Euro 2020: Η ευκαιρία της Ιταλίας, η νεανική Τουρκία και ο Λουκάκου...
Το «ΦΩΣ» παρουσιάζει τους 24 μονομάχους που θα ριχθούν στην «αρένα» του Euro 2020. Διαβάστε το προφίλ των ομάδων του πρώτου και του δεύτερου ομίλου αντίστοιχα.
Χρειάστηκε να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή της ηπείρου μας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Παρά την αναμονή όμως, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου είναι πλέον έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του και να στρώσει… κόκκινο χαλί στις 24 εθνικές ομάδες που θα δώσουν τη μάχη τους με έπαθλο το πολυπόθητο τρόπαιο. Το όνομα της διοργάνωσης παρέμεινε Γιούρο 2020 σε μία προσπάθεια της ΟΥΕΦΑ να διατηρηθεί η αίσθηση του επετειακού τουρνουά αλλά και ως «υπενθύμιση για το πώς όλη η ποδοσφαιρική οικογένεια θα συσπειρωθεί για να αντεπεξέλθει στις συνθήκες της πανδημίας και τις δύσκολες στιγμές που η Ευρώπη και ο κόσμος περνούν». Δίχως την παρουσία της Ελλάδας στο τουρνουά, για έναν ολόκληρο μήνα η γηραιά ήπειρος θα κινείται σε ρυθμούς… Γιούρο με σπουδαίες αναμετρήσεις από τα συγκροτήματα που υπόσχονται πλούσιο θέαμα και δυνατές συγκινήσεις. Το «ΦΩΣ» παρουσιάζει τους 24 μονομάχους που θα ριχθούν στην «αρένα» της διοργάνωσης, η οποία, μάλιστα, σε αντίθεση με το παρελθόν θα διεξαχθεί φέτος σε έντεκα διαφορετικές πόλεις, αλλά με έναν μόνο τελικό προορισμό: την κορυφή της Ευρώπης.
1ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
ΙΤΑΛΙΑ
Η ευκαιρία για… αντεπίθεση
Νωπά παραμένουν ακόμα στη μνήμη των Ιταλών τα συναισθήματα από τον αποκλεισμό της Εθνικής από τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας. Από τότε βέβαια άλλαξαν πολλά και πρώτα απ’ όλα η θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, με τον Ρομπέρτο Μαντσίνι να διαδέχεται τον Τζαν Πιέρο Βεντούρα. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό, αφού η «σκουάντρα ατζούρα» έκανε το «10 στα 10» στα προκριματικά του Γιούρο και πήρε διά… περιπάτου την πρόκριση στα τελικά της διοργάνωσης.
Οι Ιταλοί συνεχίζουν να διαθέτουν στο δυναμικό τους παίκτες με τεράστια ποδοσφαιρική πείρα αλλά παράλληλα έχουν και νεαρούς παίκτες με πλούσιο ποδοσφαιρικό ταλέντο όπως ο Φεντερίκο Κιέζα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε έναν αγώνα. Στις τάξεις της Εθνικής άπαντες κρατούν χαμηλούς τόνους. Θέλουν να αφήσουν πίσω τους την κακή παρένθεση του περασμένου Μουντιάλ και να επιστρέψουν δριμύτεροι, με στόχο την κορυφή της Ευρώπης για πρώτη φορά από το 1968, όταν κατέκτησαν το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα τρόπαιό τους στη διοργάνωση.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σε φάση ανανέωσης και με νεανικό κορμό
Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις της Τουρκίας για τη συμμετοχή της Εθνικής στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μπορεί το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας να έχει δύσκολο έργο μπροστά του στον δρόμο για την πρόκριση από το γκρουπ, ωστόσο στο εσωτερικό της ομάδας υπάρχει η πίστη για μια καλή πορεία στον θεσμό. Σε αυτό καταλυτικό ρόλο έχει παίξει και η πρόσληψη του Σενόλ Γιουνές στην τεχνική ηγεσία. Ο 69χρονος ανέλαβε τα ηνία τον Φλεβάρη του 2019 (στη δεύτερη θητεία του στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος) και όχι μόνο ανανέωσε το ρόστερ αλλά το οδήγησε και σε εξαιρετικές εμφανίσεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Τουρκία πήρε τη δεύτερη θέση στα προκριματικά του Γιούρο με μόλις δύο πόντους λιγότερους από την πρωταθλήτρια κόσμου Γαλλία, ενώ όνειρο για την Εθνική αποτελεί μία ανάλογη πορεία με αυτήν του 2008, όταν έφτασε ως τα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στην αποστολή της βρίσκονται, μεταξύ άλλων, και οι Μπουράκ Γιλμάζ, Ζεκί Τσελίκ και Γιουσούφ Γιαζιτζί που οδήγησαν φέτος τη Λιλ στην κατάκτηση του γαλλικού πρωταθλήματος.
