Η Γιάλοβα, η ολοστρόγγυλη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και το Ναυαρίνο!

Η Γιάλοβα είναι παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στην Πύλο, σε κοντινή απόσταση από την παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.

Η Γιάλοβα, η ολοστρόγγυλη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς και το Ναυαρίνο!

Η Γιάλοβα βρίσκεται περίπου 7,5 χιλιόμετρα προς τα βόρεια της Πύλου και περίπου 14,5 χιλιόμετρα νότια από την Χώρα. Έχει μηδενικό υψόμετρο και βρίσκεται στην βόρεια ακτή του κόλπου της Πύλου.

Το αγκυροβόλιο Γιάλοβα βρίσκεται ανατολικά, μεταξύ της βόρειας εσχατιάς της νήσου Σφακτηρίας και της χερσονησίδας του «Παλιού Αβαρίνου». Προ του αγκυροβολίου της Γιάλοβας προς τα νότια, διακρίνονται ακόμα μέχρι σήμερα υπολείμματα ναυαγίων του τουρκο-αιγυπτιακού στόλου από την ιστορική Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Το όνομα Γιάλοβα προέρχεται από την ελληνική λέξη αιγιαλός - γιαλός και την τουρκική κατάληξη οβα (= ομαλός, Πεδιάδα), δηλαδή ομαλή ακτή. Επίσης στη Σερβική γλώσσα, "jalova" σημαίνει άγονη.

Η Βοϊδοκοιλιά είναι παραλία της Μεσσηνίας που θεωρείται από τις ομορφότερες της Μεσογείου. Είναι διάσημη κυρίως για το ολοστρόγγυλο σχήμα της που θυμίζει το γράμμα Ω. Βρίσκεται βόρεια της Πύλου, στις ακτές του Ιονίου, και εφάπτεται με τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας από την οποία χωρίζεται με μία λωρίδα αμμόλοφων.

Η παραλία και η ευρύτερη περιοχή έχει χαρακτηριστεί τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000. Η παραλία προσεγγίζεται από χωματόδρομο που διασχίζει περιμετρικά τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, από χωματόδρομο από το χωριό Πετροχώρι καθώς και από μονοπάτι από την παραλία Διβάρι.

Πιστεύεται ότι η παραλία αντιστοιχεί στην παραλία Βουφράδα στην οποία σύμφωνα με την Οδύσσεια, έφτασε το πλοίο του Τηλέμαχου κατά την άφιξή του στην Πελοπόννησο, με σκοπό να συναντήσει τον Νέστορα και τον Μενέλαο.

Κεντρική φωτό από wikipedia-antoniskp