Παύλιανη: Χαμένη σε ελατόδασος και με τον «Θρόνο του Δία»
Σε λιγότερο από τρεις ώρες μακριά από την Αθήνα, εκεί που ξεκινά ο πανέμορφος Εθνικός Δρυμός Οίτης, βρίσκεται η Παύλιανη.
Η Παύλιανη βρίσκεται στα νοτιοδυτικά όρια του πρώην νομού με την Περιφερειακή ενότητα Φωκίδας, μέσα σε πυκνό ελατοδάσος και σήμερα είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενη τουριστικά. Είναι κτισμένη στις νοτιοανατολικές πλαγιές της Οίτης σε υψόμετρο 1.040 μέτρων. Αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Φθιώτιδας και αφετηρία για εξορμήσεις στα γύρω βουνά καθώς και επισκέψεις στον Εθνικό Δρυμό της Οίτης, την «Πυρά του Ηρακλέους», το φαράγγι του Ασωπού και το «κάστρο του Κούβελου».
Μία άποψη για την ονομασία του χωριού αναφέρει ότι το όνομά της το οφείλει στους πρώτους της κατοίκους, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Αποστόλου Παύλου. Πιο πιθανή εκδοχή όμως είναι να οφείλεται σε σλαβική ονομασία. Αρχικά το χωριό ήταν χτισμένο σε μια τοποθεσία με χαμηλότερο υψόμετρο, εκεί περίπου που τώρα βρίσκεται το χωριό Οίτη.
Ως οικισμός αναφέρεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μετά την απελευθέρωση επίσημα το 1835 να ορίζεται έδρα του τότε δήμου Ροδοντίων (Οιτών). Αποτέλεσε έδρα της ομώνυμης κοινότητας από το 1912 με το ΦΕΚ 261Α - 31/08/1912 και έως την 31η Δεκεμβρίου 2010, οπότε καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον διευρυμένο Δήμο Λαμιέων και μαζί με τη γειτονική Νέα Παύλιανη αποτελούν την τοπική κοινότητα Παύλιανης. Ο πληθυσμός της, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, ως κοινότητα ανέρχεται σε 498 κατοίκους, ενώ με αυτήν του 2001 είχε 574.
Η Παύλιανη παραμένει ένα ήσυχο, περιποιημένο, πεντακάθαρο και καλλιτεχνικό χωριό. Δίπλα υπάρχει το χωριουδάκι που λέγεται Αθανάσιος Διάκος, πρώην Άνω Μουσουνίτσα, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων και είναι ο παράδεισος όσων λατρεύουν τις αυθεντικές γεύσεις, κρέας και τυροκομικά.
Από το χωριό ξεκινούν επίσης πολλές ς διαδρομές για πεζοπορία, όπως αυτή που οδηγεί στον «Θρόνο του Δία» με μια πανοραμική θέα έως τον Μαλιακό Κόλπο, αλλά και αυτή που οδηγεί στον «σιδερένιο Θρόνο», μια κατασκευή 550 κιλών σιδήρου και ειδικών λαμών αλλά και 800 ωρών οικειοθελούς εργασίας.
Φωτό: Από www.tripadvisor.com.gr