Η ζωή στη Σύρο, όπως τη βλέπουν οι βολεϊμπωλίστες του Φοίνικα ΟΝΕΧ

Ποιότητα ζωής, καιρός, μετακινήσεις. Αυτό το τρίπτυχο φαίνεται να χαρακτηρίζει τη ζωή στη Σύρο σύμφωνα με τους παίκτες του Φοίνικα Σύρου ONEX. Για άλλους λιγότερο, για άλλους περισσότερο, η ζωή στο νησί έχει ιδιαιτερότητες τις οποίες όλοι φαίνεται να απολαμβάνουν.

Η ζωή στη Σύρο, όπως τη βλέπουν οι βολεϊμπωλίστες του Φοίνικα ΟΝΕΧ

Μικρές αποστάσεις, φύση, ήρεμοι ρυθμοί καθημερινότητας, φιλικοί και φιλόξενοι άνθρωποι είναι στοιχεία που συνηγορούν στην καλή ποιότητα ζωής, διευκολύνοντας κατά πολύ τη ζωή ενός επαγγελματία αθλητή. Και μπορεί ως κυκλαδονήσι το “φόρτε” της να είναι το καλοκαίρι, η Σύρος όμως προσφέρει επιλογές όλο τον χρόνο και σίγουρα οι φυσικές της ομορφιές δίνουν διέξοδο και τις υπόλοιπες εποχές, η πιο δύσκολη εκ των οποίων, κατά γενική ομολογία σύμφωνα με τους παίκτες της ομάδας, είναι ο χειμώνας.

Ο έντονος αέρας, η εξάρτηση των μετακινήσεων από τον καιρό και οι πιο περιορισμένες επιλογές στο κομμάτι των εξόδων και της διασκέδασης, κάνουν τους μήνες που διανύουμε πιο ιδιαίτερους, αλλά την ίδια στιγμή δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τους παίκτες της ομάδας, ώστε να επικεντρωθούν και να συγκεντρωθούν στη δουλειά μέσα στο γήπεδο. Και παρότι ρωτήθηκαν για το πώς είναι ζωή στη Σύρο εν μέσω Φλεβάρη, η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση από τα όσα συνεπάγεται η ζωή σε ένα νησί όπως η Σύρος, ξεχειλίζουν.

Πώς είναι λοιπόν η ζωή στη Σύρο;

Πίτερ Μιχάλοβιτς

«Είναι πολύ ήσυχα εδώ ειδικά τον χειμώνα, με την ησυχία να έχει θετική χροιά. Στην παρούσα χρονική συγκυρία απλά περιμένουμε να βελτιωθεί ο καιρός και να γεμίσει πάλι κόσμο το νησί, αλλά και να έχουμε περισσότερα πράγματα να κάνουμε. Γενικά απολαμβάνω πολύ τη ζωή στη Σύρο και επειδή στο παρελθόν έπαιζα σε ομάδες που βρίσκονται είτε σε μεγάλες πόλεις είτε σε πιο μικρά μέρη, ποτέ όμως σε νησί, η εμπειρία εδώ είναι πρωτόγνωρη για μένα».

Γιώργος Παπαλεξίου

«Το ξεκίνημα της προετοιμασίας ήταν πολύ ευχάριστο γιατί ήταν μία περίοδος που το νησί είχε κόσμο. Την περίοδο που διανύουμε τώρα τα περισσότερα καταστήματα έχουν κλείσει, δεν υπάρχει πολύς κόσμος έξω, απ’ ό,τι έχω καταλάβει έχουν μείνει μόνο οι ντόπιοι. Εγώ προσωπικά δεν έχω ξαναμείνει σε νησί και δεδομένου ότι η Σύρος είναι από τα μεγαλύτερα, δεν μπορώ να πω και ότι είναι τελείως άδειο. Αυτή η συνθήκη σε βοηθάει να μείνεις συγκεντρωμένος στο επαγγελματικό κομμάτι και να δουλέψεις πάνω σε αυτό, η έλλειψη της διασκέδασης βέβαια είναι γεγονός και λύνεται μόνο την καλοκαιρινή σεζόν».

