Στην Μαύρη Τρύπα κρύβεται ένα καταπράσινο δάσος (vid)

Στη Μάνη υπάρχει ένα μυστηριώδες και απόκοσμο μέρος. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά, κοντά στο χωριό Έρημος. Πρόκειται για την περίφημη “Μαύρη Τρύπα” σε ένα σπηλαιοβάραθρο, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχει ένα καταπράσινο δάσος.

Στην Μαύρη Τρύπα κρύβεται ένα καταπράσινο δάσος (vid)

Οι επισκέπτες φυσικά δεν μπορούν να προσεγγίσουν το σημείο και μόνο από ψηλά μπορεί να παρατηρηθεί με ακρίβεια. Το δάσος δημιουργήθηκε μέσα στην σπηλιά λόγω των κλιματικών συνθηκών που ευνοούν την υγρασία, ενώ και ο ελάχιστος ήλιος που εισχωρεί μέσα στους βράχους συντελεί στην ανάπτυξη της βλάστησης.

Μιλάμε για μια απέραντη έρημο από πέτρες με χαμηλή βλάστηση. Κι ενώ το μάτι συνηθίζει αυτό το μονότονο τοπίο ξαφνικά αυτό που βλέπει μπροστά του είναι πραγματικά από άλλον πλανήτη. Μια εικόνα απόκοσμη, επιβλητική, διαφορετική.

Μια «μαύρη τρύπα» που είναι το μοναδικό σημείο που δεν βλέπει ο ήλιος της Μάνης. Οι τοίχοι της κάθετοι, προκαλούν δέος σε εκείνον που τους παρατηρεί από ψηλά. Για λίγα δευτερόλεπτα χαζεύεις το τοπίο και προσπαθείς να καταλάβεις τι έχει συμβεί.

Είναι λες και άνοιξε ξαφνικά ένας κρατήρας που μέσα του έκρυψε όσα δεν ήθελε να δει ποτέ ο ήλιος. Γιατί θα περίμενε κανείς ότι αυτή η «μαύρη τρύπα» θα ήταν γεμάτη από πέτρες. Κι όμως στο εσωτερικό της κρύβει ένα «μυστικό» που την καθιστά ένα απ’ τα πιο ξεχωριστά μέρη στην Ελλάδα. Στο εσωτερικό της βρίσκεται ένα κρυφό δάσος με τα μοναδικά δέντρα της περιοχής τα οποία σου δίνουν την εντύπωση ότι παλεύουν να φτάσουν στην επιφάνεια της γης για να συναντηθούν με τις ακτίνες του ήλιου.


Οι διαστάσεις της «Μαύρης Τρύπας» είναι 50x30 μέτρα. Ένα πραγματικό θαύμα της φύσης που κυριολεκτικά σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε άλλον πλανήτη. Σε κοντινή μάλιστα απόσταση υπάρχει και δεύτερη τρύπα όχι τόσο μεγάλη όμως.

Στο εσωτερικό της έχουν βρεθεί μεγάλες συκιές και οστά ζώων. Ένας άλλος κόσμος, ένα αλλιώτικο μέρος που ταξιδεύει το μυαλό σου και σε κάνει να συνειδητοποιείς ξανά πόσα ανεξερεύνητα μέρη στην Ελλάδα περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Κι είναι εντυπωσιακό ότι ένα τόσο σπάνιο μέρος στη χώρα μας το γνωρίζουν ελάχιστοι, κάτοικοι κυρίως των κοντινών περιοχών.