράβιτσα (2,00, 36)---Κώστας Προύσαλης (1,87, 42)

Ολίνα Ιντάλγκο (1,95, 37)---Νίκολα Μιχαΐλοβιτς (1,91, 33)

Μέσος όρος ηλικίας: 29,44 Μέσος όρος ηλικίας: 33,66

Μέσος όρος ύψους: 1,98 Μέσος όρος ύψους: 1,94