Euro 1992: Από τις παραλίες... πρωταθλητές Ευρώπης!

Πριν η Εθνική μας κατακτήσει το Ευρωπαϊκό του 2004, το θαύμα στη συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν ένα: η κατάκτηση του Γιούρο από τους Δανούς το 1992 έμοιαζε και μοιάζει σαν παραμύθι, που όμως ωχριά σε όσα συνέβησαν 12 χρόνια μετά στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Euro 1992: Από τις παραλίες... πρωταθλητές Ευρώπης!

Όμως κι αυτό, που θα μπορούσε να έχει την υπογραφή του Δανού λογοτέχνη και συγγραφέα παραμυθιών Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, έχει τη δική του ιστορία. Κι αυτό γιατί προηγουμένως η Δανία δεν είχε καταφέρει μέσω των προκριματικών να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στην τελική φάση της διοργάνωσης.

Είχε τερματίσει πίσω από τη Γιουγκοσλαβία, η οποία όμως βρισκόταν στη δίνη του πολέμου. Τα λυπηρά γεγονότα στη χώρα των Βαλκανίων ανάγκασαν την ΟΥΕΦΑ να αφήσει εκτός διοργάνωσης τους «πλάβι» και να ειδοποιήσει την τελευταία στιγμή την ομοσπονδία της Δανίας ότι η εθνική ομάδα της χώρας θα είναι εκείνη που θα τους αντικαταστήσει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που γινόταν στα γήπεδα της Σουηδίας. Πολλοί από τους ποδοσφαιριστές, έχοντας ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις τους και με τις ομάδες τους, βρίσκονταν σε διακοπές όταν δέχθηκαν την κλήση του Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν.

Με ένα τηλεφώνημα... τύπου «Μαζευόμαστε, παίζουμε!», ο εθνικός εκλέκτορας συγκέντρωσε άρον άρον την αποστολή, από την οποία άφησε εκτός τον μεγάλο της αστέρα Μίκαελ Λάουντρουπ λόγω των σχέσεων στ-οργής που είχαν μεταξύ τους! Ο αδερφός του, Μπρίαν, όμως πήγε κανονικά και είδε το θαύμα από κοντά.
Χωρίς να σκοράρουν στα πρώτα δύο παιχνίδια του ομίλου, με Αγγλία (0-0) και Σουηδία (0-1), οι Δανοί περίμεναν το παιχνίδι με τη Γαλλία για να τα... μαζέψουν και να επιστρέψουν στις διακοπές τους. Η νίκη 2-1 επί των «τρικολόρ», όμως, ήταν αρκετή για να τους δώσει την πρόκριση στα ημιτελικά, όπου τους περίμενε η Ολλανδία. Όταν εκεί, δε, είδαν τον Φαν Μπάστεν να αστοχεί στο μοναδικό πέναλτι στη διαδικασία της «ρώσικης ρουλέτας» (2-2 κανονικός αγώνας και παράταση), άρχισαν να πιστεύουν στο θαύμα.

Στον τελικό του Γκέτεμποργκ με τη Γερμανία κέρδισαν, αλλά δεν είχαν συνειδητοποιήσει τι είχε συμβεί. Μετά από καιρό ο Πίτερ Σμάιχελ είχε δηλώσει: «Όταν βυθιστήκαμε μέσα στο πλήθος πηγαίνοντας στο δημαρχείο της Κοπεγχάγης για να γιορτάσουμε με όλους τους Δανούς, τότε σκέφτηκα: “Χριστέ μου, όντως το κατακτήσαμε. Δεν είναι όνειρο!”».

Για το τέλος κρατήστε και αυτό: ο θρίαμβος των Δανών ήρθε λίγες ημέρες μετά την απόφαση του δημοψηφίσματος να παραμείνει η χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης…