Εuro 2000: Mε «χρυσό» γκολ το γαλλικό… νταμπλ (vid)

Η πρώτη συνδιοργάνωση (Βέλγιο - Ολλανδία) Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος συνδυάστηκε με τον δεύτερο θρίαμβο των «τρικολόρ» και ήρωα τον Τρεζεγκέ!

Εuro 2000: Mε «χρυσό» γκολ το γαλλικό… νταμπλ (vid)

Το Γιούρο του 2000, εκτός από τελευταίο του 20ού αιώνα (και ενδέκατο στα χρονικά), είχε και μια άλλη ιδιαιτερότητα. Εισήγαγε το διεθνές ποδόσφαιρο στην εποχή των συνδιοργανώσεων, που έκτοτε έγιναν... μόδα λόγω των αστρονομικών εξόδων για έργα υποδομής και τα διογκωμένα λειτουργικά κόστη από τουρνουά με ολοένα αυξητικές τάσεις αναφορικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων. Ήταν το πρώτο που ανατέθηκε σε δύο χώρες (Βέλγιο και Ολλανδία), προηγούμενο κατά μία διετία του Μουντιάλ της Άπω Ανατολής (Ιαπωνία – Νότια Κορέα).

Στο αγωνιστικό σκέλος, η Γαλλία με... φόρα από την κατάκτηση του παρθενικού Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιστορίας της προ διετίας στα γήπεδά της έκανε… νταμπλ στις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις, κατακτώντας παράλληλα το δεύτερο στέμμα της στον θεσμό μετά από 16 χρόνια!

Στα αξιοσημείωτα ότι, όπως και τέσσερα χρόνια πριν, το τρόπαιο κρίθηκε στο «χρυσό» γκολ! Σκόρερ του ο Νταβίντ Τρεζεγκέ, ολοκληρώνοντας κατά των Ιταλών μια ανατροπή που ξεκίνησε ο Βιλτόρ ισοφαρίζοντας στις καθυστερήσεις του αγώνα.

Δεν ήταν το μόνο ποδοσφαιρικό δράμα, καθώς από τα ημιτελικά όλα τα ματς κρίθηκαν στην παράταση ή στα πέναλτι!
Συνολικά στη διοργάνωση συμμετείχαν 16 ομάδες χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων, από τους οποίους προκρίνονταν οι δύο πρώτοι. H Ελλάδα απουσίαζε από τα τελικά, τέσσερα χρόνια πριν από το έπος της Λισαβόνας, αφού στον 2ο προκριματικό όμιλο τερμάτισε τρίτη (-2 από τη δεύτερη Σλοβενία της παρθενικής παρουσίας σε Γιούρο και επιλαχούσας της πρώτης Νορβηγίας).

Στα τελικά, στον 1ο όμιλο (Πορτογαλία, Ρουμανία, Αγγλία, Γερμανία), τα προγνωστικά διαψεύστηκαν: η Πορτογαλία έκανε περίπατο με τρεις νίκες, ενώ την έκπληξη έκανε η Ρουμανία, αφήνοντας εκτός τους σεμιφιναλίστ (και οικοδεσπότες) της προηγούμενης διοργάνωσης Άγγλους και τους κατόχους του τίτλου Γερμανούς, που αποτέλεσαν τις μεγάλες απογοητεύσεις της διοργάνωσης.

Αντίθετα η Ιταλία έκοψε πρώτη το νήμα στο 2ο όμιλο (Ιταλία, Τουρκία, Βέλγιο, Σουηδία), όπου η Τουρκία έκανε το «μπαμ» αφήνοντας εκτός τους συνδιοργανωτές Βέλγους.

Στον 3ο όμιλο (Ισπανία, Σερβία-Μαυροβούνιο, Νορβηγία, Σλοβενία) η Ισπανία, παρά την ήττα στην πρεμιέρα από τη Νορβηγία, κατάφερε να τερματίσει πρώτη, ακολουθούμενη από τους «πλάβι» που ισοβάθμησαν με τους Νορβηγούς, έχοντας όμως νικήσει στο μεταξύ τους ματς.

Τέλος, από τον 4ο όμιλο (Ολλανδία, Γαλλία, Τσεχία, Δανία) προκρίθηκαν οι «οράνιε» (πρώτοι και «απόλυτοι») και η μετέπειτα θριαμβεύτρια.

Oι «μπλε»... σταύρωσαν με τους Ισπανούς στα προημιτελικά νικώντας 2-1. Από την οκτάδα πέρασαν η Πορτογαλία (2-0 την Τουρκία) όπως και η Ιταλία (επί της Ρουμανίας). Η Ολλανδία διέλυσε τη Σερβία (6-1), αλλά στα ημιτελικά «ξέμεινε» από γκολ κόντρα στους Ιταλούς χάνοντας στα πέναλτι 3-1. Κορυφαίος Ιταλός ο (αντικαταστάτης του τραυματία Μπουφόν) γκολκίπερ Τόλντο που έπιασε δύο στη «ρώσικη ρουλέτα» (Φρανκ Ντε Μπουρ, Μπόσβελτ), ενώ του Σταμ κατέληξε στο δοκάρι. «Αυτόχειρες» οι οικοδεσπότες (που έπαιζαν με παίκτη παραπάνω από το 34’ λόγω αποβολής του Τζαμπρότα), είχαν χάσει κι άλλα δύο κατά τη διάρκεια του αγώνα (απόκρουση Τόλντο σε Φρανκ Ντε Μπουρ και δοκάρι του Κλάιφερτ)!

Στον έτερο ημιτελικό η Γαλλία νίκησε 2-1 με ανατροπή την Πορτογαλία κάνοντας... πρόβα τελικού, όπου το ξανάκανε με την ίδια... συνταγή!

Πρώτοι σκόρερ της διοργάνωσης ήταν οι Πάτρικ Κλάιφερτ και Σάβο Μιλόσεβιτς, οι οποίοι πέτυχαν από πέντε γκολ ο καθένας, ενώ πολυτιμότερος παίκτης ψηφίστηκε ο Ζινεντίν Ζιντάν.

ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

24/6 (ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ) ΤΟΥΡΚΙΑ – ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 0-2 (44’, 56’ Γκόμεζ)

24/6 (ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ) ΙΤΑΛΙΑ – ΡΟΥΜΑΝΙΑ 2-0 ( 33’ Τότι, 43’ Ιντζάγκι )

25/6 (ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ) ΟΛΛΑΝΔΙΑ – ΣΕΡΒΙΑ 6-1 ( 24’, 38’, 54’ Κλάιφερτ, 51’ αυτ. Γκοβεντάριτσα , 78’, 90’ Όβερμαρς – 91’ Μιλόσεβιτς )

25/6 (ΜΠΡΙΖ) ΙΣΠΑΝΙΑ – ΓΑΛΛΙΑ 1-2 (38’ πέν. Μεντιέτα – 32’ Ζιντάν, 44’ Ντζοργκαέφ).

ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ

28/6 (ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ) ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ – ΓΑΛΛΙΑ 1-2 παρ. (19’ Γκόμεζ – 51’ Ανρί , 117’ πέν. Ζιντάν)

29/6 (ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ) ΙΤΑΛΙΑ – ΟΛΛΑΝΔΙΑ 0-0 παρ. , 3-1 πέν.

ΤΕΛΙΚΟΣ

2/7 («Ντε Κάιπ», ΡΟΤΕΡΝΤΑΜ, 50.000 θεατές) ΓΑΛΛΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2-1 παρ. (94’ Βιλτόρ, 103’ Τρεζεγκέ – 55’ Ντελ Βέκιο)

ΓΑΛΛΙΑ (Λεμέρ): Μπαρτέζ, Λιζαραζού (86’ Πιρές), Βιεϊρά, Μπλαν, Τζοργκαέφ (76’ Τρεζεγκέ), Ντεσάν, Ντεσαγί, Ζιντάν, Ανρί, Τιράμ, Ντουγκαρί (58’ Βιλτόρ).

ΙΤΑΛΙΑ (Τζοφ): Τόλντο, Μαλντίνι, Αλμπερτίνι, Καναβάρο, Πεσότο, Νέστα, Ντι Μπιάτζο (66’ Αμπροζίνι), Ιουλιάνο, Φιόρε (53’ Ντελ Πιέρο), Τότι, Ντελβέκιο (86’ Μοντέλα).