Αλύπα: Η παραλία που γοήτευσε τον Κασαβέτη και τη Σούζαν Σάραντον

Η Αλύπα είναι ένας μικρός οικισμός στο νότιο τμήμα της Λακωνίας που θυμίζει παράδεισο.

Αλύπα: Η παραλία που γοήτευσε τον Κασαβέτη και τη Σούζαν Σάραντον

Η μικρή βοτσαλωτή παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά σε προσκαλούν να χαθείς μέσα τους, η φύση, το πράσινο τριγύρω και τα πυργόσπιτα που ξεπροβάλλουν επιβλητικά προσδίδουν στην Αλύπα ξεχωριστή γοητεία.

Ο μικρός οικισμός με τους λίγους κατοίκους βρίσκεται 20 χιλιόμετρα έξω από την Αρεόπολη, στο κομμάτι της Μάνης που ανήκει στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας (έχει απόσταση 81 χιλιομέτρων από τη Σπάρτη).

Πρόκειται για έναν οικισμό μόλις 43 μόνιμων κατοίκων –σύμφωνα με την απογραφή του 2011– ο οποίος είναι χτισμένος στην ακτή του Λακωνικού Κόλπου, αγγίζοντας όμως και τους πρόποδες του βουνού Σαγγιάς, στα 40 μέτρα υψόμετρο.

Ιστορικά η Αλύπα συνδέεται με το χωριό Έξω Νυμφίο (βρίσκεται σε απόσταση 1 χιλιομέτρου) και με το Οίτυλο.

Αναγνωρίστηκε ως διακριτός οικισμός το 1951, τότε ονομαζόταν Αλίπος. Το 1955 αποφασίστηκε να πάρει την ονομασία Χαλίκια και μετονομάστηκε ξανά το 2001, λαμβάνοντας τη σημερινή ονομασία.

Πριν από τη διαμόρφωση πλήρους οδικού δικτύου στην ευρύτερη περιοχή, το χωριό λειτουργούσε ως λιμανάκι χάρη στην προβλήτα του, εξυπηρετώντας τη θαλάσσια συγκοινωνία με το Γύθειο.

Η Τρικυμία

Διατηρώντας έντονα τα στοιχεία της μανιάτικης αρχιτεκτονικής, με παραδοσιακά πυργόσπιτα που βρίσκονται χτισμένα γύρω από την ακτή και έχοντας έντονες αντιθέσεις ανάμεσα στα λευκά βότσαλα της παραλίας, τα γαλαζοπράσινα νερά και τα δέντρα που περιβάλλουν την ακτή, η Αλύπα κατάφερε να γοητεύσει και το Χόλιγουντ.

Επιλέχθηκε από τον Αμερικανό σκηνοθέτη Paul Mazursky για τα γυρίσματα της ταινίας «Η Τρικυμία» (Tempest, 1982), προσδίδοντας μεγάλη διασημότητα στην περιοχή και φέρνοντας επώνυμους επισκέπτες από το Χόλιγουντ. Μερικοί από αυτούς είναι ο John Cassavetes, η Susan Sarandon και η Gena Rowlands.

Υπήρξε όμως και το φυσικό τοπίο για να γυριστεί το διαφημιστικό για γνωστή μάρκα ούζου. Παρότι έχει βγει στην οθόνη όμως, η Αλύπα ποτέ δεν εξελίχθηκε σε προορισμό μαζικού τουρισμού.

Ο επισκέπτης δεν πρέπει να περιμένει ότι εδώ θα βρει τις γνωστές πολυτέλειες ή τις ανέσεις που χαρακτηρίζουν συνήθως περιοχές μαζικού τουρισμού. Το συγκεκριμένο χωριό δεν διαθέτει ούτε καν ξενοδοχεία ή ξενώνες. Υπάρχει βέβαια η δυνατότητα αναζήτησης κάποιου Airbnb καταλύματος, κατά τα λοιπά, όμως, ο οικισμός προσφέρεται για μια ήσυχη ημερήσια εκδρομή, στην οποία θα συνδυάσετε μπάνιο και φαγητό πριν επιστρέψετε στην κυρίως «βάση» σας, κάποιον κοντινό στο χωριό προορισμό.

Η παραλία της Αλύπας εκτείνεται σε περίπου 250 μέτρα και είναι στρωμένη με το χαρακτηριστικό λευκό χοντρό βότσαλο. Σημειώστε επίσης ότι πρόκειται για ανοργάνωτη παραλία, οπότε θα πρέπει να φροντίσετε να φτάσετε εδώ με τις ομπρέλες και τις ψάθες σας.

Μπορείτε επίσης να κάτσετε και στα βράχια δυτικά της ακτής, ενώ σίγουρα αξίζει να μεριμνήσετε να φέρετε και μάσκα (ή γυαλιά θαλάσσης) ερχόμενοι στην παραλία: κάτω από τα πρασινογάλαζα νερά του οικισμού υπάρχει και καταπληκτικός βυθός, γεμάτος μικρά ψάρια, καβούρια και αστερίες, ο οποίος προσφέρεται για υποβρύχιες εξερευνήσεις.

Για φαγητό θα πάτε στο ταβερνάκι που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στη θάλασσα και συνδυάζει ωραία θέα στην παραλία, νόστιμους μεζέδες και φρέσκο ψάρι. Εκεί θα βρείτε και καφέδες (τα βασικά είδη) και αναψυκτικά.

ΠΗΓΗ: www.gargalianoi.gr