Euro 2000: H μοναδική Γαλλία, το αλλόκοτο ματς και τα αδέρφια...

Αρκετά γεγονότα έγιναν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000, το οποίο κατέκτησε η Γαλλία στα γήπεδα των συνδιοργανωτών του τουρνουά Βελγίου και Ολλανδίας. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα χαϊλάιτς της διοργάνωσης, που ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουλίου με τον τελικό Γαλλία - Ιταλία.

Euro 2000: H μοναδική Γαλλία, το αλλόκοτο ματς και τα αδέρφια...
  • Οι «τρικολόρ» επικράτησαν της «σκουάντρα ατζούρα» με 2-1 χάρη στο «χρυσό γκολ» του Νταβίντ Τρεζεγκέ στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης (103’) και έγιναν η πρώτη εθνική ομάδα που είχε ταυτόχρονα στην κατοχή της το Παγκόσμιο Κύπελλο και το Γιούρο. Το «Ζιλ Ριμέ» το είχε κατακτήσει πριν από ακριβώς δύο χρόνια (1998) στο σπίτι της, επικρατώντας 3-0 της Βραζιλίας. Μάλιστα, έξι ποδοσφαιριστές είχαν ξεκινήσει στη βασική ενδεκάδα της και στους δύο τελικούς. Πρόκειται για τους Μπαρτέζ, Ντεσαγί, Ζιντάν, Τιράμ, Τζορκαέφ και Λιζαραζού. Στο Μουντιάλ υπό την καθοδήγηση του Εμέ Ζακέ και στο Ευρωπαϊκό του Ροζέ Λεμέρ.
  • Ο 4ος όμιλος της διοργάνωσης αποτελούνταν από ομάδες που είχαν κατακτήσει ήδη το Γιούρο! Την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Τσεχία (ως Τσεχοσλοβακία) και τη Δανία. Ως πρώτη του ομίλου προκρίθηκε η εκ των διοργανωτών Ολλανδία, η οποία έκανε το απόλυτο «3 στα 3», πάντως το τελευταίο παιχνίδι με τη Γαλλία ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα, αφού οι δύο ομάδες είχαν προκριθεί με τις δύο νίκες που μετρούσαν ήδη. Το τελικό Ολλανδία - Γαλλία 3-2 είχε διαμορφωθεί μέχρι το 59ο λεπτό.
  • Το πιο... αλλόκοτο παιχνίδι έγινε στις 18 Ιουνίου, στο πλαίσιο του 3ου ομίλου, ανάμεσα στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στη Σλοβενία. Οι Γιουγκοσλάβοι βρέθηκαν να χάνουν 0-3 στο 67' και να παίζουν με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Μιχαΐλοβιτς στο 60'. Κι όμως, σε διάστημα έξι λεπτών (67', 70', 73') πέτυχαν τρία γκολ και πήραν μια σημαντική ισοπαλία, που αργότερα τους χάρισε το εισιτήριο της πρόκρισης.
  • Ο τερματοφύλακας της Ιταλίας Φραντσέσκο Τόλντο απέκρουσε τρία πέναλτι κατά τη διάρκεια του νικηφόρου ημιτελικού με αντίπαλο την Ολλανδία. Ένα στην κανονική διάρκεια και δύο στη διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας».
  • Τέσσερα... ζευγάρια αδερφών αγωνίστηκαν στη συγκεκριμένη διοργάνωση, κάτι που δεν είχε συμβεί μέχρι τότε. Πρόκειται για τους Πάτρικ και Ντάνιελ Άντερσον της Σουηδίας, τους Γκάρι και Φιλ Νέβιλ της Αγγλίας, τους Φρανκ και Ρόναλντ Ντε Μπουρ της Ολλανδίας και τους Εμίλ και Μπο Μπενζά του Βελγίου.