Άνω Βλασία: Το καταπράσινο ορεινό χωριό της Αχαΐας με τα πέτρινα σπίτια

Ένα χωριό με φυσική ομορφιά που αξίζει να επισκεφθείτε, όπως και τους καταρράκτες του Αγίου Ταξιάρχη

Άνω Βλασία: Το καταπράσινο ορεινό χωριό της Αχαΐας με τα πέτρινα σπίτια

Τα Καλάβρυτα και η ευρύτερη περιοχή τους είναι διαχρονικά από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς. Σε αυτό βοηθά το χιονοδρομικό Κέντρο του Χελμού, η υπέροχη φύση και αξιοθέατα, όπως το Σπήλαιο των Λιμνών.

Φυσικά, συμβάλλουν και οι καλές τουριστικές υποδομές όπως και η σχετική εγγύτητα στο Λεκανοπέδιο. Τα Καλάβρυτα απέχουν δυόμισι ώρες από την Αθήνα. Ακόμα και σε ένα τόσο γνωστό μέρος, υπάρχουν σημεία που αξίζει να χαρακτηριστούν «άγνωστα». Τέτοιο είναι το χωριό της Άνω Βλασίας, το οποίο, μάλιστα, έχει «πριμοδοτηθεί» από τη φύση και με ένα «μνημείο υδάτινης ομορφιάς».

Λίγο έξω από το χωριό, βρίσκονται οι καταρράκτες του Αγίου Ταξιάρχη -στην πραγματικότητα είναι ένας διπλός καταρράκτης. Είναι από τα μέρη που, όποιος τα επισκέπτεται, δεν τα ξεχνά. Στο σημείο που ενώνονται τα νερά, πέφτουν με ορμή σε μία λίμνη για να ενωθούν και πάλι με τον ποταμό Σελινούντα. Εκεί, σχηματίζεται ένα μικρό ρυάκι που περνά κάτω από ένα ξύλινο γεφυράκι. Εκεί υπάρχει και ένα σκοτεινό σπήλαιο, ενώ, το σκηνικό συμπληρώνουν πλατάνια και υδρόβια βλάστηση με αναρριχητικά και άλλα φυτά. Οι πιο φιλοπερίεργοι που έχουν επισκεφτεί το σπήλαιο κάνουν λόγο για υπόγειες λίμνες και μοναδικές εικόνες. Πάντως, για λόγους ασφαλείας, σας προτείνουμε να μείνετε στον επισκέψιμο χώρο και να απολαύσετε το τοπίο. Ειδικά την Άνοιξη, όταν τα χιόνια των βουνών έχουν λιώσει και το νερό είναι περισσότερο, ο συνδυασμός εικόνων, φωτός και ήχων από το νερό, τα βατράχια και τα πουλιά δημιουργούν μοναδική ατμόσφαιρα.

Οι καταρράκτες αποτελούν μέρος του υδάτινου συστήματος του ποταμού Σελινούντα. Ο ποταμός πηγάζει από τον Ερύμανθο, κοντά στο σημείο που βρίσκονται οι καταρράκτες. Χύνεται στον Κορινθιακό κόλπo, κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό Βαλιμίτικα. Θεωρείται ορμητικός ποταμός και στο παρελθόν έχει κατά καιρούς προκαλέσει πλημμύρες στον κάμπο της Αιγιαλείας.

Το χωριό

Αμφιθεατρικά χτισμένη και σε υψόμετρο άνω των 800 μέτρων σε απότομη πλαγιά, εκεί που το όρος Ερύμανθος ενώνεται με το Καλλιφώνιο όρος, η Άνω Βλασία είναι πραγματικά ένα μικρό «στολίδι» της ορεινής Αχαΐας.

Παρά τις όποιες σύγχρονες παρεμβάσεις, τα περισσότερα σπίτια του χωριού διατηρούν την πέτρινη παραδοσιακή στιβαρότητα και τις κεραμιδένιες στέγες τους. Πολλά από αυτά, είναι δημιουργήματα μαστόρων από τα Λαγκάδια της Αρκαδίας και την Ήπειρο. Μάλιστα, τα πιο παλιά, οι δημιουργοί τους τα έχουν «υπογράψει» με ανάγλυφα διακοσμητικά σε διάφορα σημεία τους. Αλλά όσο κομψά και να είναι τα ανθρώπινα δημιουργήματα, θεωρούμε ότι το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του χωριού είναι η θέση του.

Από κάθε μπαλκόνι και σημείο της Άνω Βλασίας απολαμβάνετε υπέροχη θέα στις κορυφές του Ωλονού, της Λεπίδας και της Μουγγίλας. Ειδικά το πρωί και λίγο αφότου χαράξει, το θέαμα είναι υπέροχο και συνδυάζεται με πολύ καθαρό και φρέσκο αέρα. Άλλωστε, η Άνω Βλασία ήταν προορισμός «ιατρικού τουρισμού» στο παρελθόν, καθώς το υγιεινό κλίμα του χωριού το κατέστησε κατάλληλο για ασθενείς με φυματίωση. Στο χωριό υπάρχουν καφενεία και ταβέρνες, ενώ το μεγάλο event της χρονιάς είναι η εορτή του Αγίου Βλασίου στις 11 Φεβρουαρίου. Τους χειμερινούς μήνες, δεν είναι σπάνιο το χωριό να είναι ντυμένο με χιόνια.

Η Άνω Βλασία περιβάλλεται από τις φυσικές ομορφιές του Ερύμανθου, γάργαρα παγωμένα νερά και πυκνά δάση με έλατα, δρύες και άλλα δέντρα. Στην πανίδα της περιοχής συναντάμε αγριόχοιρους, λαγούς και πολλά είδη πουλιών.

Αξίζει να επισκεφθείτε το μονότοξο γεφύρι του Λιάσκου επί του ποταμού Σελινούντα αλλά και να απολαύσετε τη θέα από την ιστορική μονή του Αγίου Νικολάου, σε μια από τις παρυφές του Ερύμανθου και σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων. Επίσης, από την Άνω Βλασία περνάει το εθνικό μονοπάτι 31 το οποίο ξεκινάει από την Πάτρα και καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία.

Πώς θα φτάσετε στους καταρράκτες

Από τα Καλάβρυτα ακολουθείτε την Επαρχιακή Οδό Πατρών- Καλαβρύτων προς Μετόχι. Αφού περάσετε την Άνω Βλασία, ακολουθείτε τον ασφαλτόδρομο νοτίως του χωριού προς το δάσος και στρίβετε δεξιά στον χωματόδρομο (βατός και για συμβατικά αυτοκίνητα) που οδηγεί στους καταρράκτες. Στη συνέχεια και για να κατεβείτε στους καταρράκτες, υπάρχουν περίπου 100 σκαλοπάτια.

Από τα Καλάβρυτα, η Άνω Βλασία απέχει περίπου 27 χιλιόμετρα και από την Πάτρα, περίπου 47 χιλιόμετρα. Από το χωριό το σημείο όπου βρίσκονται οι καταρράκτες απέχει 2-3 χιλιόμετρα.

Πηγή: travel.gr