Καστός: Η μικρότερη νησίδα των Επτανήσων, που είναι η ησυχαστήριο χωρίς αυτοκίνητα

Ο Καστός βρίσκεται σε απόσταση 6 μιλίων από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, όπου είναι το πλησιέστερο λιμάνι προσέγγισης στην Στερεά Ελλάδα,

Καστός: Η μικρότερη νησίδα των Επτανήσων, που είναι η ησυχαστήριο χωρίς αυτοκίνητα

Ο Καστός βρίσκεται σε απόσταση 6 μιλίων από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, όπου είναι το πλησιέστερο λιμάνι προσέγγισης στη Στερεά Ελλάδα, νοτιοανατολικά της Λευκάδας και νότια, σε απόσταση ενός μιλίου, από το νησί του Καλάμου. Συμπεριλαμβάνεται στο σύμπλεγμα των Τηλεβοϊδων νήσων και έχει συνολική έκταση 5,915 τ.χλμ.

Ο Καστός είναι η μικρότερη κατοικούμενη νησίδα των Επτανήσων και προσαρτήθηκε στην Ελλάδα το 1864. Παλαιότερα αποτελούσε μέρος της επαρχίας Ιθάκης, με πληθυσμό το 1950, τους 285 κατοίκους με δημοτικό σχολείο. Σήμερα ανήκει διοικητικά στην περιφερειακή ενότητα Λευκάδας και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 80 κατοίκους.

Θα φτάσετε στον Καστό, είτε από τον Μύτικα που έχει δρομολόγιο -τα καλοκαίρια- κάθε μέρα εκτός Πέμπτης, είτε από τη Λευκάδα με αναχώρηση κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Έχετε κατά νου πως τα καραβάκια που πάνε στο νησί δεν παίρνουν αυτοκίνητα.

Σήμα κατατεθέν ο ανεμόμυλος στα αριστερά του λιμανιού που είναι μάλιστα και ένα από τα τρία καφέ του νησιού. Στο μικρό λιμανάκι τα ιστιοπλοϊκά είναι δεμένα το ένα δίπλα στο άλλο και ένας μικρός αραιοκατοικημένος οικισμός απλώνεται στον καταπράσινο λόφο.

Στον Καστό τα πάντα γίνονται με τα πόδια και τα βαρκάκια. Εξάλλου δεν υπάρχουν παρά μόνο δυο αγροτικά αυτοκίνητα.

Στην παραλία του Άγιου Αιμιλιανού στα ψηλά βράχια ακριβώς δίπλα υπάρχει και η Φωκότρυπα, μια τρύπα στο βράχο που κρύβει στο εσωτερικό της μια μικρή αμμουδιά. Όμορφες παραλίες και τα Αμπελάκια, το Καμίνι, η Καλάδα και το Βρισίδι όλες τους κυρίως με βοτσαλάκι και λίγη άμμο κοντά στο κύμα.