Δημήτρης Κωνσταντινίδης

«Βρισκόμαστε στον πέμπτο μήνα διαμονής στη Σύρο και μπορώ να πω ότι η ζωή περνάει πολύ ευχάριστα και ήρεμα. Εγώ έχω έρθει εδώ με τη γυναίκα μου, έχουμε αρκετό ελεύθερο χρόνο όταν δεν έχουμε προπονήσεις. Είχαμε συνηθίσει στη Θεσσαλονίκη όπου οι ρυθμοί της ζωής είναι διαφορετικοί, ενώ στην περίπτωση του Φοίνικα και της Σύρου είναι πολύ ευτυχές που έχουμε δικό μας γήπεδο, δικό μας γυμναστήριο, οπότε όλα είναι πιο εύκολα σε σύγκριση με τις ομάδες των πόλεων και σίγουρα πιο γρήγορα. Όλες οι αποστάσεις είναι στα 5-10 λεπτά. Το μέρος ειδικά που μένουμε είναι υπέροχο γιατί κάθε πρωί που ξυπνάμε έχουμε μπροστά μας τη θάλασσα, έχουμε καθαρό αέρα. Και γενικότερα το νησί βοηθάει ώστε να είμαστε κοντά με όλα τα παιδιά, αλλά και με τις γυναίκες/κοπέλες των άλλων παιδιών, γιατί πέρα από τις ώρες που περνάμε μαζί σαν ομάδα, περνάμε ώρες και εκτός γηπέδου και έτσι δημιουργείται ένα πολύ καλό κλίμα και χημεία μεταξύ μας. Το μόνο που δυσκολεύει λίγο τα πράγματα είναι η εξάρτηση από τον καιρό (απαγορευτικά, βροχές, αέρας), ευτυχώς όμως η Σύρος έχει όλες τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε, ενώ είναι πολύ βασικό ότι υπάρχει νοσοκομείο».

Ράιντελ Ιερεζουέλο

«Το μέρος είναι πολύ όμορφο. Αυτό όμως που είναι ακόμη πιο “όμορφο” είναι το φαγητό το οποίο ευχαριστιέμαι πολύ. Το γεγονός ότι μένω εδώ με την οικογένειά μου και μένουμε και πάνω στη θάλασσα, δημιουργεί πολύ καλές συνθήκες . Για μία οικογένεια δηλαδή η Σύρος είναι ιδανική. Το μόνο που με έχει δυσκολέψει είναι τα εκτός έδρας ταξίδια, το γεγονός δηλαδή ότι πρέπει να μπω στο πλοίο, κάτι που έχω συνηθίσει ως έναν βαθμό, αλλά όχι απολύτως».

Ντέιβιντ Κόστα Jr

«Μου αρέσει πολύ η Σύρος και πιο συγκεκριμένα οι άνθρωποι που είναι φιλικοί με όλους μας, οι αντικειμενικές ομορφιές του νησιού, καθώς και η ηρεμία στην καθημερινότητα. Όσον αφορά την προσαρμογή μου, μπορώ να πω ότι δεν δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα, αφενός γιατί έχω ζήσει ένα διάστημα της ζωής μου σε νησί στη Βραζιλία και αφετέρου γιατί οι άνθρωποι της ομάδας αλλά και οι συμπαίκτες μου με βοήθησαν πολύ κατά την άφιξή μου στο νησί».

Κώστας Καπετανίδης

«Το νησί μας αγκαλιάζει και βλέπουμε την αγάπη και την αλληλεγγύη του κόσμου προς την ομάδα και τους παίκτες. Αυτή η αναγνωρισιμότητα βέβαια σε μία τόσο κλειστή κοινωνία έχει και τα μειονεκτήματά της, καθώς μου λείπει η ανωνυμία μιας μεγάλης πόλης και το να είμαι τελείως άγνωστος σε ένα μέρος. Από κει και πέρα, αν εξαιρέσεις την τωρινή περίοδο που είναι λίγο δύσκολη σε επίπεδο καιρού, το κλίμα και οι συνθήκες είναι πολύ ωραία και σίγουρα θα έμενα και άλλη χρονιά στον Φοίνικα. Βέβαια επειδή μιλάμε για νησί, η οικονομία του οποίου στηρίζεται στον τουρισμό, τον χειμώνα που τα περισσότερα μαγαζιά είναι κλειστά, οι επιλογές μας σε εξόδους μειώνονται, γεγονός που μας κάνει να ανυπομονούμε για την άνοιξη και τον περισσότερο κόσμο».

