Euro 2004: Όταν το αδύνατο έπαψε να «υπάρχει»!

Η Εθνική Ελλάδας του Ρεχάγκελ κάθισε στον θρόνο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, στη μεγαλύτερη στα χρονικά αθλητική έκπληξη.

Euro 2004: Όταν το αδύνατο έπαψε να «υπάρχει»!

Το καλοκαίρι του 2004 ήταν το καλοκαίρι της Ελλάδας, αφού, πλην της επιστροφής των Ολυμπιακών Αγώνων στην κοιτίδα τους (μετά από 108 χρόνια), γεγονός που καθιστούσε τη χώρα ομφαλό του κόσμου, ήρθε η εθνική ομάδα να δώσει σάρκα και οστά στα πλέον μύχια ποδοσφαιρικά όνειρα γενεών ολόκληρων του έθνους.

Η «γαλανόλευκη» αρμάδα του Ρεχάγκελ, που αφίχθη πέραν πάσης προσδοκίας στα πορτογαλικά γήπεδα για τη δεύτερη στα χρονικά παρουσία της σε τελική φάση Γιούρο (με την πρώτη το μακρινό 1980...), διέλυσε κάθε προγνωστικό, αποδεικνύοντας ότι στον αθλητισμό και δη στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο, κατακτώντας τον μοναδικό διεθνή της τίτλο με τρόπο επικό, κερδίζοντας δις τους οικοδεσπότες, στο εναρκτήριο ματς και στον τελικό!

Η δωδέκατη έκδοση του θεσμού κατέληξε στους Πορτογάλους που ανέλαβαν πρώτη φορά τη διεξαγωγή της διοργάνωσης, επικρατώντας στην ψηφοφορία της Ισπανίας. Στο τουρνουά θα έπαιρναν και το ιβηρικό ντέρμπι την τελευταία αγωνιστική του 1ου ομίλου και αφού οι «φούριας ρόχας» είχαν μείνει στο 1-1 με την Ελλάδα.

Αποτελέσματα που σηματοδότησαν την ισπανική υποχώρηση και... αποχώρηση από το τουρνουά! Ήταν η δεύτερη φορά που πληγώνονταν από τους Έλληνες, αφού είχαν χάσει πριν από μερικούς μήνες στα προκριματικά στη Σαραγόσα (0-1), σ’ έναν αγώνα που αποτέλεσε την αφετηρία της ελληνικής εποποιίας και της κατάκτησης της πρωτιάς στον 6ο προκριματικό όμιλο όπου συμμετείχαν Ουκρανοί, Αρμένιοι και Βορειοϊρλανδοί.

Στους υπόλοιπους τρεις ομίλους της τελικής φάσης είχαμε τους Γάλλους και τους Άγγλους να περνάνε, την Ιταλία να μένει εκτός στην τριπλή ισοβαθμία χάρη στο... βολικό για Σουηδούς και Δανούς 2-2 (που προκάλεσε την οργή των γειτόνων) και την Τσεχία να προκρίνεται ως μόνη «απόλυτη».

Στα προημιτελικά η Ελλάδα με κεφαλιά του Χαριστέα (έπειτα από τρομερή ενέργεια του Ζαγοράκη) υπερπήδησε το εμπόδιο των κατόχων του τίτλου Γάλλων (Ζιντάν και σία), ενώ η οικοδέσποινα απέκλεισε τους Άγγλους στα πέναλτι (με τον Μπέκαμ μοιραίο, να αστοχεί απελπιστικά).

Ακολούθησαν άλλα δύο 1-0 της Εθνικής μας στον ημιτελικό με τους Τσέχους και στον τελικό, από ισάριθμες κεφαλιές των Δέλλα και Χαριστέα, για να βγουν οι Έλληνες στους δρόμους, υποχρεώνοντας τον νεαρό Κριστιάνο Ρονάλντο να ξεσπάσει σε κλάματα και τον θρυλικό Εουσέμπιο να παραδώσει το τρόπαιο στην απονομή με... βαριά καρδιά.

