Λίμνη Βουλιαγμένη (Ηραίου): Ελβετικό τοπίο στην Κορινθία

Η Λίμνη Βουλιαγμένη είναι λιμνοθάλασσα που βρίσκεται 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λουτρακίου, πολύ κοντά στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου και στον οικισμό Περαχώρα.

Λίμνη Βουλιαγμένη (Ηραίου): Ελβετικό τοπίο στην Κορινθία

Έχει μέγιστο μήκος 2 χλμ. και μέγιστο πλάτος περίπου 1 χλμ. Το βάθος της δεν υπερβαίνει τα 40 μέτρα. Διαθέτει παραλία με άμμο εν αντιθέσει με την παραλία του Λουτρακίου. Επικοινωνεί με τα νερά του Κορινθιακού κόλπου από ένα πολύ στενό κανάλι που το πλάτος του δεν υπερβαίνει τα 6 μέτρα.

Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Εσχατιώτις αλλά και Γοργωπίς, όνομα που πήρε από την Γόργη κόρη του Μεγαρέα που πνίγηκε στην λίμνη. Στην περιοχή κοντά στο στενό κανάλι της λίμνης έχουν εντοπιστεί ίχνη ανθρώπινης εγκατάστασης της πρωτοελλαδικής περιόδου, δείγμα ότι η περιοχή κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που προτιμούν να κολυμπήσουν στα πάντα ηπίνεμα νερά της και μετά ν’ απολαύσουν το φαγητό τους σε κάποιο από τα παραλίμνια ταβερνάκια.

Δυτικά από τη Λίμνη της Βουλιαγμένης, περάστε το πυκνό πευκόδασος και καταλήξτε στο ακρωτήρι με τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου. Το Ηραίο αποτελείται από δύο τμήματα, αφιερωμένα στην Ήρα Ακραία και στην Ήρα Λιμενία αντίστοιχα.

Η λατρεία της σεβαστής θεάς άρχισε στη Γεωμετρική περίοδο, ενώ το 800 π.Χ. οικοδομήθηκε προς τιμήν της, ο πρώτος αψιδωτός ναός. Αργότερα προστέθηκαν και άλλοι ναοί, βωμοί, στέγαστρο για την προστασία της ιερής φωτιάς, στοές, αγορά και βοηθητικοί χώροι. Εικάζεται ότι το τελετουργικό της λατρείας της Ήρας γίνονταν στο λιμάνι, ενώ στον υπόλοιπο χώρο υπήρχαν κτίσματα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.