Θεοδόσης Ηλίας

«Για μένα είναι η τέταρτη χρονιά στη Σύρο. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι πιο χαλαροί εδώ, εγώ είχα συνηθίσει τη μεγαλούπολη, έχοντας γεννηθεί και ζήσει στη Θεσσαλονίκη, εδώ όμως είναι διαφορετικά, πιο άνετα και η ομάδα συμβάλλει στο να είμαστε ήρεμοι. Την πρώτη χρονιά η προσαρμογή μου ήταν λίγο δύσκολη και ιδιαίτερη γιατί ήμουν και σε πιο μικρή ηλικία, ωστόσο τώρα πια είμαι πάρα πολύ καλά ζώντας εδώ».

Νικόλας Παπαγγελόπουλος

«Έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει δίπλα σε θάλασσα (σ.σ. Ξυλόκαστρο) οπότε από τη στιγμή που έχω ήλιο και θάλασσα νιώθω ότι είμαι 100% στο φυσικό μου περιβάλλον. Άλλωστε πάντα έλεγα ότι θα ήθελα να ζήσω σε νησί και πλέον ζω αυτή την εμπειρία, η οποία μου αρέσει πάρα πάρα πολύ. Μου αρέσει ο τρόπος ζωής, η ποιότητα στην καθημερινότητα, η ηρεμία που αποφέρει η θάλασσα, ακόμα και οι μέρες που είναι πιο μουντές, πιο βροχερές, έχουν μία άγρια ομορφιά. Όσον αφορά τον προσωπικό μου χρόνο, αυτός μοιράζεται σε διάβασμα, μουσική, ζωγραφική και βόλτες με τη μηχανή, ενώ τις ημέρες με ήλιο κάνω και χειμερινά μπάνια!».

Μάρκος Γαλιώτος

«Οι συνθήκες που επικρατούν στη Σύρο σε βοηθούν να επικεντρωθείς στις προπονήσεις, στη διατροφή σου και σε όλο το πρόγραμμα που απαιτεί μία επαγγελματική αθλητική ζωή. Από κει και πέρα δεν υπάρχουν πολλές επιλογές μέσα στη μέρα σου, απλά θα πας για έναν καφέ με τους συμπαίκτες σου, θα πας να πάρεις φαγητό και μπορεί να κάνεις μια χαλαρή βόλτα στην παραλία. Αυτό που θα ήθελα εγώ προσωπικά είναι οι επιλογές στη διασκέδαση και τα ψώνια μου, διότι μου αρέσει πάρα πολύ να πηγαίνω βόλτα στα μαγαζιά και είναι το μοναδικό που μου λείπει αυτή τη στιγμή εδώ».

Γιώργος Τζιουμάκας

«Το νησί είναι πολύ όμορφο, η θάλασσα κάνει το μέρος πολύ ενδιαφέρον, επικρατεί μία όμορφη ερημιά την οποία μπορείς να απολαύσεις. Δεν έχει τη βαβούρα, την κίνηση και τα προβλήματα μιας πόλης. Είναι γενικά ένα μέρος που εμένα μου αρέσει πολύ γιατί η ζωή κυλάει όμορφα και απλά. Όσον αφορά στο πώς διαμορφώνεται η καθημερινότητα, το καφεδάκι με τους συμπαίκτες σε κάθε ρεπό είναι σταθερό, βγαίνουμε έξω για φαγητό και γενικώς απολαμβάνουμε τους ρυθμούς ενός νησιού σαν τη Σύρο».

Δημήτρης Τζούριτς

«Για μένα που έχω οικογένεια οι συνθήκες είναι ιδανικές. Το φαγητό, οι άνθρωποι, το κλίμα είναι όλα ευχάριστα. Τα παιδιά μου είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν την ποιότητα του τόπου που ζούμε, ωστόσο το γεγονός ότι είμαστε δίπλα στη θάλασσα και τη φύση είναι μεγάλο πλεονέκτημα. Δεν έχω τίποτα να πω αρνητικό για τη Σύρο, είναι πραγματικά τέλεια».

