Euro 2008: Στο τέλος κερδίζουν οι... Ισπανοί

H Ισπανία κέρδισε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008 τη Γερμανία με σκορ 1-0, αλλά το γκολ του Φερνάντο Τόρες στο 33ο λεπτό ήταν το λιγότερο που άξιζαν οι νικητές σε ένα παιχνίδι απόλυτης κυριαρχίας.

Euro 2008: Στο τέλος κερδίζουν οι... Ισπανοί

H Ισπανία κέρδισε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2008 τη Γερμανία με σκορ 1-0, αλλά το γκολ του Φερνάντο Τόρες στο 33ο λεπτό ήταν το λιγότερο που άξιζαν οι νικητές σε ένα παιχνίδι απόλυτης κυριαρχίας. Είναι ενδεικτικό ότι οι αντίπαλοί τους σε 90 λεπτά αγώνα είχαν μόλις ένα σουτ στην εστία! Πώς το είχε ερμηνεύσει αυτό ο σκόρερ του τελικού; «Το αποτέλεσμα ήταν καλό όχι μόνο για την Ισπανία αλλά και για ολόκληρο το ποδόσφαιρο, καθώς κέρδισε η καλύτερη ομάδα, κάτι που δεν ισχύει πάντα». Λίγοι διαφωνούν...

Πάμε να θυμηθούμε μερικά γεγονότα που σημάδεψαν τη διοργάνωση, η οποία έγινε στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας...

* Ο Ιβάν Κλάσνιτς σκόραρε για λογαριασμό της Κροατίας στην τελική φάση του Euro, δεκαπέντε μήνες μετά τη διπλή μεταμόσχευση νεφρών!

* Ο Αυστριακός Ίβιτσα Βλάστιτς, με το γκολ (από εκτέλεση πέναλτι) που πέτυχε στις καθυστερήσεις του αγώνα με αντίπαλο την Πολωνία, έγινε ο γηραιότερος σκόρερ σε Γιούρο. Εκείνη την ημέρα που χρίστηκε σκόρερ ήταν 38 ετών και 257 ημερών!

* Περισσότεροι από 100.000 Ολλανδοί οπαδοί πήγαν στη Βέρνη για το παιχνίδι των «οράνιε» με τη Γαλλία, διπλασιάζοντας αυτομάτως τον πληθυσμό της ελβετικής πρωτεύουσας! Και αποζημιώθηκαν με το παραπάνω, καθώς η ομάδα τους επικράτησε με σκορ 4-1 και πήρε την πρώτη θέση του ομίλου, από τον οποίο προκρίθηκε και η Ιταλία (αποκλείστηκαν η Ρουμανία και η Γαλλία).

* Ο προπονητής της Ισπανίας, Λουίς Αραγονιές, δεν ενέκρινε ποτέ τη δεύτερη εμφάνιση της ομάδας του! Έτσι το εξήγησε ο ίδιος: «Δεν μου αρέσει αυτό το νέο χρώμα, αλλά αφού δεν χρειάζεται να το φορέσω εγώ, ας το κάνουν οι παίκτες. Τέλος πάντων, αυτό δεν είναι κίτρινο, είναι το χρώμα της μουστάρδας!».

* Ο Τσάβι Ερνάντες δήλωσε ότι το Γιούρο 2008 ήταν μια νίκη για τα «μικρά παιδιά». Ο ύψους 1,70 μ. μέσος της Ισπανίας τόνισε τη σημασία των... μικρόσωμων αλλά επιδέξιων παικτών της Ισπανίας, όπως οι Αντρές Ινιέστα, Σάντι Καθόρλα, Σεσκ Φάμπρεγκας, Νταβίντ Σίλβα και Νταβίντ Βίγια, εξηγώντας: «Αποδείξαμε στον κόσμο ότι κάποιος μπορεί να κερδίσει με στιλ».

* Ένα από τα πρόσωπα της διοργάνωσης ήταν ο Ρώσος Αντρέι Αρσάβιν, ο οποίος στα 27 του εξελίχθηκε στον πλέον περιζήτητο ποδοσφαιριστή στην Ευρώπη! Προηγουμένως είχε κατακτήσει με τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

* Στη διοργάνωση πήρε μέρος και η Εθνική μας ομάδα, κάτοχος του Euro 2004. Η παρουσία της κάθε άλλο παρά επιτυχημένη ήταν, καθώς ολοκλήρωσε τη διοργάνωση με τρεις ήττες (από Σουηδία, Ρωσία και Ισπανία) σε ισάριθμα παιχνίδια και μόλις ένα γκολ στο ενεργητικό της. Αυτό του Άγγελου Χαριστέα στο παιχνίδι με την Ισπανία. Το ημίχρονο έκλεισε 1-0 υπέρ της ελληνικής ομάδας, αλλά οι Ισπανοί, οι οποίοι είχαν ήδη προκριθεί στην επόμενη φάση, θέλησαν να πάρουν εκδίκηση από την ομάδα που τους άφησε εκτός συνέχειας από τη φάση των ομίλων στην προηγούμενη διοργάνωση.

* Το Euro 2008 θεωρήθηκε το καλύτερο της 20ετίας, με χορταστικό θέαμα, πολλά και όμορφα γκολ και απίθανες ανατροπές.

* Το «μαύρο» στους τηλεοπτικούς δέκτες όλου του πλανήτη στον ημιτελικό Γερμανία - Τουρκία μοιραία επισκίασε τις τεχνολογικές καινοτομίες της διοργάνωσης. Ένας ξαφνικός τυφώνας δημιούργησε πολλά προβλήματα στη μετάδοση, αναγκάζοντας τον αυστριακό Τύπο να γράψει για «επιστροφή στην εποχή του τροχού». Το πλήγμα στο κύρος της διοργάνωσης ήταν βαρύτατο!