Kόρφος Κορινθίας: Θυμίζει νησί όπου σερβίρουν μακαρονάδα με αρνί!

Ο Κόρφος είναι ένα χωριό της Κορινθίας που δίνει την εντύπωση νησιού.

Kόρφος Κορινθίας: Θυμίζει νησί όπου σερβίρουν μακαρονάδα με αρνί!

Η πλευρά της Κορινθίας που βλέπει στον Σαρωνικό, προς την κατεύθυνση της Αίγινας δεν είναι προβεβλημένη. Ο Κόρφος στη νοτιοανατολική πλευρά, δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε νησί χάρη στις καταπράσινες πλαγιές που κατεβαίνουν μέχρι τη θάλασσα. Το χωριό ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, ως επίνειο του εμπορικά αναπτυγμένου Σοφικού για να αναδειχθεί σε αυτόνομο οικισμό το 1912, υπαγόμενο αρχικά στην Αργολίδα, πριν την τελική ενσωμάτωση στην Κορινθία (1949). Αριθμεί 338 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Αρκετοί επισκέπτες καταφεύγουν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και κατοικίες, θα βρείτε όμως και ξενοδοχεία. Θα βρείτε ψαροαβέρνες με θαυμάσια θέα, θα βρείτε όμως και μακαρονάδα με αρνί. Στο γραφικό λιμανάκι θα δείτε τις βάρκες και τα καϊκια των ντόπιων, που φέρνουν καθημερινά φρέσκο ψάρι στο χωριό.

Ο Κόρφος είναι ένας ήρεμος προορισμός, ιδανικός για όσους θέλουν το καλοκαίρι τους να κυλά σε μη έντονους ρυθμούς, μακριά από την πολυκοσμία άλλων περιοχών. Δεν είναι τυχαίο ότι στο χωριό παραθέριζαν κατά καιρούς και διάσημοι πολιτικοί.

Σημαντικό πλεονέκτημα του Κόρφου είναι ότι απέχει 113 χιλιόμετρα από την Αθήνα: ξεκινώντας οδικώς από το κέντρο της πρωτεύουσας, δηλαδή, φτάνεις σε περίπου 1,5 ώρα. Ταυτόχρονα, έχει σχετικά πλησίον του τόσο το Λουτράκι (στα 41 χιλιόμετρα), όσο και το Ναύπλιο (στα 35 χιλιόμετρα), προσφέροντας την ευκαιρία για κοντινές εκδρομές σε αυτές τις αγαπημένες τοποθεσίες.

Ο Κόρφος είναι από μόνος του αξιοθέατο, καθώς δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησί και όχι στην παραλιακή Κορινθία. Το τοπίο αποτυπώνεται καταπράσινο, πρώτα-πρώτα, χάρη στα πεύκα και στους ελαιώνες που τον περιτριγυρίζουν. Τα δε νερά είναι υπέροχα. Η παραλία διαθέτει «ξανθιά» άμμο, η θάλασσα είναι καθαρή και δεν βαθαίνει απότομα, προσφερόμενη έτσι και για οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ ο όρμος όπου έχει χτιστεί το χωριό είναι καλά προστατευμένος από τους ανέμους, με αποτέλεσμα να μην πιάνει κύμα σχεδόν ποτέ.

Υπέροχος είναι και ο βυθός. Τα ψάρια αφθονούν, τα πιο βραχώδη μέρη είναι γεμάτα αχινούς, ενώ τα κατοικούν και μπόλικα χταπόδια.

Όσοι αναζητούν ακόμα περισσότερα αξιοθέατα μπορούν να επισκεφθούν το παλαιό Καθολικό της Παναγίας του Στείρι – ένα βυζαντινό μνημείο χτισμένο κατά τον 11ο αιώνα, το οποίο σχετίζεται με την παρουσία του Οσίου Λουκά του Στειριώτου στην Κορινθία. Σε μικρή απόσταση από το σημερινό χωριό, τέλος, θα συναντήσετε τον όρμο της Σελόντας, όπου κατέφευγε ο «Παπανικολής», το θρυλικότερο ελληνικό υποβρύχιο από όσα έδρασαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αιτία γι’ αυτή τη γεωγραφική επιλογή ήταν το γεγονός ότι ο κυβερνήτης του, ο πλωτάρχης Μιλτιάδης Ιατρίδης, καταγόταν από το κοντινό Σοφικό. Οπότε γνώριζε καλά και από πρώτο χέρι τα θαλάσσια κατατόπια της περιοχής.