Θανάσης Πρωτοψάλτης: «Και πρωτάθλημα και Κύπελλο και Λιγκ Καπ»

Ο αρχηγός του Φοίνικα Σύρου, Θανάσης Πρωτοψάλτης, μιλά στο «ΦΩΣ» για τους στόχους της κυκλαδίτικης ομάδας, τον λόγο που μετακόμισε στην Ερμούπολη, τη ζωή στο νησί και την ΟΝΕΧ.

Θανάσης Πρωτοψάλτης: «Και πρωτάθλημα και Κύπελλο και Λιγκ Καπ»

Συνέντευξη στον ΣΤΕΦΑΝΟ ΛΕΜΟΝΙΔΗ

Στο πρωτάθλημα-εξπρές της Volleyleague ανδρών ο Φοίνικας Σύρου απέκτησε προβάδισμα με δύο νίκες 3-2 επί του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ (μέσα στην Πυλαία) και κάθε κερδισμένος ή χαμένος βαθμός πλέον μετράει, γιατί δεν υπάρχουν playoff. Αρχηγός ο Θανάσης Πρωτοψάλτης, που επέστρεψε στην Ελλάδα, αφού έκανε καριέρα στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Πολωνία. Φοράει πλέον τη φανέλα της κυκλαδίτικης ομάδας, της τρίτης ελληνικής ομάδας του μετά τον Παναθηναϊκό και την Κηφισιά, και είναι ξεκάθαρος ότι στόχος είναι και οι τρεις τίτλοι, του πρωταθλήματος, του Λιγκ Καπ και του Κυπέλλου. Ο διεθνής παίκτης μάλιστα αναδείχθηκε MVP στο ματς με τον Ολυμπιακό, σε ένα περίεργο πρωτάθλημα.

Πάνος Ξενοκώστας: Μετά το Νεώριο Σύρου και η Ελευσίνα, η ΟΝΕΧ απασχολεί 2000 εργαζόμενους

«Το περιμέναμε περίεργο το πρωτάθλημα γιατί η καραντίνα και η διακοπή προβλημάτισαν και τους προπονητές και τους αθλητές. Ευτυχώς το επίπεδο των αθλητών για την περίσταση ήταν πολύ καλό. Εμείς από την πλευρά μας βλέπουμε το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και προσπαθούμε να κερδίζουμε ό,τι μπορούμε μαζί με τον αγώνα και από κει και πέρα να βρεθούμε στην τελική τετράδα, να δώσουμε εκεί τη μάχη που θέλουν όλοι να δώσουμε».

Έχετε ένα μείον, ότι δεν υπάρχει κόσμος στην εξέδρα, γιατί ο κόσμος του νησιού έδινε ώθηση σε αυτήν την ομάδα με κόσμια συμπεριφορά και εκπληκτική υποστήριξη και πλέον παίζετε σε άδειες εξέδρες.

Σίγουρα το ότι δεν υπάρχει κόσμος στα γήπεδα είναι κακό όχι μόνο για εμάς, για όλες τις ομάδες, για όλους τους αθλητές, γιατί ο αθλητισμός κάνει τον κόσμο να ξεχνιέται από τα προβλήματα και την καθημερινότητα και σίγουρα δίνει μια ώθηση στον αθλητή παραπάνω.

Έχουμε ως τώρα και μια απρόσμενη απώλεια, έχασε ο Παναθηναϊκός βαθμό από τον Μίλωνα. Θα έχουμε πιστεύεις απώλειες από τις ομάδες που νομίζουμε ότι θα είναι στο 5-8;

Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές παγίδες στο πρωτάθλημα. Ο Παναθηναϊκός με τον Μίλωνα, αύριο μπορεί να είμαστε εμείς με κάποιον άλλον, αυτό δεν μπορείς να το προγραμματίσεις, είναι ανάλογα τη μέρα πώς θα είναι η κάθε ομάδα, αλλά δυστυχώς χρειαζόμαστε συγκέντρωση σε κάθε αγώνα για να παίρνουμε καθαρά τους πόντους που χρειαζόμαστε και να μην πέφτουμε σε αυτές τις παγίδες. Οι ομάδες είναι οκτώ, είναι λιγότερες αυτήν τη φορά και σχετικά είναι το επίπεδο καλύτερο.

Έχει κλείσει και η ψαλίδα, άλλο να παίζεις με τον όγδοο κι άλλο με τον δωδέκατο.

Ακριβώς.

