Euro 2016: Ο Σάντος ήξερε ότι θα γυρίσει... τελευταίος από τη Γαλλία

Το 2012 ο Φερνάντο Σάντος οδήγησε την Ελλάδα στα προημιτελικά του Euro και τέσσερα χρόνια μετά στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική ομάδα της πατρίδας του!

Euro 2016: Ο Σάντος ήξερε ότι θα γυρίσει... τελευταίος από τη Γαλλία

Κι όμως, οι οιωνοί στον τελικό με τη Γαλλία ήταν εναντίον των Πορτογάλων, οι οποίοι είδαν στο 25ο λεπτό τον Κριστιάνο Ρονάλντο να τραυματίζεται σε μια ανύποπτη φάση και να αποχωρεί. Ο ίδιος όμως έζησε πολύ έντονα την κανονική διάρκεια και την παράταση, δίνοντας οδηγίες στους συμπαίκτες του δίπλα από τον Φερνάντο Σάντος! Και στο 109' ήρθε η λύτρωση από τον Έντερ, ο οποίος είχε περάσει αλλαγή στο παιχνίδι.

*** Ο συγκεκριμένος τελικός έμεινε στην Ιστορία για πολλούς λόγους. Ένας εξ αυτών ότι ήταν ο πρώτος -μετά από 14- που η κανονική διάρκεια τελείωσε χωρίς γκολ.

*** Σε ηλικία 18 ετών και 328 ημερών ο Ρενάτο Σάντσες έγινε ο νεότερος ποδοσφαιριστής που εμφανίζεται σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, καταρρίπτοντας το σχετικό ρεκόρ, κάτοχος του οποίου ήταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο από το 2004.

*** Αντίθετα ο τερματοφύλακας της Ουγγαρίας, Γκάμπορ Κίραλι, στα 40... και κάτι έγινε ο γηραιότερος στην Ιστορία της τελικής φάσης του τουρνουά.

*** Κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει το πάρτι των Ισλανδών, τόσο στα προκριματικά όσο και στην τελική φάση της διοργάνωσης. Ήταν κάτι σαν εθνική εορτή για τους Βορειοευρωπαίους, οι οποίοι έγιναν το πρώτο έθνος κάτω του ενός εκατομμυρίου (329.000 για την ακρίβεια) που αγωνίζεται σε Γιούρο.

*** Μόνο τα 15 από τα 51 παιχνίδια του Γιούρο 2016 τα κέρδισαν οι ομάδες που είχαν μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας!

*** Παρότι... φιναλίστ, ο Αντουάν Γκριεζμάν ψηφίστηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης, ενώ ήταν ένας από τους δύο Γάλλους που συμπεριελήφθησαν στην καλύτερη ενδεκάδα. Ο άλλος ήταν ο Ντιμιτρί Παγέ.

*** Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε δηλώσει μετά το τέλος του τουρνουά: «Αυτό που συμβαίνει τώρα ήταν κάτι το οποίο περίμενα όσο τίποτα μετά τον τελικό του 2004».

*** Ο θριαμβευτής Φερνάντο Σάντος, όταν ρωτήθηκε για τη φιλοσοφία της ομάδας του, είχε δηλώσει: «Πάντα λέω στους παίκτες μου ότι έχουν πολύ ταλέντο, αλλά χρειάζεται να παλεύουμε περισσότερο από τους αντιπάλους μας. Να τρέχουμε και να είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι από αυτούς».

*** Ο Σάντος, όμως, πίστευε στο θαύμα περισσότερο από τον καθέναν. Εξ ου και οι μαρτυρίες των παικτών του χρόνια αργότερα: «Μας είχε πει ότι θα γυρίσουμε στην πατρίδα τελευταίοι, έχοντας μαζί μας το τρόπαιο». Τελευταίοι χρονικά και πρώτοι στην κατάταξη!