Μετέωρα: Ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές

Τα Μετέωρα είναι ένας από τους πιο διάσημους και όμορφους προορισμούς στην Ελλάδα.

Μετέωρα: Ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές

Τα Μετέωρα αποτελούν ένα από τα μεγάλα «θαύματα» της φύσης, αφού το τοπίο που μας χαρίζει κόβει ομολογουμένως την ανάσα κάθε επισκέπτη.

Η επιστημονική εξήγηση αναφέρει ότι οι βραχώδεις σχηματισμοί δημιουργήθηκαν πριν περίπου 30 εκατομμύρια χρόνια όταν ο θεσσαλικός κάμπος ήταν θάλασσα. Τα ισχυρά ρεύματα δημιούργησαν τους μεγάλους σχηματισμούς πετρωμάτων και ιζημάτων μέσα στο νερό ενώ στη συνέχεια, εξαιτίας σεισμικής δραστηριότητας, η θάλασσα έγινε στεριά και οι βράχοι έγιναν ορατοί. Η σημερινή μορφή τους προέκυψε μετά από εκατομμύρια χρόνια διαβρώσεων και μεταβολών εξαιτίας των καιρικών φαινομένων.

Μέσα στην «άγρια» ομορφιά των βράχων φωλιάζει η δεύτερη μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία μετά το Άγιο Όρος (έξι μοναστήρια είναι επισκέψιμα), ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας».

Το τοπίο περιλαμβάνει δασωμένους λόφους με εντυπωσιακά απόκρημνους βράχους, την παραποτάμια κοιλάδα των ποταμών Ληθαίος και Μούργκας, δάση πλατύφυλλων φυλλοβόλων, δάση πλατάνων και βελανιδιών, θαμνώνες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Στη σημαντική χλωρίδα περιλαμβάνονται τα ενδημικά είδη: Κενταύρια της Καλαμπάκας, Κενταύρια η γαλακτόχρους και το προστατευόμενο είδος Άνθεμις η Κρητική. Η περιοχή είναι σημαντική για την αναπαραγωγή της ορνιθοπανίδας, και περιλαμβάνει πληθυσμούς από προστατευόμενα είδη όπως ο ασπροπάρης, κουκουβάγιες, αετούς και άλλα αρπακτικά πτηνά.

Στη σημαντική πανίδα περιλαμβάνονται: ευρωπαϊκές ενυδρίδες, μυωτίδες, ρινόλοφοι, χελώνες, σπιτόφιδα, πεταλούδες, λύκοι, δενδρομυωξοί, τρανόσαυρες, πιπιστρέλλοι, αλπικοί τρίτωνες, έχιδνες, δεντρογαλιές, ασινόφιδα, κρασπεδωτές χελώνες, κ.α.

Σε απόσταση περίπου μίας ώρας από τα Μετέωρα βρίσκεται και το πέτρινο χωριό που ονομάζεται Ελάτη. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων ανάμεσα σε δάση από έλατα το οποίο μάλιστα αποκαλείται «Ελβετία της Ελλάδας».

Όσοι έχουν την ευκαιρία να το επισκεφτούν θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία να παρευρεθούν στην λαϊκή αγορά του Σαββάτου, εκεί όπου αρκετοί κάτοικοι από τα γύρω χωριά δίνουν το «παρών», ενώ την παράσταση κλέβουν τα προϊόντα που δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος αλλού.