ΟΥΑΛΙΑ
Ένα… σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η πορεία της Ουαλίας στο Γιούρο. Της δεύτερης συγκεκριμένα παρουσίας της σε τελικά της διοργάνωσης, μετά την εντυπωσιακή παρθενική της συμμετοχή το 2016, όταν έφτασε μέχρι τα ημιτελικά και αποκλείστηκε τελικά από την κάτοχο του τροπαίου Πορτογαλία. Οι «δράκοι» θα αγωνιστούν στην προσεχή διοργάνωση με ένα πολύ νεανικό ρόστερ, έχοντας όμως παράλληλα ως «πρώτα βιολιά» τον Άαρον Ράμσεϊ αλλά και τον αρχηγό Γκάρεθ Μπέιλ. Βέβαια, ο πρώτος αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα τραυματισμών κατά τη διάρκεια της σεζόν, ενώ ο δεύτερος δεν δικαίωσε τις προσδοκίες με τις εμφανίσεις του στο διάστημα του δανεισμού του στην Τότεναμ. Η Ουαλία θα έχει δύσκολο έργο στον πρώτο όμιλο και οι πιθανότητές της για πρόκριση παραμένουν… σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες! Υπενθυμίζεται πως στο Γιούρο θα μεταβεί με τον Ρόμπερτ Πέιτζ αντί για τον Ράιαν Γκιγκς στην τεχνική ηγεσία, μια και ο τελευταίος αντικαταστάθηκε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία μετά την κατηγορία σε βάρος του 47χρονου για επίθεση σε δύο γυναίκες.
ΕΛΒΕΤΙΑ
Σταθερή και επικίνδυνη δύναμη
Υπολογίσιμη αντίπαλος είναι η Ελβετία στο Γιούρο, η οποία αναμένεται να δώσει τη δική της μάχη για διάκριση στη διοργάνωση. Ήταν πρώτη στον προκριματικό της όμιλο που της χάρισε και την πρόκριση στα τελικά, στα οποία μετείχε επίσης το 1996, το 2004, το 2008 αλλά και το 2016. Στην προηγούμενη έκδοση του θεσμού ήταν η μοναδική φορά που κατάφερε να περάσει από τη φάση των ομίλων και ολοκλήρωσε την πορεία της στους «16» με τον αποκλεισμό από την Πολωνία στα πέναλτι.
Από το ρόστερ της ξεχωρίζει η πείρα των Σεφέροβιτς, Σακίρι, Τζάκα, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλοί από τους παίκτες που υπάρχουν στην αποστολή της αγωνίζονται στα σαλόνια του γερμανικού πρωταθλήματος, την Μπουντεσλίγκα. Η ομάδα του Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς έχει δύσκολο έργο στον πρώτο όμιλο, αλλά παραμένει επικίνδυνη για κάθε αντίπαλο. Στα φιλικά προετοιμασίας κέρδισε 2-1 τις ΗΠΑ, ενώ διέλυσε και το Λουξεμβούργο με… 7-0!
2ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
ΔΑΝΙΑ
Με οδηγό το «έπος» του 1992
Η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1992 στα γήπεδα της Σουηδίας αποτελεί μέχρι σήμερα τη μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Δανίας στη διοργάνωση. Από τότε όσες φορές κι αν επεδίωξε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να επαναλάβει αυτόν τον άθλο, τελικά δεν τα κατάφερε. Η μοναδική φορά που πέρασε από τη φάση των ομίλων ήταν το 2004, όταν αποκλείστηκε στα προημιτελικά, ενώ στο περασμένο Γιούρο, το 2016, δεν κατάφερε καν να βρεθεί στα τελικά. Στα προκριματικά πήρε την πρόκριση και ήταν μάλιστα αήττητη στις αναμετρήσεις της, ενώ πλέον είναι έτοιμη να δώσει μάχη στον δεύτερο όμιλο της διοργάνωσης για να περάσει από το γκρουπ.
Η αποστολή που επέλεξε ο ομοσπονδιακός προπονητής Κάσπερ Χιούλμαντ έχει «άρωμα» από Πρέμιερ Λιγκ (9 παίκτες) και Καμπιονάτο (7), ενώ αναμφισβήτητα ξεχωρίζουν για ακόμα μία φορά τα «βαριά χαρτιά», όπως ο τερματοφύλακας Κάσπερ Σμάιχελ, του οποίου ο πατέρας (Πέτερ) ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το Γιούρο του 1992, αλλά και οι Κρίστιαν Έρικσεν, Σίμον Κιάερ.
