Μηνύματα αγάπης στην Αγγλία για Σάκα, Ράσφορντ, Σάντσο (pics, vid)

Η κινητοποίηση στο Νησί και τα μηνύματα αγάπης σε Σακά, Ράσφορντ και Σάντσο, μετά τα κρούσματα ρατσισμού από μερίδα οπαδών για τα χαμένα πέναλτι των Άγγλων άσων στον τελικό του Euro 2020.

 Μηνύματα αγάπης στην Αγγλία για Σάκα, Ράσφορντ, Σάντσο (pics, vid)

Το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020 μπορεί να πέρασε στην ιστορία, με την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου από την εθνική ομάδα της Ιταλίας στον τελικό κόντρα στην αντίστοιχη της Αγγλίας στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου. Αυτό όμως που έμεινε ακόμα και μετά το τέλος της διοργάνωσης είναι ο ρατσισμός, που συνεχίζει να έχει απλωμένα τα «πλοκάμια» του και στο λαοφιλέστερο άθλημα του κόσμου.

Οι Μπουκαγιό Σακά, Μάρκους Ράσφορντ και Τζέιντον Σάντσο ήταν οι μοιραίοι παίκτες των «λιονταριών» στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι, μιας και δεν κατάφεραν να σκοράρουν με αποτέλεσμα το «στέμμα» της πρωταθλήτριας Ευρώπης να καταλήξει στην «σκουάντρα ατζούρα».

Η αποτυχία στη «ρώσικη ρουλέτα»… βύθισε τους διεθνείς στην απογοήτευση. Δεν ήταν όμως το μοναδικό βαρύ «φορτίο» που κλήθηκαν να διαχειριστούν, αφού παράλληλα έπεσαν θύματα προσβλητικών και ρατσιστικών σχολίων από οπαδούς.

Το θετικό για τους Άγγλους είναι ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση. Κι όμως μόνο από την βρετανική κυβέρνηση, την ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας και τους συλλόγους των ποδοσφαιριστών, αλλά και από τους ίδιους τους Άγγλους φιλάθλους που αντιστέκονται στην «μάστιγα» του ρατσισμού.

Τα υβριστικά μηνύματα στο γκράφιτι με την εικόνα του Μάρκους Ράσφορντ στο Μάντσεστερ καλύφθηκαν άμεσα από αντίστοιχα αγάπης των Βρετανών προς τον 23χρονο επιθετικό, ο οποίος στο παρελθόν έχει δείξει ουκ ολίγες φορές την αμέριστη συμπαράστασή του σε συνανθρώπους του, ενώ εκατοντάδες ήταν οι οπαδοί που γονάτισαν μπροστά από την τοιχογραφία του δείχνοντας την αλληλεγγύη τους προς τον παίκτη, έχοντας παράλληλα πανό κατά του ρατσισμού.

«Αγαπητέ Μάρκους, να ξέρετε ότι σας θαυμάζουμε τόσο πολύ και πως αποτελείται έμπνευση», έγραφε ένα από τα μήνυμα στο γράφιτι του Ράσφορντ κι ένα ακόμα «Σας ευχαριστούμε για το πάθος, τη συμπόνια και την επιθυμία σας να αλλάξετε τις ζωές μας», ενώ ανάλογα ήταν και τα μηνύματα στον λογαριασμό του παίκτη στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να ακολουθήσει η ανοιχτή επιστολή του ποδοσφαιριστή, που σημείωνε μεταξύ άλλων:

«Τα μηνύματα που έχω λάβει ήταν θετικά συντριπτικά και βλέποντας την απάντηση στο Γουίθινγκτον, μου ήρθαν δάκρυα στα μάτια. Οι κοινότητες που πάντα με αγκάλιαζαν, συνεχίζουν να με κρατούν στην αγκαλιά τους. Είμαι ένας 23χρονος άνδρας από το Γουίθινγκτον και το Γουίδενσόου, στο νότιο Μάντσεστερ. Ακόμη κι αν δεν έχω τίποτε άλλο, έχω αυτά».

Οι φίλαθλοι εξέφρασαν φυσικά την συμπαράστασή τους και στον Τζέιντον Σάντσο, όπως επίσης τον 19χρονο Σακά, που κλήθηκε στο τελευταίο πέναλτι να κρατήσει στις «πλάτες» του ολόκληρη την εθνική ομάδα.

Η Ομοσπονδία με την σειρά της, χρησιμοποίησε και τη δύναμη της εικόνας για να απαντήσει στις ρατσιστικές επιθέσεις των τριών διεθνών με το εικαστικό δημιούργημα «Τα τρία λιοντάρια μας» που μπήκε στους λογαριασμούς της. Την στιγμή όμως που τα μηνύματα στήριξης και συμπαράστασης συνεχίζονται στην Βρετανία, αυτό που θα έχει ενδιαφέρον είναι τα μέτρα που παρθούν το επόμενο διάστημα στο Νησί στη μάχη που μαίνεται κατά του ρατσισμού.