Φαλάσαρνα: Πέντε παραλίες με υπόλευκη άμμο και μοναδικό ηλιοβασίλεμα

Η εξωτική παραλία Φαλάσαρνα βρίσκεται 59 χλμ δυτικά της πόλης των Χανίων και σχεδόν 17 χλμ δυτικά της Κισσάμου, στη δυτική βάση της χερσονήσου Γραμβούσας.

Φαλάσαρνα: Πέντε παραλίες με υπόλευκη άμμο και μοναδικό ηλιοβασίλεμα

Ο κόλπος Φαλάσαρνα έχει βραβευτεί ως η καλύτερη παραλία της Κρήτης και έχει ψηφιστεί ως μία από τις 10 καλύτερες παραλίες της Ευρώπης. Η Φαλάσαρνα εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση και αποτελείται ουσιαστικά από πέντε συνεχόμενες παραλίες, με τις δύο πιο κεντρικές να είναι οι πιο αγαπημένες.

Η άμμος στα Φαλάσαρνα είναι υπόλευκη, κάνοντας το χρώμα του νερού τροπικό. Πράγματι, αν είστε τυχεροί και είστε εδώ μια μέρα που δεν φυσάει από τα δυτικά θα μαγευτείτε από την παραλία και τα γαλαζοπράσινα νερά της.

Η κύρια παραλία της Φαλάσαρνας ονομάζεται Παχιά Άμμος. Είναι μια εξωτική παραλία με μήκος 1km και πλάτος 150m. Αυτή η παραλία προσελκύει τους περισσότερους επισκέπτες της περιοχής, αλλά λόγω του μήκους της δεν φαίνεται ποτέ πολύ γεμάτη. Η παραλία προσφέρει ομπρέλες και σνακ σε μπαρ και καφετέριες, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε φαγητό και νερό. Υπάρχουν επίσης υπηρεσίες για θαλάσσια σπορ και γήπεδα beach volley.

Υπάρχει μια άλλη μεγάλη παραλία βόρεια της κεντρικής παραλίας μήκους 800 μέτρων, πανομοιότυπη με την κύρια παραλία, η οποία χωρίζεται σε πολλές μικρότερες παραλίες. Αυτός ο κόλπος χωρίζεται στη μέση από έναν αμμόλοφο και λίγους βράχους. Η παραλία είναι πιο ήσυχη από την Παχιά Άμμο και δεν προσφέρει παροχές.

Βορειότερα, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, υπάρχει ένας μικρός όρμος με νότιο προσανατολισμό. Η παραλία του είναι βοτσαλωτή και ο βυθός είναι βραχώδης. Είναι μια καλή επιλογή όταν φυσούν δυτικοί άνεμοι ή αναζητάτε απομόνωση. Νότια της Παχιάς Άμμου, στο Λιβάδι, υπάρχει μια άλλη μεγάλη παραλία με αμμώδη ακτή και βραχώδη βυθό. Πολύ καλή επιλογή για τους λάτρεις της κολύμβησης με αναπνευστήρα. Το Λιβάδι περιβάλλεται από έναν πολύ σημαντικό υδροβιότοπο με λιμνούλες, που φιλοξενούν πολλά πουλιά το χειμώνα. Ακόμη πιο νότια, κοντά στο μικρό λιμανάκι του οικισμού του Λιμενίσκου υπάρχει μια μικρή παραλία με βότσαλο, που είναι μια καλή επιλογή αν δεν θέλετε να μείνετε απομακρυσμένοι.

Tο ηλιοβασίλεμα, θεωρείται το καλύτερο στην Κρήτη, γιατί δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο μεταξύ της παραλίας και του ορίζοντα.

Αν ερχόσασταν στη Φαλάσαρνα περίπου 2.000 χρόνια πριν θα αντικρίζατε ένα ξακουστό λιμάνι και μία πλούσια πόλη με εντυπωσιακούς ναούς και επιβλητικά τείχη. Η αρχαία πόλη της Φαλάσαρνας ήταν αφιερωμένη στη νύμφη Φαλασάρνη και ήκμασε τον 4ο και 3ο αιώνα π.Χ. Η πλούσια πόλη είχε δικό της νόμισμα και μεγάλη ναυτική δύναμη, αλλά τα έσοδά της προέρχονταν κυρίως από πειρατικές δραστηριότητες, οπότε και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 69 π.Χ.

Φωτό από www.tripandvisor.com