Το Βέλγιο επιβεβαιώνει τον τίτλο του φαβορί

Το Βέλγιο του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ ήταν εξαρχής ένα από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και μέχρι σήμερα έχει επιβεβαιώσει απόλυτα τον τίτλο του.

 Το Βέλγιο επιβεβαιώνει τον τίτλο του φαβορί

Την πρόκρισή του στα προημιτελικά του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος εξασφάλισε το Βέλγιο και διατήρησε ζωντανό το όνειρό του για τη διεκδίκηση του τίτλου στον θεσμό. Τι κι αν στη φάση των «16» συνάντησε την κάτοχο του τροπαίου Πορτογαλία, κατάφερε τελικά με ένα γκολ του Τοργκάν Αζάρ να τη στείλει… σπίτι της και να πάρει αυτή το πολυπόθητο εισιτήριο για την επόμενη φάση, όπου θα αντιμετωπίσει πλέον την Ιταλία με έπαθλο μια θέση στην τετράδα της διοργάνωσης.

Η πρόκριση των «κόκκινων διαβόλων» κάθε άλλο παρά προκάλεσε έκπληξη. Η ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ εξαρχής ήταν ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο και μέχρι σήμερα το έχει επιβεβαιώσει απόλυτα.

Μπορεί να μην έχει στην καλύτερή του κατάσταση τον σπουδαίο Εντέν Αζάρ, ο οποίος είναι ακόμα επηρεασμένος από τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της σεζόν στη Ρεάλ Μαδρίτης, και να είχε στο ξεκίνημα και την ατυχία με τον Κέβιν Ντε Μπρόινε, που υπέστη διπλό κάταγμα στο πρόσωπο στον τελικό του Champions League με αποτέλεσμα να απουσιάσει από την πρεμιέρα του Γιούρο.

Παρ’ όλα αυτά βρήκε τις λύσεις και από τη φάση κιόλας των ομίλων ξεκίνησε με τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, πριν αποκλείσει και την Πορτογαλία.

Και για να πάμε και πιο πίσω, το Βέλγιο μαζί με την προσεχή του αντίπαλο, την Ιταλία, ήταν οι μοναδικές εθνικές ομάδες όπου στα προκριματικά της διοργάνωσης πανηγύρισαν δέκα νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, κάτι που δεν κατάφερε ούτε η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία αλλά ούτε και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία.

Ο Μαρτίνεθ έχει δώσει νέα πνοή στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας από τότε που ανέλαβε την τεχνική του ηγεσία, τον Αύγουστο του 2016, ενώ το γεγονός ότι επί των ημερών του οι «κόκκινοι διάβολοι» μετρούν μόνο τέσσερις ήττες σε σύνολο 60 έως τώρα αγώνων, με το ποσοστό των νικών να φτάνει το 78,3%, αναμφισβήτητα προκαλεί θαυμασμό.

Ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι το Βέλγιο με τον Μαρτίνεθ δεν κατάφερε να σκοράρει μόνο σε δύο παιχνίδια, στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 κόντρα στη Γαλλία (0-1) και στο ματς με την Πορτογαλία (0-0) τον Ιούνιο του 2018.

Η συνέχεια με το κρίσιμο παιχνίδι κόντρα στην Ιταλία θα είναι εξίσου δύσκολη για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας. Η «σκουάντρα ατζούρα» ήδη πήρε το… μάθημά της στη φετινή διοργάνωση με την αγχωτική πρόκριση επί της Αυστρίας στους «16» και θα είναι πλέον προσγειωμένη και προσεκτική ενόψει του αγώνα με τους Βέλγους.

Έτσι, αυτό που μένει να φανεί πλέον είναι αν οι τελευταίοι θα περάσουν ένα ακόμα εμπόδιο στη μάχη που δίνουν για να κάνουν φέτος το βήμα παραπάνω και να φτάσουν στην επίτευξη του στόχου τους, την κατάκτηση του πρώτου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στην Ιστορία τους.

Μέχρι τώρα, πάντως, η μεγαλύτερη επιτυχία των «κόκκινων διαβόλων» σε τελική φάση Γιούρο παραμένει ακόμα εκείνη η πορεία το 1980 στα γήπεδα της Ιταλίας, όταν έφτασε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης και ηττήθηκε στο «Ολίμπικο» της Ρώμης από τη Δυτική Γερμανία (2-1).