Το μόνο «αργυρό» γκολ στα χρονικά ο Δέλλας

Η προαναφερθείσα κεφαλιά του Δέλλα στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης με τους Τσέχους ήταν ιστορική, καθώς εφαρμόστηκε για πρώτη και τελευταία φορά ο κανονισμός του «αργυρού» γκολ, που αντικατέστησε εκείνον του «χρυσού». Σύμφωνα με τον κανονισμό, εάν μία ομάδα πετύχαινε γκολ στο πρώτο μέρος της παράτασης και διατηρούσε το υπέρ της σκορ, έπαιρνε την πρόκριση χωρίς να παιχτεί δεύτερο μέρος. Η Ελλάδα το εκμεταλλεύτηκε, αποκλείοντας τους Τσέχους στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους του έξτρα χρόνου...

ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΟ 2004

1ος όμιλος

12/6

(«Ντραγκάο») Πορτογαλία – Ελλάδα 1-2: 93’ Κ. Ρονάλντο – 7’ Καραγκούνης, 51’ πέν. Μπασινάς

Ισπανία – Ρωσία 1-0: 60’ Βαλερόν

16/6

(Ντο Μπέσα, Πόρτο) Ελλάδα – Ισπανία 1-1: 66’ Χαριστέας – 28’ Μοριέντες

Ρωσία – Πορτογαλία 0-2: 7’ Μανίς, 89’ Ρουί Κόστα

20/6

Ισπανία – Πορτογαλία 0-1: 57’ Νούνο Γκόμες

(Αλγκάρβε, Φέρο): Ρωσία – Ελλάδα 2-1: 2’ Κιριτσένκο, 17’ Μπουλίκιν – 43’ Βρύζας

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 1. Πορτογαλία 6 (4-2), 2. Ελλάδα 4 (4-4), 3. Ισπανία 4 (2-2), 4. Ρωσία 3 (2-4)

Προημιτελικοί

24/6

(«Nτα Λουζ»): Πορτογαλία – Αγγλία 6-5 πέν. (2-2 παρ. 1-1 κ.δ.) (83’ Πόστιγκα, 110’ Ρουί Κόστα – 3’ Όουεν, 115’ Λάμπαρντ)

25/6

(«Ζοσέ Αλβαλάδε»): Γαλλία – Ελλάδα 0-1: 65’ Χαριστέας

26/6

(Αλγκάρβε, Φάρο) Σουηδία – Ολλανδία 0-0 (4-5 πέν.)

27/6

(«Ντραγκάο», Πόρτο) Τσεχία – Δανία 3-0 (49’ Κόλερ, 63', 65' Μπάρος)

Ημιτελικοί

30/6

(«Ζοσέ Αλβαλάδε») Πορτογαλία – Ολλανδία 2-1: 26’ Κ. Ρονάλντο, 58’ Μανίς – 63’ (αυτ.) Αντράντε

1/7

(«Ντραγκάο») Ελλάδα – Τσεχία 1-0 (παρ. ): 105’+1’ Δέλλας

Τελικός

(«Ντα Λουζ») Πορτογαλία - Ελλάδα 0-1 (57’ Χαριστέας)

Διαιτητής: Μάρκους Μερκ (Γερμανία), Θεατές: 62.865

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Σκολάρι): Ρικάρντο - Αντράντε, Κόουτο, Φερέιρα, Ρουί Ζόρζε, Κοστίνια (65' Νούνο Γκόμες), Μανίς, Ρουί Κόστα (46' Ρονάλντο), Φίγκο, Σιμάο (46' Ντέκο), Παουλέτα.

ΕΛΛΑΔΑ (Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης - Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (67' Νικολαΐδης), Χαριστέας (74’ Λάκης), Φύσσας, Βρύζας, Καψής, Καραγκούνης (46' Κατσουράνης).