MET Νέας Υόρκης: Το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης του κόσμου με 2 εκατομμύρια έργα

Ακόμη κι αν έχετε επισκεφθεί τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά μουσεία σε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο, το MET της Νέας Υόρκης θα σας εντυπωσιάσει, αλλά δεν αρκεί μια ημέρα για να το επισκεφθείτε.

MET Νέας Υόρκης: Το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης του κόσμου με 2 εκατομμύρια έργα

Το Met είναι ένας παγκόσμιος θεσμός από όλες τις απόψεις. Παρουσιάζει τέχνη που αντιπροσωπεύει πάνω από 5.000 χρόνια ανθρώπινης δημιουργικότητας από όλο τον κόσμο. Πάνω από τα μισά από τα εκατομμύρια των επισκεπτών διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να επισκεφθούν το Μουσείο — και η περιοχή της Νέας Υόρκης φιλοξενεί πολλές μεγάλες διασπορικές κοινότητες. Συνεργάζεται καθημερινά με μουσεία σε πολλές χώρες. Η Met κοινότητά περιλαμβάνει προσωπικό που προέρχεται από δεκάδες έθνη και μιλάει περισσότερες από 50 γλώσσες.

Αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό ίδρυμα στο λεγόμενο «Μίλι των Μουσείων» που διατρέχει την ανατολική άκρη του Central Park και τα σχεδόν μισό εκατομμύριο εκθέματά του καλύπτουν ένα απίστευτο εύρος συλλογών, από ελληνορωμαϊκή ως ισλαμική τέχνη, από τη μεσαιωνική ως τη σύγχρονη εποχή, από πανοπλίες ως φωτογραφίες.

Μαγνήτη αποτελούν και οι εξαιρετικές περιοδικές εκθέσεις του, αυτή τη εποχή ξεχωρίζει η "Vertigo of color" που εξερευνά τις ρίζες του φαβισμού, όπως και τα 160 έργα που απαρτίζουν τη "Manet/Degas", την έκθεση που εξερευνά τη σχέση των δύο μεγάλων Γάλλων ιμπρεσιονιστών.

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στην πόλη της Νέας Υόρκης, στην καθομιλουμένη "the Met", είναι το μεγαλύτερο μουσείο τέχνης στην Αμερική. Το 2022 υποδέχθηκε 3.208.832 επισκέπτες, κατατάσσοντάς το ως το τρίτο μουσείο με τις περισσότερες επισκέψεις στις ΗΠΑ και το όγδοο στη λίστα με τα μουσεία τέχνης με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο.

Η μόνιμη συλλογή του περιέχει πάνω από δύο εκατομμύρια έργα, χωρισμένα σε 17 τμήματα. Το κεντρικό κτήριο στο 1000 Fifth Avenue, κατά μήκος του Museum Mile στην ανατολική άκρη του Central Park στο Upper East Side του Μανχάταν, είναι κατά περιοχή ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία τέχνης στον κόσμο.

Η μόνιμη συλλογή του μουσείου αποτελείται από έργα τέχνης από την κλασική αρχαιότητα και την αρχαία Αίγυπτο, πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά από όλους σχεδόν τους Ευρωπαίους Παλαιούς Διδάσκαλους και μια εκτενή συλλογή αμερικανικής και σύγχρονης τέχνης.

Το Met διατηρεί εκτεταμένες εκμεταλλεύσεις αφρικανικής, ασιατικής, ωκεανικής, βυζαντινής και ισλαμικής τέχνης. Το μουσείο φιλοξενεί εγκυκλοπαιδικές συλλογές μουσικών οργάνων, κοστουμιών και αξεσουάρ, καθώς και όπλα αντίκες και πανοπλίες από όλο τον κόσμο. Αρκετοί αξιόλογοι εσωτερικοί χώροι, που κυμαίνονται από τη Ρώμη του 1ου αιώνα έως το μοντέρνο αμερικανικό ντιζάιν, είναι εγκατεστημένοι στις γκαλερί του.

ΦΩΤΟ: www.wikipedia.org