Αμμουλιανή: Το νησάκι της Χαλκιδικής με θέα το Άγιον Όρος

Η Αμμουλιανή είναι ένα νησάκι στον κόλπο του Αγίου Όρους, απέναντι από την Τρυπητή και πρόκειται για το μοναδικό κατοικημένο νησί στη Χαλκιδική. Έχει έκταση περίπου 4,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απέχει 120 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη.

Αμμουλιανή: Το νησάκι της Χαλκιδικής με θέα το Άγιον Όρος

Παλιότερα ήταν μετόχι της Μονής Βατοπεδίου ενώ μετά το 1925 έγινε τόπος εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων. Υπάγεται διοικητικά στον Δήμο Αριστοτέλη και έχει 529 μόνιμους κατοίκους, που ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό.Τα δρομολόγια των πλοίων είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Έως το 1925 το νησί ήταν μετόχι της Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, όπου και έμεναν 2-3 καλόγεροι που διαχειρίζονταν την κτηματική περιουσία και είχαν ως βοηθούς περίπου 20 εργάτες από την γύρω περιοχή. Αυτοί ασχολούνταν με την καλλιέργεια χωραφιών, τη βοσκή ζώων και το μάζεμα των ελιών. Αρχές του 1925 το νησί παραχωρείται σε πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από νησιά της Προποντίδος (Γαλλιμή - Πασαλιμάνι -Σκουπιά).

Προερχόμενοι από τις περιοχές αυτές που γειτόνευαν με την Κωνσταντινούπολη έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα τους. Έχοντας την γνώση της θάλασσας ασχολήθηκαν κυρίως με την αλιεία και κατάφεραν σε λίγα χρόνια να ξεχωρίσουν στον τομέα αυτό.

Κεντρικός ναός είναι του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε το 1865. Κάθε χρόνο τιμάται ο Άγιος Γεώργιος τον Απρίλιο. Μερικές από τις παραλίες του νησιού είναι οι Αλυκές, τα Καραγάτσια, ο Άγιος Γεώργιος και η Μεγάλη Άμμος. Αξιοθέατο, εκτός από τον παλαιό ναό είναι και ο αρσανάς στο λιμάνι, που αποτελεί τυπικό δείγμα αγιορείτικης αρχιτεκτονικής.

Το νησί συνδέεται με φεριμπότ από την ακτή της Τρυπητής, η απόσταση είναι μόλις 2 ναυτικά μίλια και κυριαρχεί το πράσινο, μιας και είναι κατάφυτο από ελιές και χαμηλή βλάστηση.

Η Αμμουλιανή έχει πολλές παραλίες (Αλυκές, Άγιος Γεώργιος, Μ. Άμμος, Καραγάτσια κ.α.). Κοντά βρίσκονται και τα νησάκια (Δρένια), απέναντι από τη Μ. Άμμο, όπου μπορεί κάποιος να φτάσει νοικιάζοντας βάρκα.

Το φρέσκο ψάρι και η ελληνική παραδοσιακή κουζίνα δεν λείπουν από την Αμμουλιανή. Μια θάλασσα πεντακάθαρη, γεμάτη ψάρια περιμένει αυτούς που έχουν χόμπι το ψάρεμα.

Ένας βυθός με μεγάλη ποικιλία υποθαλάσσιας ζωής, πρόκληση για εκείνους που ασχολούνται με το υποβρύχιο ψάρεμα και τις καταδύσεις. Μονοπάτια προσφέρονται για περίπατο μακριά απο κίνηση αυτοκινήτων. Οι καιρικές συνθήκες, ιδανικές τους περισσότερους μήνες κυρίως για το διάστημα Μάϊο έως Οκτώβριο. Το Άγιο Όρος, μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά, προσφέρεται στον άνδρα επισκέπτη για ηρεμία και περισυλλογή.

Φωτό: visitammouliani