Euro 1984: Γαλλία, η τελευταία νικήτρια «οικοδέσποινα»!
Στις 27 Ιουνίου 1984 η Γαλλία νίκησε με 2-0 την Ισπανία στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και ακόμα και σήμερα παραμένει η τελευταία «οικοδέσποινα» που έχει καταφέρει να κατακτήσει το τουρνουά στο σπίτι της!
Πέντε χώρες που διοργάνωσαν το Γιούρo είδαν την Εθνική τους ομάδα να φτάνει μέχρι τα ημιτελικά, ενώ η Πορτογαλία έφτασε στον τελικό το 2004 και ηττήθηκε από την Εθνική Ελλάδας!
Η Γαλλία ήταν σε τρομερή φόρμα το 1984, κερδίζοντας και τα 12 διεθνή παιχνίδια που έδωσε κατά τη διάρκεια του έτους. Στον ημιτελικό με την Πορτογαλία βρέθηκε πίσω στο σκορ στην παράταση (1-1 ο κανονικός αγώνας), αλλά πέτυχε την ολική ανατροπή, κερδίζοντας με 3-2 ένα λεπτό πριν ολοκληρωθούν τα 120 λεπτά! Όπως παραδέχθηκαν χρόνια μετά οι Γάλλοι, ήταν φόβος και τρόμος τους να οδηγηθεί το παιχνίδι στα πέναλτι και να κινδυνέψει εκεί η παρουσία τους στον τελικό. Ο Μισέλ Πλατινί, ο οποίος είχε πετύχει το «χρυσό» γκολ στο 119’, έλεγε χαρακτηριστικά: «Ο Ζαν Τιγκανά μάς είχε πει ότι ποτέ στην καριέρα του δεν είχε εκτελέσει πέναλτι. Ξέραμε ότι έπρεπε να αποφύγουμε πάση θυσία να πάει το παιχνίδι στη ρώσικη ρουλέτα».
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ο Πλατινί ήταν και ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά. Παρ’ ότι χρειάστηκε 78 λεπτά για να πετύχει το πρώτο του γκολ, στο εναρκτήριο παιχνίδι του Γιούρο με αντίπαλο τη Δανία, πέτυχε συνολικά 9 τέρματα στην τελική φάση της διοργάνωσης, ρεκόρ που παραμένει ακατάρριπτο. Είναι ενδεικτικό ότι κανείς άλλος ποδοσφαιριστής δεν έχει πετύχει περισσότερα από 6 γκολ σε τελική φάση. Ο Πλατινί, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός Γάλλος ποδοσφαιριστής που αγωνιζόταν στο εξωτερικό (Γιουβέντους), έκανε εκπληκτική συνέχεια στη διοργάνωση, καθώς μετά το ματς με τη Δανία πέτυχε δύο συνεχόμενα χατ τρικ (!) σε βάρος των Γιουγκοσλαβίας (3-2) και Βελγίου (5-0), ενώ σκόραρε και στον ημιτελικό με την Πορτογαλία και στον τελικό με την Ισπανία.
Αν και η Γαλλία πήγε «τρένο» μέχρι την κατάκτηση του τίτλου, μόλις τρεις ποδοσφαιριστές της συμπεριλήφθηκαν στην καλύτερη ενδεκάδα του Γιούρο. Και οι τρεις μέσοι! Ο Αλέν Ζιρές, ο Ζαν Τιγκανά και φυσικά ο Μισέλ Πλατινί. Καλύτερος τερματοφύλακας ψηφίστηκε ο Χάραλντ Σουμάχερ (Δυτική Γερμανία). Τετράδα στην άμυνα οι Μόρτεν Όλσεν (Δανία), Ζοάο Πίντο (Πορτογαλία), Αντρέας Μπρέμε (Δυτική Γερμανία), Καρχάινς Φέρστερ (Δυτική Γερμανία). Οι άλλοι δύο μέσοι ήταν οι Φρανκ Άρνεσεν (Δανία), Φερνάντο Τσαλάν (Πορτογαλία) και επιθετικός ο Δυτικογερμανός Ρούντι Φέλερ.
Σε κάθε περίπτωση όμως, το Γιούρο του 1984 έμεινε στην ιστορία ως η μεγαλύτερη παράσταση του Μισέλ Πλατινί σε εθνικό επίπεδο.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