Η γοητευτική πλευρά της χειμωνιάτικης Τήνου

Αν και νησί, η Τήνος είναι ιδανικός προορισμός και για τις χειμερινές διακοπές. 

Η γοητευτική πλευρά της χειμωνιάτικης Τήνου

Η Τήνος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων (έκταση 197 τ.χλμ.) μετά τη Νάξο και την Άνδρο. Έχει 8.636 κατοίκους (απογραφή 2011) μοιρασμένους σε 62 οικισμούς. Ανήκει στις βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Άνδρου και βορειοδυτικά της Μυκόνου.

Η απόσταση από την Άνδρο, το λεγόμενο στενό Άνδρου - Τήνου, είναι 1/2 μίλι, ενώ η κοντινότερη απόσταση από τις ακτές της Μύκονου είναι περίπου 5 μίλια και 9 μίλια από λιμάνι σε λιμάνι. Νοτιοδυτικά του νησιού και σε απόσταση 12 μιλίων βρίσκεται η Σύρος, και η πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, η Ερμούπολη.

Πρώτη στάση στο ταξίδι της Τήνου είναι το Βωλάξ (Βώλακας). Παραθυρόφυλλα, πόρτες και τοίχοι εγκαταλελειμμένων κτισμάτων στο χωριό της Τήνου, γίνονται ένας ιδιαίτερος καμβάς πάνω στον οποίο, εδώ και χρόνια, ο Λάσκος Λασκαρίδης αποτυπώνει ποιήματα Ελλήνων ποιητών, δίνοντάς τους μια νέα πνοή.

Ρίτσος, Ελύτης, Καββαδίας, αλλά και Γκάτσος, Βάρναλης, Σεφέρης είναι ορισμένοι από τους ποιητές που ενέπνευσαν τον Λάσκο Λασκαρίδη, για να προχωρήσει σ’ αυτή την ιδιαίτερη πρωτοβουλία.

Για τους φίλους της τέχνης, επιβάλλεται μία επίσκεψη στα μουσεία του Πύργου, τα οποία είναι αρκετά αξιόλογα. Στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας παρουσιάζεται η τεχνολογία και η πορεία του μαρμάρου από την εξόρυξή του μέχρι και τη δημιουργία του έργου τέχνης.

Το Σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά διατηρείται ανέπαφο, ακριβώς όπως το άφησε ο θρύλος της γλυπτικής. Τα κρεμασμένα ρούχα στον καλόγερο, τα προσωπικά του αντικείμενα όπως τα άφησε, το υπνοδωμάτιο, το εργαστήριό του, κουβαλάνε μνήμες από την περίοδο (1902-30) που ο κορυφαίος Έλληνας γλύπτης έζησε στον Πύργο.

Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του Χαλεπά, σκίτσα του ίδιου και φωτογραφικό υλικό συμπληρώνουν το πολύτιμο υλικό του μουσείου. Παράλληλα το Μουσείο Πανορμιτών Καλλιτεχνών συγκεντρώνει έργα των μεγάλων καλλιτεχνών της περιοχής.

Όσον αφορά τον Πύργο, η πλατεία του είναι μοναδική. Μαρμαροστρωμένη, με τον χαρακτηριστικό πλάτανο και την παραδοσιακή μαρμάρινη κρήνη, μεταφέρει τον επισκέπτη σε άλλη εποχή. Από το σημείο αυτό, ξεκίνησε η Επανάσταση στο νησί (31 Μαρτίου 1821).