Ζάζαρη: Η πανέμορφη λίμνη της ορεινής Φλώρινας

Η Ζάζαρη είναι μικρή λίμνη που βρίσκεται στα νότια του νομού Φλώρινας.

Ζάζαρη: Η πανέμορφη λίμνη της ορεινής Φλώρινας

Η Ζάζαρη (γνωστή και ως Λίμνη Αγίων Θεοδώρων) είναι μικρή λίμνη που βρίσκεται στα νότια του νομού Φλώρινας, στους πρόποδες του όρους Βέρνο της Μακεδονίας. Είναι μία από τις λίμνες της υδρολογικής λεκάνης που σχηματίζεται ανάμεσα στα όρη Βέρνο, Βόρας, Άσκιο και Βέρμιο και που περιλαμβάνει ακόμα τις λίμνες Βεγορίτιδα, Πετρών και Χειμαδίτιδα.

Η Ζάζαρη έχει έκταση περίπου 2 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 602 μέτρων. Το μέσο βάθος της είναι 4,6 μέτρα. Τροφοδοτείται από το μικρό ποτάμι του Σκλήθρου που πηγάζει από το Βέρνο και αυτή με τη σειρά της τροφοδοτεί τη γειτονική της λίμνη Χειμαδίτιδα.

Η βλάστηση στις όχθες της περιλαμβάνει κυρίως καλαμιώνες και ψαθιά, ενώ λίγο πιο πέρα συναντά κανείς και χνουδοβελανιδιές, λεύκες, ιτιές, φτελιές, αγριογαρύφαλλα και σφενδάμια. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και τα νούφαρα τα οποία αναπτύσσονται στα νερά της.

Οι επισκέπτες μπορούν να ζήσουν στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς, αλλά και να βρουν –αναλόγως του καιρού– ευκαιρίες για βαρκάδες, πεζοπορίες, ποδηλασία περιμετρικά της λίμνης ή για παρατήρηση πουλιών.

Παρά τη μικρή της έκταση η Ζάζαρη φιλοξενεί 141 είδη πτηνών και γύρω στα 185 είδη βατράχων. Οι τελευταίοι, μάλιστα, είναι υπεύθυνοι για την πλήρη απουσία κουνουπιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ιδιαίτερη θέση κατέχει και η υδάτινη πανίδα, καθώς λέγεται ότι η Ζάζαρη είναι η μοναδική λίμνη σε όλη την Ευρώπη στην οποία ζουν μύδια (κάτι, ωστόσο, που χρειάζεται διασταύρωση). Από τα αρκετά ψάρια ξεχωρίζουν τα γριβάδια, οι τούρνες και οι βαλκανικές μπιάνες, ενώ υπάρχουν και χέλια.