Αντρέας Φράγκος

«Τα τελευταία χρόνια έχω συνηθίσει να κινούμαι σε μικρές αποστάσεις, οπότε το γεγονός ότι αυτή η συνθήκη συνεχίζεται και στη Σύρο, ανεβάζει την ποιότητα της ζωής. Το μόνο δύσκολο νομίζω είναι η περίοδος που διανύουμε, αυτή του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, που τα περισσότερα μέρη είναι κλειστά, ο κόσμος κάθεται στο σπίτι του, δεν υπάρχει ηλιοφάνεια και ο καιρός είναι πιο άγριος. Αυτό μόνο είναι το δύσκολο. Από κει και πέρα η καθημερινότητα περιλαμβάνει χαλαρούς ρυθμούς, ενώ εγώ προσωπικά έχω ξεκινήσει από το πρώτο κύμα κορονοϊού και μαθαίνω κιθάρα. Η λεγόμενη “κορονοκιθάρα”».

Ζίγκα Στερν

«Φέτος διανύω τον τρίτο μου χρόνο στη Σύρο και τον Φοίνικα, και μπορώ να πω ότι απολαμβάνω πολύ τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Είναι σίγουρα πιο αργοί απ’ ό,τι στην πατρίδα μου (σ.σ. Σλοβενία) έχω όμως προσαρμοστεί απολύτως, ήδη από την πρώτη χρονιά. Αυτό που μου αρέσει πολύ είναι η ζεστασιά και η αποδοχή των Συριανών και ο τρόπος που μας κάνουν να αισθανόμαστε. Από την πρώτη στιγμή δηλαδή που έφτασα στη Σύρο αισθάνθηκα άνετα και ζεστά. Επίσης το γεγονός ότι βρίσκομαι σε μία μικρή κοινωνία μου αρέσει πολύ. Από κει και πέρα το μόνο που λίγο μας δυσκολεύει είναι το κομμάτι του καιρού, ειδικά αυτή την περίοδο, είναι όμως και μια ευκαιρία ώστε να συγκεντρωθούμε στις προπονήσεις μας και να δουλέψουμε περισσότερο».

Βασίλης Καρασαββίδης

«Είμαι και εγώ αρκετά χρόνια πια εδώ και μπορώ να πω ότι η Σύρος μου αρέσει πάρα πολύ, είναι πολύ όμορφο το μέρος. Το καλό που υπάρχει είναι ότι έρχεσαι πιο κοντά με τους συμπαίκτες σου και αυτό δημιουργεί ένα πιο ομαδικό κλίμα εντός και εκτός γηπέδου, γεγονός που καθιστά και την καθημερινότητα πολύ εύκολη».

Παναγιώτης Παπαδόπουλος

«Είμαι και εγώ στη Σύρο αρκετά χρόνια και μπορώ να πω ότι έχω δεθεί με το νησί. Οι συνθήκες για έναν αθλητή φαντάζουν μοναδικές και εύκολες. Παιδιά που έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν σε μεγαλουπόλεις καταλαβαίνουν τη διαφορά. Με αυτό τον τρόπο αφιερώνεσαι στον εαυτό σου και συγχρόνως επενδύεις χρόνο στην προπόνηση. Σε άλλες πόλεις χάνεις την ψυχική σου ηρεμία στον δρόμο. Από κει και πέρα αν δεν μεταφέρεις απόλυτα τη ζωή σου και την οικογένειά σου στο νησί, πρέπει να αποδεχτείς ότι στον κενό σου χρόνο έχεις κάποιον περιορισμό στη μετακίνηση και δεν μπορείς εύκολα να ταξιδέψεις και να πας στον τόπο σου. Επίσης θέλουμε πιο ευνοϊκούς χειμώνες, ο καιρός εδώ είναι κινητήριος δύναμη. Φτάνει με τις βροχές! Ας επιστρέψει το καλό πρόσωπο του καιρού!».