Λίμνη Απολλακιά: Εναλλακτικός τουρισμός στη Ρόδο, υδροβιότοπος με σπορ

Η λίμνη Απολλακιά είναι τεχνητή, βρίσκεται στη Νότια Ρόδο και προσφέρεται για σπορ, αλλά και διασκέδαση.

Λίμνη Απολλακιά: Εναλλακτικός τουρισμός στη Ρόδο, υδροβιότοπος με σπορ

Πρόκειται για μια μεγάλη τεχνητή λίμνη, η οποία γέμισε μόλις το 1999 και το μεγαλύτερο βάθος της φτάνει τα 23 μέτρα. Στην περιοχή δεν παρατηρείται να ζει το ψάρι gizani όπως στις περισσότερες περιοχές του νησιού, αλλά ζουν άλλα ψάρια όπως κυπρίνοι και άγρια χρυσόψαρα.

Σε απόσταση μόλις δύο χιλιομέτρων από το χωριό Απολλακιά, στα νοτιοδυτικά της Ρόδου, σε μια λίμνη περίκλειστη από λόφους έχει μυσοβυθιστεί η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.

Η λίμνη σχηματίζει έναν μοναδικό υδροβιότοπο. Κάθε χρόνο φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό πουλιών και εξ αυτού έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, ως προστατευόμενη περιοχή. Πρόκειται για τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε με την κατασκευή του φράγματος της Απολλακιάς το 1989, προκειμένου να αρδευτεί ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού.

Αρχικά το φράγμα συνέδραμε στην ανάπτυξη της γεωργίας, ενώ σήμερα αποτελεί και έναν ξεχωριστό τουριστικό προορισμό, μια εναλλακτική πρόταση για εκείνους που αναζητούν κάτι διαφορετικό από τις κοσμοπολίτικες παραλίες. Μπορείτε να κάνετε: Τοξοβολία-Καγιάκ-Πεζοπορία-Zip-Lining-Αναρρίχηση (για παιδιά)-SUP-Stand Up Paddleboard-Ποδήλατο θαλασσης-Mountain Bikes.
Για όσους επιθυμούν να έχουν μια μοναδική εναέρια εμπειρία πάνω από τη λίμνη, είναι επίσης διαθέσιμο το flying fox.

Υπάρχει επίσης ένα καφέ που σερβίρει καφέ, ποτά, σνακ και τοπικά προϊόντα, καθώς και μπάρμπεκιου για την οικογένεια και τους φίλους σας.

Η περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία ανάμεσα σε ελαιώνες, εσπεριδοειδή και κωνοφόρα δέντρα, ενώ η λίμνη, με μέγιστο βάθος τα 23 μέτρα προσφέρεται για ιστιοπλοϊα. Η Απολακκιά χτισμένη στον κάμπο, σε λάκκο από όπου προέρχεται και η ονομασία της, αποτελεί μια υδάτινη έκπληξη στην ενδοχώρα του νησιού.