Ερμιόνη, ξακουστή για τα ρόδια και τις γαρίδες, γενέτειρα της Μαριάνας Βαρδινογιάννη

Η γραφική «πόλη-νησί» του διεθνούς τζετ σετ που βρίσκεται στην Πελοπόννησο - Τόπος καταγωγής της Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Ερμιόνη, ξακουστή για τα ρόδια και τις γαρίδες, γενέτειρα της Μαριάνας Βαρδινογιάννη

Η πανέμορφη παραλιακή κωμόπολη της Αργολίδας, είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, στις δύο πλευρές μια στενής λωρίδας γης, στο ανατολικό «δάχτυλο» της Πελοποννήσου
Την Ερμιόνη την αποκαλούν «πόλη-νησί», καθώς συνδυάζει μοναδικά την αρμονία και την ατμόσφαιρα ενός νησιού με μία στεριανή πόλη.

Βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή της Αργολίδας, 85 χλμ. μακριά από το Ναύπλιο και δύο ώρες οδικώς από την Αθήνα. Η θάλασσα που την αγκαλιάζει από δύο πλευρές σχηματίζει βόρεια το λιμάνι, που είναι κατ' εξοχήν εμπορικό κέντρο της πόλης και στο νοτιά τα Μαδράκια.

Η ιστορία της πανέμορφης Ερμιόνης χάνεται στα βάθη των χρόνων. Χτισμένη και ξαναχτισμένη στο ίδιο μέρος, κατοικείται σχεδόν και χωρίς διακοπή τουλάχιστον από το 3000 π.Χ.. Ο Όμηρος στις αναφορές του, μεταξύ άλλων στην Ιλιάδα αναφέρει τη συμμετοχή της στον Τρωικό πόλεμο.

Η Ερμιόνη είναι ένας δημοφιλής προορισμός, που τα έχει όλα κι ενδείκνυται για όλες τις εποχές του χρόνου, κυρίως, όμως, την άνοιξη και το καλοκαίρι. Απέναντί της βρίσκεται η κοσμοπολίτισσα Ύδρα.

Το «Ρόδι Ερμιόνης» είναι ένα ρόδι που καλλιεργείται στον ευρύτερο δήμο Ερμιονίδας. Έχει αναγνωριστεί ΠΟΠ από την ΕΕ. Ο καρπός του χαρακτηρίζεται από γλυκιά γεύση που οφείλεται στην ισορροπημένη σχέση σακχάρων και οξύτητας. Οι σπόροι έχουν γλυκιά γεύση, είναι αφράτοι συνδυάζονται συγκεκριμένοι κλιματικοί παράγοντες και τεχνική καλλιέργειας που καθορίζουν τη διαμόρφωση του τελικού προϊόντος.

Στις Ελληνικές θάλασσες αλιεύονται 4 είδη γαρίδες. Η κόκκινη (σ’ όλο το Αιγαίο), η γάμπαρη με το σταχτί χρώμα (κυρίως στον Αμβρακικό και στον Πλαταμώνα), το συμιακό γαριδάκι και της Κοιλάδας.

Οι γαρίδες της Κοιλάδας στην Ερμιονίδα ψαρεύονται σε βάθος 300 μέτρων και χαρακτηρίζονται για το έντονο κόκκινο χρώμα τους και για τη νοστιμιά τους.

Παραλίες στην Ερμιόνη

Μπορεί να μην είναι νησί, αλλά η Ερμιόνη έχει πολλές και φανταστικές παραλίες για κάθε γούστο. Με καθαρά καταγάλανα νερά και όμορφες αμμουδιές, στην ακτή γύρω από την Ερμιόνη μπορείς να κολυμπάς και σε μια διαφορετική παραλία κάθε μέρα!

Μερικές από τις αγαπημένες παραλίες μας στην Ερμιόνη είναι:

Κουβέρτα: 8 χλμ. νότια της Ερμιόνης, ο πανέμορφος κολπίσκος έχει σκουρόχρωμη άμμο και πεντακάθαρα νερά. Είναι πολύ δημοφιλής και ένα μέρος της είναι οργανωμένο με beach bar.
Λεπίτσα: Στο κοντινό παραθαλάσσιο χωριό Κοιλάδα, είναι ένας πανέμορφος κολπίσκος με χρυσαφένια άμμο και ρηχά και ζεστά νερά, που την κάνει ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Είναι οργανωμένη σε ένα μέρος της. Υπάρχει καντίνα και ακριβώς πίσω της θα βρεις μια ψαροταβέρνα.
Πετροθάλασσα: Μια από τις μεγαλύτερες παραλίες κοντά στην Ερμιόνη. Βρίσκεται ανατολικά από το Πόρτο Χέλι και, παρά τα όσα λέει το όνομά της, έχει αμμώδη ακτή με βότσαλο αλλά και βαθιά καταγάλανα νερά.

Δάρδιζα: Μόλις 4 χλμ. από την Ερμιόνη, είναι μια πανέμορφη παραλία με βότσαλο και πεντακάθαρα νερά. Είναι οργανωμένη και στην ακτή λειτουργεί καντίνα.
Λεύκες: Μικρή αμμώδης παραλία στον όρμο Κάπαρη, κοντά στην Ερμιόνη. Έχει πεντακάθαρα νερά, που βαθαίνουν σταδιακά. Δεν είναι οργανωμένη.
Μαδέρι: Αμμώδης παραλία με καταγάλανα νερά και υπέροχο τοπίο μέσα στην πόλη της Ερμιόνης. Το καλοκαίρι μαζεύει πολλούς νέους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: www.tripadvisor.com