Euro 2020: Οι οιωνοί δείχνουν γιορτή του ποδοσφαίρου

Αντίστροφα έχουμε αρχίσει να μετράμε για την έναρξη της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Λιγότερο από μία εβδομάδα απέμεινε για τους πρώτους αγώνες της διοργάνωσης και η αγωνία έχει ήδη αρχίσει να χτυπά κόκκινο ενόψει της προσπάθειας που θα καταβάλουν οι εθνικές ομάδες με στόχο την κορυφή και την κατάκτηση του τροπαίου.

Euro 2020: Οι οιωνοί δείχνουν γιορτή του ποδοσφαίρου

Στο στρατόπεδο της Αγγλίας επικρατεί υπέρμετρη αισιοδοξία για την πορεία της ομάδας στον θεσμό. Μία αισιοδοξία που αποτυπώνεται μάλιστα και στα μέσα ενημέρωσης της χώρας από μία σειρά από λόγους που διατυμπανίζουν ότι… έφτασε αυτήν τη φορά η στιγμή τους! Μπορεί να μη μας έχουν αραδιάσει ακόμα τους… οιωνούς που επιβεβαιώνουν (;) την κατάκτηση του τίτλου από τα «λιοντάρια», ωστόσο επιχειρήματα για να στηρίξουν την πεποίθησή τους έχουν μπόλικα.

Τις μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησε η σπουδαία πορεία της ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στα γήπεδα της Ρωσία, όταν έφτασε έως τα ημιτελικά και αποκλείστηκε στην παράταση από την Κροατία, το γεγονός ότι τα ημιτελικά αλλά και ο τελικός του φετινού Γιούρο θα διεξαχθούν στο «Γουέμπλεϊ», που δίνει ένα επιπλέον αβαντάζ στους Άγγλους λόγω της παρουσίας των φιλάθλων τους. Παράλληλα, την ενότητα που έχει δημιουργήσει πλέον μέσα στα αποδυτήρια της Εθνικής Αγγλίας ο ομοσπονδιακός προπονητής Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, όπως επίσης και το αξιόλογο αλλά και νεανικό υλικό που έχει ο τελευταίος στη διάθεσή του, ειδικότερα μάλιστα στη μεσαία γραμμή και στην επίθεση.

Κι όσο για την… κατάρα των αποκλεισμών μέσω της διαδικασίας των πέναλτι που στοίχειωνε τους Άγγλους σε… αμέτρητες διοργανώσεις στο παρελθόν και έβαζε τέλος στα όνειρά τους για διάκριση; Η «κατάρα» έχει πλέον σπάσει από το Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018, με την πρόκριση επί της Κολομβίας στη φάση των «16».

Την ίδια στιγμή, βέβαια, υπάρχει και η… άλλη πλευρά του νομίσματος. Αυτή της τεχνολογίας, που δίνει στα «λιοντάρια» μόλις 5,2% πιθανότητες για κατάκτηση του τροπαίου. Μέσω ενός υπολογιστή κατεγράφησαν αυτές τις μέρες οι πιθανότητες που έχει καθεμία από τις 24 ομάδες που θα πάρουν μέρος στο Γιούρο. Με βάση λοιπόν το αποτέλεσμα, υπολογίστηκε ότι η Γαλλία είναι το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο με ποσοστό 20,5% και ακολουθούν κατά σειρά στην πρώτη πεντάδα το Βέλγιο (15,7%), η Ισπανία (11,3%), η Γερμανία (9,8%) και η Πορτογαλία (9,6%) Η Αγγλία είναι στην ένατη θέση της σχετικής κατάταξης, ενώ τελευταία είναι η Βόρεια Μακεδονία με μόλις 0,02%.

Αυτό που έχει αποδείξει πάντως η Ιστορία, με την Εθνική μας να αποτελεί το πιο τρανταχτό παράδειγμα με την κατάκτηση του Γιούρο το 2004, είναι ότι στο ποδόσφαιρο τα πάντα είναι πιθανά, ακόμα και αυτά που σε κάποιους μπορεί να φαντάζουν αδύνατα. Έντεκα πόλεις σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο θα φιλοξενήσουν τους 24 μονομάχους που θα παλέψουν για ένα κοινό όνειρο, την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το ποια θα βγει κερδισμένη στην κούρσα θα το μάθουμε στον τελικό του Λονδίνου στις 11 Ιουλίου. Μέχρι τότε ας απολαύσουμε τη… διαδρομή, το θέαμα αλλά και τις συγκινήσεις που υπόσχονται να μας προσφέρουν τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Η μεγάλη ποδοσφαιρική γιορτή της Ευρώπης σύντομα αρχίζει…