Έλεγχοι αυτοκινήτου πριν το ταξίδι του Πάσχα

Όλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να κάνουμε σωστό έλεγχο στο αυτοκίνητο μας. 

Έλεγχοι αυτοκινήτου πριν το ταξίδι του Πάσχα

Η μεγάλη «απόδραση» από τις μεγαλουπόλεις προς πάσα κατεύθυνση για τον εορτασμό του Πάσχα είναι προγραμματισμένη για να αρχίσει μέσα στις επόμενες μέρες. Για όσους ταξιδέψουν οδικώς, καλό είναι πριν ξεκινήσουν να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, κάνοντας έναν γρήγορο αλλά απαραίτητο έλεγχο στο αυτοκίνητό τους. Παράλληλα, καλό είναι να έχουν ενημερωθεί για τον καιρό αλλά και για πιθανά έργα που μπορεί να γίνονται σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Παρακάτω σας δίνουμε ορισμένες συμβουλές για να κάνετε ένα γρήγορο check up στο αυτοκίνητό σας:

Πιέσεις ελαστικών

Άκρως απαραίτητος είναι ο έλεγχος πίεσης των ελαστικών. Με δεδομένο ότι θα σταματήσετε σε κάποιο πρατήριο υγρών καυσίμων για ανεφοδιασμό, δείτε και τον αέρα στα ελαστικά αν είναι ο σωστός με βάση πάντα τις πιέσεις που αναγράφονται στο σχετικό ταμπελάκι του κατασκευαστή. Αν πάλι φορτώσετε αρκετά το αυτοκίνητο αυξήστε τις πιέσεις.

Στάθμη λαδιού

Μέσω του σχετικού δείκτη ελέγξτε την στάθμη του λαδιού. Το ιδανικό είναι η σχετική ένδειξη να βρίσκεται στη θέση MAX. Αν είναι στη χαμηλότερη MIN, τότε είναι άκρως απαραίτητο να συμπληρώσετε λάδι, προκειμένου να μην καταπονηθεί ο κινητήρας ύστερα από ένα μακρινό και πολύωρο ταξίδι.

Έλεγχοι υγρών

Με την προϋπόθεση ότι το αυτοκίνητο βρίσκεται σε επίπεδο οδόστρωμα (αυτό ισχύει και για τον έλεγχο του λαδιού) δείτε αν τα υγρά των φρένων, του ψυγείου και του υδραυλικού τιμονιού βρίσκονται στη θέση MAX. Διαφορετικά συμπληρώστε με τα κατάλληλα υγρά, τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε ακόμα και από ένα πρατήριο υγρών καυσίμων. Μη ξεχάσετε να συμπληρώσετε και το δοχείο των υαλοκαθαριστήρων με καθαριστικό, ειδικά αυτή την περίοδο, γιατί το παρμπρίζ γεμίζει με έντομα, τα οποία πολύ δύσκολα καθαρίζουν μόνο με νερό.

Δείτε πότε έγινε το τελευταίο service

Αν το αυτοκίνητο έχει φτάσει τα χιλιόμετρα που είναι να γίνει το service και έχετε σκοπό να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις, καλό είναι να κάνετε το service πριν ξεκινήσετε, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να «δουλέψει» καλύτερα. Εδώ να σημειώσουμε ότι στα αυτοκίνητα που ισχύει ακόμα η εργοστασιακή εγγύηση, υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί αν ξεπεραστεί κατά πολύ το προβλεπόμενο όριο των χιλιομέτρων (ή το χρονικό) που είναι προγραμματισμένες οι εργασίες συντήρησης (ανατρέξτε στο βιβλίο service).

Ποτέ μην ξεχνάτε τα απαραίτητα!

Σε ένα μικρό βαλιτσάκι να έχετε πάντα μαζί σας φαρμακείο, προειδοποιητικό τρίγωνο, πυροσβεστήρα και φωσφορίζων γιλέκο, αλλά και καλώδια ρεύματος, γάντια, φακό και υγρά μαντηλάκια που μπορούν να φανούν χρήσιμα σε μια απρόσμενη στιγμή.

Δείτε παρακάτω και το νέο τηλεοπτικό σποτ της Αστυνομίας για την οδική ασφάλεια την περίοδο του Πάσχα:

Πηγή: autogreeknews.gr