ΦΙΛΑΝΔΙΑ
Δικαίωμα στο όνειρο…
Η Φινλανδία είναι η «σταχτοπούτα» του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της στο άθλημα δεν έχει καταφέρει να πάρει μέρος σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά έκανε τελικά το όνειρό της πραγματικότητα σε αυτό το Γιούρο με την παρθενική συμμετοχή σε τελικά μεγάλης διοργάνωσης. Στα προκριματικά τερμάτισε δεύτερη, αφήνοντας τρίτη την Εθνική μας, και πλέον ετοιμάζεται για την πορεία της στον θεσμό με μεγάλα όνειρα και προσδοκίες.
Στην αποστολή της ξεχωρίζει το όνομα του επιθετικού Τεέμου Πούκι, ο οποίος εντυπωσίασε με την Εθνική του στα προκριματικά και συνάμα οδήγησε τη Νόριτς στον τίτλο της πρωταθλήτριας στην Τσάμπιονσιπ και την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Επιπρόσθετα, αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία του Τιμ Σπαρβ στο ρόστερ, που έπαιζε μέχρι το τέλος της σεζόν στην ΑΕΛ. Ομοσπονδιακός προπονητής είναι ο Μάρκου Κάνερβα, που από το 2016 βρίσκεται στο συγκεκριμένο πόστο.
ΒΕΛΓΙΟ
Βελγικές «ορέξεις» για τρόπαιο
Το Βέλγιο θεωρείται εκ των φαβορί για την κατάκτηση του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Και όχι άδικα! Το εντυπωσιακό υλικό που διαθέτει στις τάξεις του κάνει ακόμα και τα μεγαθήρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου να… ανασκουμπώνονται. Ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ έχει χτίσει μια εξαιρετική ομάδα με αμυντικές και επιθετικές αρετές, η οποία μάλιστα άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, όταν έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης.
Οι «κόκκινοι διάβολοι» θέλουν πλέον την υπέρβαση, ωστόσο μένει να το δείξουν και στον αγωνιστικό χώρο. Στα προκριματικά η Εθνική μέτρησε 10 νίκες σε ισάριθμα ματς και στο δυναμικό της κυριαρχούν τρανά ονόματα ποδοσφαιριστών, όπως αυτά των Τιμπό Κουρτουά, Κέβιν Ντε Μπρούιν, Εντέν Αζάρ και Ρομέλου Λουκάκου, με τον τελευταίο μάλιστα να προέρχεται από μία εντυπωσιακή σεζόν με την πρωταθλήτρια Ίντερ.
«Πονοκέφαλος» βέβαια για το συγκρότημα είναι η κατάσταση του Αζάρ που και φέτος ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς, όπως επίσης και το πρόβλημα του Ντε Μπρούιν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που θα του στερήσει τη συμμετοχή και στην πρεμιέρα του ομίλου.
ΡΩΣΙΑ
Καλείται να δώσει απαντήσεις
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο που διοργάνωσε πριν από τρία χρόνια πραγματοποίησε την καλύτερη πορεία της σε εθνικό επίπεδο μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης. Τώρα όμως καλείται να αποδείξει ότι η παρουσία της στα προημιτελικά του Μουντιάλ δεν ήταν ένα… πυροτέχνημα! Ο λόγος για τη Ρωσία, η οποία άφησε πολύ καλές εντυπώσεις στα προκριματικά στον δρόμο για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, πίσω από το Βέλγιο.
Ο ομοσπονδιακός προπονητής Στάνισλαβ Τσερτσεσόβ, που βρίσκεται στο συγκεκριμένο πόστο από το 2016, συμπεριέλαβε στα πλάνα του τον 37χρονο πολύπειρο Γιούρι Ζιρκόφ, ενώ, παράλληλα, ξεχωρίζει η παρουσία του αρχηγού Αρτέμ Τζιούμπα, ο οποίος επέστρεψε στο δυναμικό της «αρκούδας» έχοντας αφήσει πίσω την τιμωρία του από την εθνική ομάδα. Πιο πρόσφατη επιτυχία της εθνικής ομάδας σε Γιούρο παραμένει η εξαιρετική της πορεία το 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας, όταν έφτασε ως τα ημιτελικά με την ήττα από την Ισπανία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