Σάκης Τσιώλης για το Euro 2020: «Ήρθε η ώρα της Ιταλίας...» - Ο θείος του Τσιτσιπά

Έστω και με καθυστέρηση ενός έτους, το Euro 2020 θα ξεκινήσει το 2021 και με τον σπουδαίο προπονητή Σάκη Τσιώλη θα προσπαθήσουμε να το προσεγγίσουμε από την προπονητική πλευρά, με τον καλεσμένο μας να προβλέπει ότι ήρθε η ώρα της Ιταλίας.

Σάκης Τσιώλης για το Euro 2020: «Ήρθε η ώρα της Ιταλίας...» - Ο θείος του Τσιτσιπά

Πρεμιέρα την Παρασκευή με το ματς Ιταλία-Τουρκία και μετά 3 ματς κάθε ημέρα με τον Σάκη Τσιώλη να εκτιμά “Θα δούμε ένα καλό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γιατί οι χώρες που θα πρωταγωνιστήσουν όπως η Ισπανία και η Αγγλία είχαν ένα πολύ καλό εγχώριο πρωτάθλημα και πήγαν καλά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Οι ομάδες επομένως θα έχουν καλό ρυθμό και θα παίξει μεγάλο ρόλο η τακτική”

-Δεν θα επηρεαστούν από τα συνεχόμενα ματς εδώ και δύο χρόνια;

“Έχουν τη δυνατότητα, την τεχνογνωσία και την οργάνωση να διατηρήσουν φρέσκους τους παίκτες τους και να κρατήσουν τον ρυθμό με αποκατάσταση. Μπορούν να να αποδώσουν για άλλες τριάντα ημέρες σε καλό τέμπο”

-Τα φαβορί;

“Παραδοσιακά η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και πιο κοντά στην τετράδα η Ιταλία. Και η Αγγλία έχει μεγάλη δυναμική. Βέβαια είναι στον ίδιο όμιλο Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία. Άρα όποιες από τις δύο περάσουν, αν και μπορούν να προκριθούν και οι τρεις”

-Αποκλείεις το Βέλγιο;

“Ναι γιατί απ οτι είδαμε και στο ματς με την Ελλάδα, η δύναμη του είναι ο Λουκάκου, εκεί συγκεντρώνεται, αλλά έχει αργή ανάπτυξη. Σε αντίθεση με την Πορτογαλία που διαθέτει γρήγορες και αποτελεσματικές αντεπιθέσεις”

-Θα δούμε διαφορετικές τακτικές;

“Όπως είδαμε και στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, η Τσέλσι πίεσε πολύ ψηλά για να χαλάσει το παιχνίδι της Σίτι και της βγήκε. Οι προπονητές θα διαλέξουν την τακτική, ανάλογα και με τον αντίπαλο. Θα πιέσουν ψηλά αν θέλουν να κυριαρχήσουν, όπως κάνει η Γερμανία και η Γαλλία , μπορεί να πιέσουν στο κέντρο ή να περιμένουν πίσω και να χτυπούν με αντεπιθέσεις με διαγώνιες πάσες ή στον κενό χώρο, όπως η Πορτογαλία. Δεν θα παίξει ρόλο το σύστημα , αν παίξουν δηλαδή 4-3-3 ή 4-4-2, αλλά η τακτική προσέγγιση με την πίεση στον αγωνιστικό χώρο”

-Περιμένουμε κάτι νέο;

“Την Ιταλία του Μαντσίνι. Με το 4-3-3 ενισχύει το κέντρο του και ψάχνει χώρους να δημιουργήσει ευκαιρίες, είτε με παίκτη που έρχεται πίσω από το σέντερ φορ, είτε με τα πλάγια μπακ. Παίζει γρήγορα και γρήγορα και με ενθουσιασμό. Ήρθε η ώρα της να φτάσει τουλάχιστον ως τα ημιτελικά”

-Αυτό είπε και ο Μουρίνιο

“Χαίρομαι που συμφωνούμε με τον Μουρίνιο”

-Κάτι άλλο ιδιαίτερο;

“Θα έχει ενδιαφέρον η προσέγγιση του Λουίς Ενρίκε που δεν κάλεσε κανένα παίκτη της Ρεάλ στην Εθνική. Θα τον περιμένουν στη γωνία η Ισπανοί αν αποτύχει. Είναι κάτι πρωτόγνωρο. Σαν να λέμε να παίζει η Ελλάδα χωρίς παίκτη του Ολυμπιακού. Μια καινούργια Ισπανία”

-Η διεξαγωγή του πρωταθλήματος σε πολλές χώρες;

“Έχει ενδιαφέρον. Πιο πολλές πόλεις, πιο πολλές χώρες, δεν θα βλέπουμε τα ματς στα ίδια και στα ίδια μέρη. Πιο ρεαλιστικό και η τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, αφού αυξάνεται το κίνητρο του κόσμου και μειώνονται τα έξοδα. Και την εποχή που η μετάβαση από τη μια χώρα στην άλλη είναι θέμα ωρών, όλα καλά”

-Θα δούμε γκολ;

“Προβλέπω ότι θα έχουμε τα περισσότερα γκολ σε σχέση με τις τρεις τελευταίες διοργανώσεις. Οι προπονητές δεν θα έχουν μακροπρόθεσμο στόχο το γκολ σε ενενήντα, εκατό λεπτά. Θέλουν γρήγορα γκολ και η στόχευση τους δεν θα είναι η άμυνα που θα κρατήσει το μηδέν, αλλά η επίθεση που θα βάλει το γκολ”

-Παίκτες αστέρες;

“Ο Χάαλαντ, αλλά δυστυχώς παίζει σε μια ομάδα που δεν μπορεί να προχωρήσει μακρυά. Θα μπορούσε να αναδειχθεί ο κορυφαίος του Γιούρο αν έπαιζε για παράδειγμα στη Γερμανία. Τώρα όμως πίσω από τον παίκτη που θα τον μαρκάρει, θα υπάρχει άλλος ένας για να το περιορίσει και να τον σταματήσει. Έτσι θα χτίσουν την άμυνα τους οι αντίπαλοι”

-Εν κατακλείδι;

“Η Ιταλία έρχεται, ήρθε η ώρα της”

Κι επειδή την ώρα της συνέντευξης έπαιζε ο Τσιτσιπάς μας είπε: "Ο θείος του ο Μήτσος ήταν σέντερ φορ στην Αναγέννηση Καρδίτσας, ίδιος ο πατέρας του. Ψηλός , ξερακιανός, μεγάλος γκολτζής. Το πήραμε από το Προάστειο, τότε ξεκινούσα εγώ και τον έφερε ο Βασίλης Δανιήλ"