Euro 1996: Ο Γκασκόιν «στην καρέκλα του οδοντογιατρού»

Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς πανηγυρισμούς που έχουν λάβει χώρα σε τελική φάση Euro σημειώθηκε το 1996 σε παιχνίδι της φάσης των ομίλων όπου τέθηκαν αντιμέτωποι οι... άσπονδοι φίλοι Αγγλία και Σκωτία.

Euro 1996: Ο Γκασκόιν «στην καρέκλα του οδοντογιατρού»

Ήταν ματς για τη 2η αγωνιστική και οι δύο ομάδες καίγονταν για τη νίκη, αφού είχαν ξεκινήσει με ισοπαλία στην πρεμιέρα. Οι Άγγλοι 1-1 με την Ελβετία και οι Σκωτσέζοι 0-0 με την Ολλανδία. Το παιχνίδι έγινε στο Λονδίνο στις 15 Ιουνίου στις 15.00 μπροστά σε 80.000 θεατές, υποστηρικτές των δύο εθνικών ομάδων. Το ημίχρονο έληξε ισόπαλο 0-0 και με το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου (53ο λεπτό) ο Άλαν Σίρερ έβαζε μπροστά στο σκορ τα «λιοντάρια». Στο 79ο λεπτό έγινε η φάση που προκάλεσε έναν... μεθυστικό πανηγυρισμό που έμεινε στην Ιστορία.

Πρωταγωνιστής ήταν ο Πολ Γκασκόιν. Με το αριστερό πέρασε την μπάλα πάνω από το κεφάλι του Λι Χέντρι και με μονοκόμματο δεξί σουτ από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 2-0. Στη συνέχεια έδωσε τη δική του παράσταση-απάντηση στα βρετανικά δημοσιεύματα της εποχής που ήταν αφιερωμένα στον ίδιο, με αφορμή τον εθισμό του στο αλκοόλ.

Μόλις σκόραρε, έτρεξε και ξάπλωσε ανάσκελα, δίπλα από το τέρμα. Άνοιξε τα πόδια, τα χέρια και το στόμα του, αφήνοντας τους συμπαίκτες του Μακ Μάναμαν, Σέριγχαμ και Τζέιμι Ρέντναπ να ρίξουν νερό στο στόμα. Ήταν η αναπαράσταση ενός παιχνιδιού της εποχής σε σπίτια και μπαρ με άφθονο αλκοόλ, που ονομάζεται «στην καρέκλα του οδοντογιατρού» και η απάντηση του «Γκάζα» σε μερίδα του Τύπου που ισχυριζόταν ότι το ποτό τον κέρδισε από το ποδόσφαιρο. Η Αγγλία, η οποία δεν έχει καταφέρει να κερδίσει ποτέ το Euro 1996 και ήταν η διοργανώτρια το 1996, νίκησε και την Ολλανδία την 3η αγωνιστική και προκρίθηκε στα προημιτελικά. Αντίθετα οι Σκωτσέζοι, παρά το 1-0 επί των Ελβετών, έμειναν εκτός συνέχειας.

Τριάντα χρόνια μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, οι Άγγλοι δεν κατάφεραν να κατακτήσουν το Euro (αποκλείστηκαν στον ημιτελικό από τη μετέπειτα κάτοχο του τίτλου Γερμανία), ούτε ο Γκασκόιν ξεπέρασε την εξάρτησή του από το αλκοόλ, που τα επόμενα χρόνια τον οδήγησε σε τραγικές καταστάσεις...