Euro 1980: Γερμανικός θρίαμβος στην Ιταλία!

Τα «πάντσερ» φτάνουν σε τρίτο σερί τελικό και με ήρωα τον Χρούμπες κόντρα στο Βέλγιο κατακτούν το δεύτερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ιστορίας τους

Euro 1980: Γερμανικός θρίαμβος στην Ιταλία!

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος παρουσίασε η ΟΥΕΦΑ το 1980 στα γήπεδα της Ιταλίας. Μία διοργάνωση που είχε φυσικά και ελληνικό χρώμα, αφού για πρώτη φορά το «παρών» έδωσε και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Αυτή τη φορά στα τελικά εγκαταλείφθηκε το φορμάτ του «κλειστού κλαμπ» των τεσσάρων ομάδων και διεξήχθη με οκτώ συγκροτήματα που χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Οι πρώτοι έπαιρναν την απευθείας πρόκριση στον τελικό, δίχως τη διεξαγωγή ημιτελικών, ενώ οι δεύτεροι έπαιζαν για την τρίτη θέση. Μάλιστα για πρώτη φορά η διοργανώτρια χώρα (Ιταλία) βρέθηκε απευθείας στα τελικά δίχως προκριματικούς αγώνες.

Ο Άλοφς έδειξε τον δρόμο της πρόκρισης

Στον πρώτο όμιλο κλήθηκαν να αναμετρηθούν η Δυτική Γερμανία, η Τσεχοσλοβακία, η Ολλανδία και η Ελλάδα, με τα «πάντσερ» να είναι τελικά αυτά που τερμάτισαν στην πρώτη θέση και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό από τη δεύτερη κιόλας αγωνιστική. Η ομάδα του Γιουπ Ντέρβαλ ξεκίνησε με νίκη στην πρεμιέρα (1-0) κόντρα στην Τσεχοσλοβακία, ενώ λίγες ημέρες αργότερα κέρδισε και τους Ολλανδούς με χατ τρικ του Άλοφς (3-2) που της άνοιξε τον δρόμο. Στο τελευταίο παιχνίδι της έμεινε στο 0-0 με την Ελλάδα, η οποία ήταν και η μοναδική που τη σταμάτησε.

Το ιταλικό όνειρο και η κορυφή του Βελγίου

Στο άλλο γκρουπ η «οικοδέσποινα» Ιταλία δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Όσο κι αν ήλπιζε να επαναλάβει τον θρίαμβο του 1968, όταν κατέκτησε το τρόπαιο και πάλι στο σπίτι της, τελικά δεν τα κατάφερε. Βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Αγγλία, την Ισπανία και το Βέλγιο, αλλά τερμάτισε δεύτερη σε ισοβαθμία με τους «κόκκινους διαβόλους» και έχασε το εισιτήριο για τον τελικό. Το παιχνίδι που έκρινε την πρόκριση ήταν αυτό στο «Ολίμπικο» την τελευταία αγωνιστική, με την Ιταλία να μένει στο 0-0 με το Βέλγιο.

Στο συγκεκριμένο γκρουπ τα βλέμματα ήταν παράλληλα στραμμένα και στον Κέβιν Κίγκαν, τον κορυφαίο Ευρωπαίο παίκτη του 1978 και του 1979, που είχε να επιδείξει στο ρόστερ της η Αγγλία. Τα «λιοντάρια» όμως έμειναν στο 1-1 στην πρεμιέρα με το Βέλγιο, σε ένα παιχνίδι που επισκιάστηκε από επεισόδια που προκάλεσε η αγγλική εξέδρα, αναγκάζοντας την ιταλική αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων κατά τη διάρκεια του ματς, ενώ στη συνέχεια ήρθε και η ήττα (1-0) από την Ιταλία που έβαλε τέλος στο όνειρο των Άγγλων.

Τα 18 πέναλτι για την τρίτη θέση

Η Τσεχοσλοβακία και η Ιταλία συναντήθηκαν τελικά στις 21 Ιουνίου στη Νάπολη για να διεκδικήσουν την τρίτη θέση στο Γιούρo. Ήταν ένα ματς όπου χρειάστηκαν 18 εκτελέσεις πέναλτι για να αναδειχθεί ο νικητής έπειτα από το ισόπαλο 1-1 της κανονικής διάρκειας. Οι Τσεχοσλοβάκοι ευστόχησαν και στα εννέα πέναλτι και πήραν την τρίτη θέση με σκορ 9-8, αφού ο Κολοβάτι δεν βρήκε δίχτυα για τους Ιταλούς.

Ο τελικός του Χρούμπες

Μία μέρα αργότερα ήρθε και η σειρά του μεγάλου τελικού. Ενός τελικού που για τη Δυτική Γερμανία ήταν ο τρίτος σερί σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά από αυτούς το 1972 και το 1976. Έχοντας στις τάξεις της παίκτες όπως οι Ρουμενίγκε, Χρούμπες, Στίλικε, Σούστερ και άλλα μεγάλα αστέρια, κλήθηκε να αντιμετωπίσει στο «Ολίμπικο» της Ρώμης το Βέλγιο, που έδινε το «παρών» για πρώτη φορά στην ιστορία του σε τελικό. Το παιχνίδι έμεινε στη μνήμη όλων ως ο τελικός του Χορστ Χρούμπες, καθώς ο ψηλόσωμος επιθετικός του Αμβούργου πέτυχε και τα δύο γκολ των «πάντσερ», εκ των οποίων το νικητήριο στο 88’ και με το 1-2 χάρισε το τρόπαιο στη Δυτική Γερμανία. Αυτό ήταν το δεύτερο της γερμανικής Εθνικής σε Γιούρο, που την κατέστησε αυτομάτως πολυνίκη του θεσμού.

EURO 1980

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

21 Ιουνίου 1980

(Νάπολη, «Σαν Πάολο», 24.652 θεατές)

Τσεχοσλοβακία – Ιταλία 1-1, 9-8 στα πέναλτι

(54’ Γιούρκεμικ – 73’ Γκρατσιάνι)

ΤΕΛΙΚΟΣ

22 Ιουνίου 1980

(Ρώμη, «Ολίμπικο», 47.860 θεατές)

Βέλγιο - Δυτική Γερμανία 1-2

(72’ πέναλτι Βαντερέικεν - 10’ και 88’ Χρούμπες)

Οι συνθέσεις του τελικού

ΒΕΛΓΙΟ: Πφαφ, Γκέρετς, Μίλκαμπς, Μέους, Ρενκίν, Κουλς, Βαντερέικεν, Βαν Μουρ, Μόμενς, Βαν Ντερ Ελστ, Κέλεμανς.

ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σουμάχερ, Καλτζ, Φέρστερ, Στίλικε, Ντιτς, Μπρίγκελ (55’ Κούλμαν), Σούστερ, Μίλερ, Ρουμενίγκε, Χρούμπες, Άλοφς.