Euro 2020: Στάικος Βεργέτης: «Φαβορί η Γαλλία, την έκπληξη η Πολωνία, τα συστήματα»

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση του Euro 2020 που ξεκινά την Παρασκευή (11/6) από τον 45χρονο τεχνικό Στάικο Βεργέτη. Οι προβλέψεις και η «έκπληξη» Πολωνία με τη μηχανή των γκολ Λεβαντόφσκι.

Euro 2020: Στάικος Βεργέτης: «Φαβορί η Γαλλία, την έκπληξη η Πολωνία, τα συστήματα»

Όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι περιμένουν την έναρξη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, που αναβλήθηκε πέρσι λόγω της πανδημίας. Λίγες μέρες πριν από την έναρξη των αγώνων, στο «ΦΩΣ» μίλησε ο Στάικος Βεργέτης. Ο 45χρονος τεχνικός κάνει μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αναμένοντας, όπως μας είπε, αγώνες με θέαμα, ομάδες παραγωγικές που θα κοιτάξουν πώς θα κερδίσουν έναν αγώνα και όχι πώς δεν θα τον χάσουν.

«Να περιμένουμε πολύ ωραίο θέαμα»

Ο Τριπολιτσιώτης τεχνικός περιμένει ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με καλό ποδόσφαιρο και ομάδες που θα κοιτάξουν να φτιάξουν ποδόσφαιρο. «Έχω την αίσθηση πως θα πρέπει να περιμένουμε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με πολύ ωραίο θέαμα. Ποιοτικό ποδόσφαιρο. Τα ρόστερ όλων των ομάδων μάς οδηγούν σε αυτό. Είναι ρόστερ με ποιοτικούς παίκτες. Έχουν αλλάξει οι τάσεις. Αυτό είδαμε μέσα στη σεζόν. Το ποδόσφαιρο είναι πλέον πιο επιθετικό και στόχος των ομάδων είναι η παραγωγή φάσεων. Τουλάχιστον στα περισσότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης αυτό συνέβη και περιμένω κάτι ανάλογο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα» λέει στο «ΦΩΣ» ο Στάικος Βεργέτης και συνεχίζει: «Στην πρώτη φάση των αγώνων θεωρώ πως οι ομάδες θα είναι πιο επιφυλακτικές. Καμία ομάδα δεν θα θέλει ξεκινήσει με ήττα. Βέβαια όσο θα προχωράμε στη διοργάνωση τα ματς περιμένω να είναι ολοένα και καλύτερα. Πιο ποιοτικά. Η αλήθεια είναι πως, ενώ τα προηγούμενα χρόνια η βάση ήταν η καλή αμυντική οργάνωση, τώρα αυτό έχει αλλάξει στις περισσότερες ομάδες. Τώρα βλέπουμε πρέσινγκ, πιο ψηλά τις γραμμές, οι ομάδες βγάζουν περισσότερους παίκτες στην επίθεση. Κυνηγούν πώς θα νικήσουν και όχι πώς δεν θα χάσουν έναν αγώνα».

«Θέμα διαχείρισης και ποιότητας»

Σε ερώτηση για την κούραση που ενδεχομένως να βγάλουν οι παίκτες και λόγω της πανδημίας, αλλά και εξαιτίας των πολλών αγώνων, ο Στάικος Βεργέτης μάς είπε: «Είναι καθαρά θέμα διαχείρισης και δεν θεωρώ πως θα υπάρχει πρόβλημα. Όλες οι ομάδες έχουν βάθος στο ρόστερ τους και οι προπονητές είναι βέβαιο πως θα μοιράσουν τον χρόνο. Σίγουρα κάποιοι που έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά και τους τελικούς σε Γιουρόπα Λιγκ και Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι καταβεβλημένοι, αλλά οι προπονητές ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Είναι κάτι εφαρμόσιμο. Θα ορίσουν τις εντάσεις και τις επιβαρύνεις, τους χρόνους συμμετοχής. Έχουν όλα τα ρόστερ ποιότητα και παίκτες στον πάγκο έτσι ώστε να ξεκουράσουν κάποιους από εκείνους που έχουν επιβαρυνθεί με ματς».

Οι παραδοσιακές δυνάμεις και η... έκπληξη

Όσον αφορά τα προγνωστικά του, ο κόουτς είπε: «Και στο Γιούρο, όπως και σε προηγούμενες τελικές φάσεις, είναι δεδομένο πως θα δούμε κάποια από τα μεγαθήρια να μένουν εκτός και κάποια ομάδα που ίσως να μην περιμένουμε να φτάνει ψηλά. Η Γαλλία και ως παγκόσμια πρωταθλήτρια αλλά και ως ρόστερ είναι το πρώτο φαβορί. Όλα αυτά στη θεωρία, γιατί μιλάμε για ποδόσφαιρο. Η Γερμανία όπως σε κάθε μεγάλη διοργάνωση είναι υπολογίσιμη δύναμη, αλλά και οι δύο αυτές ομάδες είναι στον ίδιο όμιλο με την Πορτογαλία, που μπορεί να μπει σφήνα και ένα μεγάλο όνομα να μείνει έξω νωρίς. Το Βέλγιο είναι ικανή ομάδα. Παίζει ωραίο ποδόσφαιρο. Η Ισπανία είναι ερωτηματικό, όπως και η Αγγλία. Δυνατές ομάδες, με νεανικά ρόστερ. Ως έκπληξη θα πω την Πολωνία. Μια ομάδα με καλούς παίκτες που παίζουν σε καλές ομάδες. Μια ομάδα που δύσκολα χάνει και έχει στην επίθεση τη μηχανή των γκολ, τον Λεβαντόφσκι. Εάν το πάρει η Πολωνία το Γιούρο, δεν θα είναι μια τόσο μεγάλου μεγέθους έκπληξη όπως με την Ελλάδα το 2004. Πλέον οι περισσότεροι παίκτες των εθνικών ομάδων παίζουν σε μεγάλα κλαμπ. Για παράδειγμα ο Λεβαντόφσκι είναι Πολωνός και είναι ο πρώτος σκόρερ της Μπάγερν».

Τα συστήματα και η αντίληψη των ποδοσφαιριστών

Τώρα, όσον αφορά το θέμα των συστημάτων και ποιο θα «επικρατήσει» στο Γιούρο, ο Βεργέτης είπε: «Είναι ένα καλό ερώτημα αυτό. Είναι και αυτό που με ενδιαφέρει να δω. Ποιοι θα είναι οι σχηματισμοί που θα βοηθήσουν τις ομάδες. Θα πρέπει λίγες μέρες να περιμένουμε, να δούμε πώς θα κυλήσουν τα παιχνίδια. Για τους ποδοσφαιριστές πλέον δεν είναι κάτι δύσκολο. Ξέρουν τα καθήκοντά τους και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα αλλάζουν τα συστήματα. Βέβαια και ο προπονητής πρέπει να είναι έτοιμος να τα διδάξει τα συστήματα έτσι ώστε να είναι έτοιμη η ομάδα. Για παράδειγμα η Μπαρτσελόνα του Κούμαν στα τελευταία ματς στην Ισπανία με 3-1-4-2 πήγε αρκετά καλά. Έπαιξε παραγωγικό ποδόσφαιρο. Θα δούμε στο Γιούρο τις ομάδες να αλλάζουν το σύστημα από τριάδα σε τετράδα στην άμυνα και το αντίθετο, ακόμη και μέσα στον ίδιο τον αγώνα. Για τους παίκτες δεν είναι δύσκολο πλέον. Τους βοηθάει και η αντίληψη που έχουν. Το δουλεύουν όλη τη σεζόν με τις ομάδες τους αυτό και έτσι δεν χρειάζονται πολλές προπονήσεις για να είναι έτοιμοι».