Euro 1964: Ο κοντός και ερασιτέχνης γκολτζής που είπε «όχι» στην Μπαρτσελόνα!

Το δεύτερο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ή αλλιώς Κύπελλο Εθνών Ευρώπης διεξήχθη το 1964 στην Ισπανία και το κατέκτησε η οικοδέσποινα, κερδίζοντας 2-1 στον τελικό την κάτοχο του τροπαίου από το 1960, ΕΣΣΔ.

Euro 1964: Ο κοντός και ερασιτέχνης γκολτζής που είπε «όχι» στην Μπαρτσελόνα!

Στην Ισπανία έγινε η τελική φάση της διοργάνωσης, δηλαδή μόνο τέσσερα παιχνίδια. Οι δύο ημιτελικοί (Ισπανία - Ουγγαρία 2-1, ΕΣΣΔ - Δανία 3-0), ο μικρός (Ουγγαρία - Δανία 3-1) και ο μεγάλος τελικός. Παρότι ο μέσος όρος των τερμάτων σε κάθε ματς ήταν 3,25, κανείς παίκτης δεν κατάφερε να σημειώσει περισσότερα από δύο γκολ. Μόλις τρεις ποδοσφαιριστές κατάφεραν να σημειώσουν δύο. Οι Ούγγροι Φέρεντς Μπένε, Ντέστσο Νόβακ και ο Ισπανός Χεσούς Μαρία Παρέδα.

Υπήρχε όμως ένας ποδοσφαιριστής που είχε κλέψει την παράσταση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στα προκριματικά και στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Ήταν ο ύψους 1,70 μ. Δανός Όλε Μάντσεν, ο οποίος ήταν πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης συνολικά με 11 γκολ! Ήταν ο άνθρωπος, ο οποίος είχε οδηγήσει τους Δανούς στην τελική φάση της διοργάνωσης. Το όνομά του είχε ακουστεί σε όλη την Ευρώπη και αποτέλεσε μεταγραφικό στόχο κορυφαίων συλλόγων, παρότι διένυε το 30ό έτος της ηλικίας του. Μία εξ αυτών ήταν και η Μπαρτσελόνα, η οποία του κατέθεσε επίσημη πρόταση για να τον αποκτήσει. Η μεταγραφή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς ο ίδιος την απέρριψε διότι δεν υπήρξε ποτέ επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Και αν αναρωτιέστε πώς ήταν δυνατόν να αγωνίζεται στην εθνική ομάδα της χώρας του, η απάντηση είναι απλή: εκείνη την εποχή μόνο ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μπορούσαν να παίξουν στην εθνική ομάδα της Δανίας!

Όταν, δε, αποφάσισε να αφήσει την ομάδα του, την ΗΙΚ, και να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιό την επόμενη χρονιά με τη Σπάρτα Ρότερνταμ, τότε αυτομάτως αποβλήθηκε από την Εθνική Δανίας.

Ήταν εξαιρετικά γρήγορος επιθετικός με μαχητικό πνεύμα, αλλά όχι ομαδικός... Ήταν εγωιστής στο παιχνίδι του και σπανίως έδινε την μπάλα, γεγονός που έκανε πολλούς από τους συμπαίκτες του να αγανακτούν.

Μεγάλος γκολτζής όμως, γεγονός που αποδεικνύεται ότι σε 50 συμμετοχές με την εθνική ομάδα της Δανίας πέτυχε 42 γκολ! Το 1964 ψηφίστηκε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στη χώρα του, ενώ ήταν ο πρώτος Δανός που πήρε έστω και μία ψήφο στην ψηφοφορία για τον καλύτερο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή. Μάλιστα, το ρεκόρ των 11 γκολ που είχε στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού του 1964 κράτησε 32 χρόνια! Το κατέρριψε στα προκριματικά του Γιούρο το 1996 o Νταβόρ Σούκερ, σκοράροντας 12 φορές με τη φανέλα της Κροατίας.

Πέθανε στις 26 Μαρτίου 2006 σε ηλικία 72 ετών...