«Ρίζες»: Μύκονος, όπως παλιά!

Η Μύκονος δεν έχει μόνο πολύβουες παραλίες, αλλά και ησυχαστήρια, όπως οι Ρίζες, όπου μπορείς να απολαύσεις το φαγητό σου, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει την παλιά εποχή.

«Ρίζες»: Μύκονος, όπως παλιά!

Ένα από αυτά είναι οι «Ρίζες» ένα «χωριό» όπως το εννοούν κατά την παράδοση στη Μύκονο. Δηλαδή ένα σύμπλεγμα ανεξάρτητων κτισμάτων, από περιστεριώνες και ξυλόφουρνο, μέχρι εκκλησιά, στάβλο, τυροκομείο και πηγάδι-, όπου η οικογένεια παράγει τα προς το ζην από τη δική της γη και τα οικόσιτα ζώα της. Και τα καλούδια της φάρμας, μπορούν πλέον να τα απολαύσουν και οι επισκέπτες στην ταβέρνα τους.

Η φάρμα βρίσκεται στο κέντρο του νησιού, στην Άνω Μερά και μόλις περάσεις στην αυλή θα κάνεις ένα ταξίδι στον χρόνο, σε ένα χώρο με βουκαμβίλιες και μουριές, όπου δεσπόζει μια ταβέρνα που σερβίρει τοπικά και νόστιμα πιάτα με τα προϊόντα της γης.

Οι Ρίζες λειτουργούν χάρη στην οικογένεια Ζουγανέλη, στην περιοχή Μαού, που ήταν από πάντα η αγροτική ζώνη του νησιού, με τους Ανωμερίτες να καλλιεργούν τις ρόκες και τα μαρούλια, τα περιβόλια με τα πεπόνια, τα καρπούζια, τα κολοκυθάκια τις μελιτζάνες και τις ντοματιές. Φυσικά υπάρχουν και αυγά, αλλά και κρέας από τα 300 πρόβατα, τις 60 κατσίκες αρμεγόμενες, τις 40 αγελάδες και τις 200 κότες.

Η αποθέωση της απλότητας είναι η ταβέρνα, σε έναν ωραίο κήπο, με τραπέζια στολισμένα με καρό γαλανόλευκα τραπεζομάντηλα. Ψωμί μιγάδι φτιάχνουν στον ξυλόφουρνο, ξεχωρίζει η κρεμμυδόπιτα με τυροβολιά της γιαγιάς Λίζας, ενώ τα αυγά τα τηγανίζουν με τη λέρα, το λίπος του χοιρινού. Σαλάτες από τον μπαχτσέ, με μόστρα, ντόπια κοπανιστή, μαυρομάτικα και παντζάρια με τη σκορδαλιά.

Οι χοιροσφαΐσιοι κεφτέδες είναι υπέροχοι και δυστυχώς στις δυο επισκέψεις μας δεν δοκιμάσαμε, λόγω ανέμου τους τραγανούς κολοκυθανθούς, γεμισμένους με ντόπια τυριά. Για κυρίως πιάτο σερβίρουν αρνάκι, προβατίνα και γουρουνόπουλο αργοψημένα στον φούρνο, αλλά και λαχανοντολμάδες και μουσακά. Τις Κυριακές κάνουν αντικριστό αρνάκι, ενώ υπάρχουν και οι ντόπιες μπίρες της Mikonu, όπως και τα κρασιά από τον Κήπο Ξυδάκη στην Κούτελα. Διοργανώνουν και βραδιές με παραδοσιακή μουσική.

Στις Ρίζες παραδίνονται μαθήματα μαγειρικής, ζύμωμα ψωμιού και ξεναγήσεις στους χώρους της φάρμας, ενώ υπάρχουν και εποχικές δραστηριότητες στις οποίες μπορεί να συμμετέχει ο επισκέπτης, όπως το θέρισμα του σταριού, ο τρύγος, η συγκομιδή της ελιάς. Ευγενέστατοι σερβιτόροι με επικεφαλής τον θεσσαλονικιό Παύλο, που έκανε μεταγραφή στη Μύκονο, ενώ λίαν συντόμως θα νοικιάζονται και τα δωμάτια του «χωριού».

Φωτό από το site της επιχείρησης