Ο λόγος που επέλεξες τον Φοίνικα είναι ότι έχει ισχυρή διοίκηση και έναν χορηγό, την ΟΝΕΧ, που έχει αναλάβει και το Νεώριο της Σύρου, που εγγυάται ότι όλα θα πάνε καλά, τουλάχιστον στο οικονομικό κομμάτι;

Πάντα οι αθλητές ψάχνουν τη σιγουριά, όταν υπάρχει αυτή η σιγουριά δεν σκέφτεσαι τίποτε άλλο εκτός από τη δουλειά σου. Δεν λέω ότι οι άλλες ομάδες δεν έχουν σιγουριά, αλλά η ηρεμία που δίνει το νησί, ο τρόπος που ζεις στο νησί, το ότι υπάρχει μόνο το γήπεδο για να ξεφύγεις από την καθημερινότητα είναι ένα συν πέρα από το οικονομικό . Όποτε η διαφυγή μου εμένα είναι να πάω στην προπόνηση και να προπονηθώ όσο καλύτερα μπορώ, όπως και οι συναθλητές μου και συμπαίκτες μου, όπως και οι προπονητές μου. Αυτή είναι η διαφυγή μας από την καθημερινότητα, να πηγαίνουμε στο γήπεδο και να τα δίνουμε όλα.

Στο εξωτερικό δεν είχες κανένα οικονομικό πρόβλημα, σωστά;

Δόξα τω Θεώ.

Είχες παίξει στην Κηφισιά και στον Παναθηναϊκό και μάλιστα μια περίοδο αντιμετωπίσατε πολύ σοβαρή οικονομική κρίση, να μη μιλήσουμε για αυτό, αλλά το είπες και εσύ ότι ο αθλητής ψάχνει τη σιγουριά ώστε να κάνει φόκους στην προπόνησή του και στον αγώνα.

Εννοείται, εννοείται.

Για τον Φοίνικα μπορεί να λες ότι στόχος μας είναι να μπούμε στην τετράδα, εγώ πιστεύω ότι στο νησί ακούγεται, σιγοψιθυρίζεται το πρωτάθλημα. Όσο κι αν δεν το φωνάζετε, υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού ότι είναι ευκαιρία να πάρετε φέτος το πρωτάθλημα;

Νομίζω ότι το πρωτάθλημα, το Λιγκ Καπ και το Κύπελλο είναι οι τρεις τίτλοι στην Ελλάδα, είναι αυτοί που κάνουν τους αθλητές να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και να τον ξεπερνάνε. Η προσπάθεια που έχει κάνει ο Φοίνικας φέτος νομίζω ότι δείχνει αυτό. Εγώ ως Θανάσης, ως αρχηγός της ομάδας, θέλω να παίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε και σίγουρα οι στόχοι μας είναι το πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα, το Κύπελλο και το Λιγκ Καπ είναι εφικτοί στόχοι, εφόσον είμαστε όλοι υγιείς, πρώτα ο Θεός. Να συνεχιστούν με το πρωτόκολλο το πρωτάθλημα και οι διοργανώσεις των Κυπέλλων έτσι ώστε να τελειώσουμε όμορφα και ομαλά και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι.

Κάνατε αλλαγή προπονητή και με εντυπωσίασε ο προπονητής σας, ο Γιούρισιτς, που ανακάτεψε την τράπουλα, δεν σκέφτηκε πώς λένε τον έναν, πώς λενέ τον άλλον παίκτη. Τι καινούργιο έχει δώσει ο Κροάτης προπονητής;

Πρώτα απ’ όλα να πούμε για τον κόσμο που δεν ξέρει ότι είναι ένα πολύ μεγάλο όνομα. Είναι πολύ γνωστός για τη δουλειά του και στη Γαλλία και στη Ρωσία και ως αθλητής ήταν πολύ καλός παίκτης. Είναι ένας προπονητής που ξέρει να διαβάζει το βόλεϊ, ξέρει να διαβάζει τα παιχνίδια και αυτό που έδωσε στη δική μας ομάδα είναι ταυτότητα. Έδωσε ρόλους στους παίκτες του, ο καθένας ξέρει τη δουλειά του και από κει και πέρα όταν έχεις βάση, από πού ξεκινάς, μετά μόνο πάνω πας. Δεν μπορείς να πέσεις κάτω από τη βάση σου. Εμείς αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να στερεώνουμε πολύ καλά τη βάση που έχουμε και να προχωράμε βήμα βήμα ώστε να γινόμαστε καλύτεροι. Αυτό προσπαθεί να χτίσει αυτήν τη στιγμή.

Όσον αφορά την εθνική ομάδα, ήταν τα προκριματικά να γίνουν τον Ιανουάριο. Λόγω της πανδημίας πήγαν μετά τους αγώνες του πρωταθλήματος. Έγινε και μια ανακατάταξη, είχες δίπλα σου τον Κοκκινάκη που έγινε λίμπερο, είχες τον Φράγκο που σταμάτησε από την εθνική ομάδα.

Η εθνική ομάδα είναι πάντα στο μυαλό μας όσο είμαστε μέλη της. Τα παιδιά που σταμάτησαν, ο Δημήτρης Τζούριτς και ο Ανδρέας, εννοείται ότι σεβόμαστε την απόφαση που πήραν και εννοείται τους στηρίζουμε σε όλα. Από κει και πέρα η εθνική ομάδα είναι εθνική ομάδα, σήμερα είμαστε, αύριο δεν είμαστε. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι, να ξαναμπούμε στους ομίλους του Ευρωπαϊκού και από κει και πέρα να καταφέρουμε -γιατί όχι;- και μια έκπληξη ακόμα.