Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα στη Σύρο

Το Πάσχα στη Σύρο είναι μοναδικό, καθώς κατ' εξαίρεση γιορτάζουν μαζί Ορθόδοξοι και Καθολικοί.

Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα στη Σύρο

Το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο ταυτόχρονα από ορθόδοξους και καθολικούς (ανεξάρτητα από την κανονική ημερομηνία του καθολικού Πάσχα) και αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις σε όλον τον κόσμο ταυτόχρονου εορτασμού του από ορθόδοξους και καθολικούς χριστιανούς.

Στη Σύρο την Μεγάλη Εβδομάδα, αισθάνεσαι πρωταγωνιστής σε μια ιστορία που εξελίσσεται σε ένα κοσμοπολίτικο σκηνικό, στο οποίο κυριαρχεί η Μεσαιωνική και η Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, οι ορθόδοξες και καθολικές εκκλησίες, οι ανοιξιάτικες και πασχαλινές μυρωδιές.

Σημεία αναφοράς στη μυσταγωγική αυτή εξερεύνηση, αποτελούν οι επιβλητικές εκκλησίες του νησιού.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου (του πλουσίου) στη συνοικία «Βαπόρια», σε καλωσορίζει πλησιάζοντας με το πλοίο στο λιμάνι και μέχρι να προφτάσεις να συλλάβεις το μοναδικό αυτό θέαμα, ο ναός της Ανάστασης του Σωτήρος από τον λόφο της Ερμούπολης και αντικριστά ο ναός του Αγίου Γεωργίου γνωστός και ως «Σαν Τζώρτζης» από τον λόφο της Άνω Σύρου, σε καθηλώνουν και σε μαγνητίζουν από ψηλά.

Ξεκινήστε με ανάλαφρες ημερήσιες περιπλανήσεις στα δαιδαλώδη σοκάκια της Ερμούπολης, τα οποία αυτές τις ημέρες μοσχομυρίζουν πασχαλινά κουλούρια, τσουρέκια και παραδοσιακά γλυκά, προαναγγέλλοντας εμφατικά την Ανάσταση του Θεανθρώπου.

Τη Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα, μεταξύ 4:00 και 5:30, στο μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας στο χωριό Κίνι, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας και της περιφοράς του επιταφίου βιώνετε ηρεμία, ευλογία και κατάνυξη, σε μια περιοχή που κυριαρχούσαν οι μυρωδιές της άνοιξης.

Ο συγχρονισμός του καθολικού με το ορθόδοξο Πάσχα στη Σύρο, προσδίδει μια μοναδική μεγαλοπρέπεια. Αυτό αρχίζεις να το αντιλαμβάνεσαι όταν βρεθείς στην Άνω Σύρο, κατά την περιφορά των καθολικών επιταφίων από τους ναούς του Αγίου Γεωργίου (Σαν Τζώρτζη) και του Αγίου Σεβαστιανού. Διαφορετική και μοναδική αίσθηση και εμπειρία ταυτόχρονα.

Καθώς όμως περνά η ώρα, η στιγμή για την περιφορά των τριών Ορθόδοξων επιταφίων και τη συνάντησή τους στην πλατεία Μιαούλη στην Ερμούπολη, πλησιάζει. Επιλέξτε να σταθείτε στα σκαλιά μπροστά από το Δημαρχείο, περιμένοντας, για να παρακολουθήσετε το γεγονός.

Οι ύμνοι της χορωδίας του Αγίου Νικολάου και η μπάντα του Δήμου «προειδοποιούν» για την άφιξή τους, μαζί με το πλήθος των πιστών που τους συνοδεύουν ευλαβικά. Τη στιγμή που συναντιούνται οι επιτάφιοι και το πλήθος του κόσμου που τους ακολουθεί, αντιλαμβάνεσαι ότι στην ατμόσφαιρα επικρατεί κατάνυξη, σιωπή, εσωτερικότητα και προσμονή για την κορύφωση του θείου δράματος. Το σκηνικό απόκοσμο και συναισθηματικά φορτισμένο. Το θείο δράμα κορυφώνεται με τρόπο που δημιουργεί δέος και την αίσθηση ότι τώρα συμβαίνει για πρώτη φορά, εκεί μπροστά σου!

Η Πρώτη Ανάσταση σημαίνει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, ενώ ταυτόχρονα οι πιστοί στις ορθόδοξες εκκλησίες αναγγέλλουν με τον δικό τους τρόπο το γεγονός, χτυπώντας δυνατά τα στασίδια τους, μέσα σε ένα πανδαιμόνιο ήχων, αναστάσιμων ύμνων και βροχής από φύλλα λεμονιάς που σκορπίζουν οι ιερείς.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας την ώρα της Ανάστασης, η Ερμούπολη η κομψή κυρά του Αιγαίου λάμπει κυριολεκτικά κάτω από τα βεγγαλικά που εκτοξεύονται από τον λόφο της Ανάστασης, αποκαλύπτοντας τη μοναδική της κομψότητα και μεγαλοπρέπεια, ακτινοβολώντας το αναστάσιμο μήνυμα στα πέρατα του Αιγαίου.

Το ιδανικό τέλος αυτής της βραδιάς, είναι σίγουρα γαστρονομικό. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα και το αρνάκι στο φούρνο με λεμονάτες πατάτες, σας περιμένον σε όλες τις τοπικές ταβέρνες.

Κυριακή του Πάσχα και από το πρωί οι μυρωδιές από τα σουβλιστά αρνιά και τα κοκορέτσια είναι διάχυτες παντού. Είτε μείνετε στην Ερμούπολη ή επιλέξετε κάποιο από τα πανέμορφα χωριά της Σύρου, θα συναντήσετε πολύ φιλόξενους ανθρώπους, οι οποίοι θα σας καλέσουν στην παρέα τους για να δοκιμάσετε νόστιμους μεζέδες και συριανό κρασί.

Το απόγευμα μετά τον Εσπερινό, προγραμματίστε να παρακολουθήσετε το κάψιμο του Ιούδα στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Θυμηθείτε, ότι στον ναό αυτόν η εικόνα της κοίμησης της Θεοτόκου, είναι έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Οι στιγμές που δημιουργούν εμπειρίες και αναμνήσεις ζωής, την περίοδο του Πάσχα στη Σύρο είναι πολλές, έντονες και κινηματογραφικές! Αυτό που αισθάνεσαι σίγουρα όταν είσαι Πάσχα στη Σύρο, είναι ότι δε θέλεις να βρίσκεσαι πουθενά αλλού, παρά μόνο εκεί!