Τίρανα: Η πόλη των χρωμάτων, των πάρκων και των τοπικών λιχουδιών

Τα Τίρανα, η μεγαλύτερη πόλη της Δημοκρατίας της Αλβανίας, χαρακτηρίζονται από το ήπιο μεσογειακό κλίμα και από μια πληθώρα όμορφων εκκλησιών και κατάφυτων πάρκων.

Τίρανα: Η πόλη των χρωμάτων, των πάρκων και των τοπικών λιχουδιών

Το κέντρο της πόλης, η οποία ιδρύθηκε το 1614, κοσμείται με ορισμένα αρχιτεκτονικά μνημεία της εποχής του Μουσολίνι. Περπατήστε ανάμεσα στα αξιοθέατα, όπως το τζαμί του Έτχεμ Μπέη του 1789 στην πλατεία Skanderbeg, το Sahat-Kulla (Πύργος Ρολογιού) του 1830 και το θέατρο μαριονέτας, που κάποτε στέγαζε το ψευτο-κοινοβούλιο του βασιλιά Ζογκ. Επισκεφθείτε την Καμπάνα της Ειρήνης, η οποία κατασκευάστηκε από παλιούς κάλυκες σφαιρών και θυμίζει το ταραχώδες παρελθόν των Τιράνων.

Απ' όταν εκλέχθηκε δήμαρχος της πόλης το 2000, ο Έντι Ράμα άρχισε να χρωματίζει την πόλη. Aναζητήστε ένα από τα δικά τους τυροπιτάδικα, τα "byrektore", που θα βρείτε σίγουρα στον δρόμο σας – στη βιτρίνα τους θα δείτε πίτες με πολύ λεπτό φύλλο. Αυτό το φύλλο το ανοίγουν, το ψήνουν και μετά το ξαναψήνουν με τη γέμιση, με τον κιμά, την κολοκύθα, τα φασόλια, την ντομάτα με το κρεμμύδι, το πράσο με το γάλα. Μπορείτε να συνοδεύσετε την πίτα που θα επιλέξετε με ξινόγαλο.

Κάποιοι από εκείνους που μετανάστευσαν στον ιταλικό Νότο επέστρεψαν πίσω με νόστιμες ιδέες. Εξαιρετική πίτσα με λαστιχωτό ζυμάρι και καψαλισμένο, όπως πρέπει, στεφάνι θα βρείτε στο Apulia pizzeria & panzerotteria (Rruga Gjik Kuqali, Tirana 1001), ενώ τυριά, αλλαντικά και σάντουιτς με προϊόντα από την Απουλία που συνοδεύονται από ιταλικά κρασιά θα βρείτε στο Gusta La Puglia (Rruga Myslym Shyri, Nr.1).

Το όνομα της κεντρικής πλατείας είναι Skanderbeg, απλώνεται σε σαράντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα και αποτελεί κομμάτι του μεγαλύτερου πεζόδρομου των Βαλκανίων. Στην έκταση αυτής της πολυβραβευμένης για τον σχεδιασμό της πλατείας θα δείτε το άγαλμα του εθνικού ήρωα της χώρας, του Γεώργιου Καστριώτη Σκεντέρμπεη, που της έδωσε και το όνομά της, τον Πύργο του Ρολογιού με τα τριάντα πέντε μέτρα ύψος, το κτίριο της όπερας, το Παλάτι του Πολιτισμού, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το μουσουλμανικό τέμενος που χρονολογείται από το 1794. Από εκεί θα οδηγηθείτε στη λεωφόρο Deshmoret e Kombit, θα συναντήσετε πολύχρωμα χαμηλά κτίρια ιταλικής αρχιτεκτονικής, το δημαρχείο, το Κοινοβούλιο, την Ακαδημία Τεχνών, το Πολυτεχνείο της πόλης.

Το μεγάλο πάρκο των Τιράνων, το Grand Park ή Parku i madh i Tiranës χτίστηκε τη δεκαετία του '50 κι είναι ένας χώρος που αξιοποιείται από τους κατοίκους. Περιλαμβάνει μια μεγάλη τεχνητή λίμνη και βοτανικό κήπο, αποτελείται από περίπου 120 είδη δέντρων, θάμνων και λουλουδιών και μπορείτε να το περπατήσετε πριν επισκεφθείτε το εστιατόριο Mullixhiu που βρίσκεται ακριβώς δίπλα του.

Το ZETA Center for Contemporary Art ιδρύθηκε το 2007 από τη Valentina Koça. Βρίσκεται στον δεύτερο όροφο ενός μικρού κτιρίου κατοικιών και εμπορίου στην οδό Abdyl Frashëri στο κέντρο των Τιράνων και λειτουργεί ως αυτόνομος πολιτιστικός χώρος που τον αφορά η ζωγραφική, γλυπτική, η φωτογραφία, η πολυμεσική προσέγγιση της τέχνης. Αναδεικνύει νέους καλλιτέχνες, παρουσιάζει αναδρομικές δουλειές παλαιότερων.

Πακετάροντας, μπορείτε να βάλετε στο πορτοφόλι σας είτε την ταυτότητα είτε το διαβατήριο σας, ταξιδεύετε και με τα δύο έγγραφα.

Το ταξί από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης κοστίζει 16 ευρώ.

Faleminderit είναι το «ευχαριστώ», προφέρεται ακριβώς όπως γράφεται.