O Άγιος Παύλος με τους αμμόλοφους, τις πτυχώσεις και τον Κοκολάκη

Οι μακρινές από τις πόλεις παραλίες της Κρήτης είναι και οι καλύτερες, μια από αυτές ο Άγιος Παύλος, με αμμόλοφους και πτυχώσεις

O Άγιος Παύλος με τους αμμόλοφους, τις πτυχώσεις και τον Κοκολάκη

Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Άγίου Παύλου βρίσκεται 58 χλμ νότια του Ρεθύμνου και δυτικά της Αγίας Γαλήνης, κοντά στο Ακρωτήριο Μέλισσα. Μπορείτε να φτάσετε εδώ με ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέσω του χωριού Σαχτούρια, στην περιφέρεια του οποίου ανήκει η περιοχή.

Φωτό: Α. Ρονιότης

Είναι ένας κλειστός απάνεμος κόλπος με βραχώδη βυθό, ο οποίος ενδείκνυται για ήρεμες οικογενειακές διακοπές. Δίπλα υπάρχουν λίγες επιλογές για διαμονή και ταβέρνες, ενώ παρέχονται οι βασικές υπηρεσίες (ομπρέλες, ποδήλατα θαλάσσης κλπ). Πάνω από την παραλία υπάρχει ο ναός του Αγίου Παύλου, ενώ στα ανοιχτά της θάλασσας φαίνονται τα δύο νησάκια των Παξιμαδιών.

Αν και η παραλία μπροστά στον οικισμό είναι αρκετά όμορφη, πολλοί από τους επισκέπτες χρησιμοποιούν τον Άγιο Παύλο ως βάση εξόρμησης για να ανακαλύψουν τη διπλανή ειδυλλιακή παραλία των Αλατσόγκρεμνων με τους αμμόλοφους.

Η παραλία βρίσκεται πίσω από το δυτικό άκρο του κόλπου και είναι μια από τις καλύτερες παραλίες του Ρεθύμνου. Μπορείτε να φτάσετε εκεί από ένα μονοπάτι με σκαλιά που ανηφορίζει από την παραλία του Αγίου Παύλου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάποιων ερευνητών, στην παραλία αυτή κατέφυγε ο Άγιος Παύλος κατά το ταξίδι του για τη Ρώμη, κι όχι στη Σελούδα των Σφακίων.

Οι πτυχώσεις των βράχων στην Αποπλύστρα, ανάμεσα στον οικισμό του Αγίου Παύλου και τους Αμμόλοφους, είναι εντυπωσιακά πολύχρωμες και έχουν προταθεί για να ενταχθούν στα διατηρητέα φυσικά της Ελλάδας.

Η παραλία του Αγίου Παύλου είναι η αγαπημένη του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα του Παναθηναϊκού και του Άρη, Δημήτρη Κοκολάκη που μένει στο Ρέθυμνο, ενώ στην ταβέρνα της παραλίας μη τολμήσετε να ζητήσεις ψάρι θα σας απαντήσουν «τα ψάρια είναι για τη θάλασσα». Θα απολαύσετε και θα σας κεράσουν ρακές και θα ευχαριστηθείτε μεζέδες και κρέατα.