Αντίπαρος: Μια μικρή κουκλίτσα που είναι και ακριβή, αλλά και φτηνή...

Eπισκεφτήκαμε την Αντίπαρο τη δεκαετία του '80 όταν δεν είχε ρεύμα και οι μάχες ανάμεσα στα ΜΑΤ και τα φρικιά ήταν ομηρικές, αλλά στην τελευταία επίσκεψη μας, διαπιστώσαμε ότι το μικρό όμορφο νησάκι τείνει να γίνει Μύκονος.

Αντίπαρος: Μια μικρή κουκλίτσα που είναι και ακριβή, αλλά και φτηνή...

Η Αντίπαρος κρύβει προσβάσιμες πανέμορφες παραλίες και νυχτερινή ζωή, είναι μικρό νησί και η χώρα μοιάζει με σκηνικό παλιάς ελληνικής ταινίας. Μπορείτε να φτάσετε από τη μια άκρη, τη Χώρα δηλαδή, στην άλλη, στον Άγιο Γεώργιο μέσα σε είκοσι λεπτά, και θέλετε άλλα δέκα, δεκαπέντε για την παραλία της Φανερωμένης.

Η ανατολική ακτή έχει υπέροχες παραλίες, οργανωμένες ή μη, κοσμοπολίτικες ή ερημικές, με αρμυρίκια, με άμμο ή με βότσαλο και βουτάτε, όπου σας κάνει κέφι χωρίς ταλαιπωρία.

Η δυτική ακτή δεν είναι όλη προσβάσιμη καθότι πιο απόκρημνη, έχει ωστόσο μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού όπως τα Μοναστήρια και τα Λιβάδια.

Ο κεντρικός δρόμος της Αντιπάρου, ξεκινάει από το λιμάνι με φούρνους, ουζερί και μανάβικα, με στιλάτα καταστήματα ρούχων και κοσμημάτων και καταλήγει στην πλατεία με γουστόζικα μπαράκια. Τα κάθετα στενάκια με τα ταβερνάκια με τις μικρές αυλές και τα ασπρισμένα σπίτια με τις βουκαμβίλιες είναι ιδανικά για όσους θέλουν πιο ήσυχες καταστάσεις.

Κατά πάσα πιθανότητα το πρωί θα σας βρει όλους να βγαίνετε από τη θρυλική ντίσκο La Luna, που ανοίγει μετά τις 3 τα ξημερώματα με ροκ καταστάσεις, κι αφού περπατήσετε 15 λεπτά. Δεν χρειάζεται να ρωτήσετε που είναι, ακολουθείστε απλά την νεολαία.

Αν είστε στο νησί την εποχή του διάπλου, θα δείτε τον Τομ Χανκς, διαφορετικά δύσκολα θα τον συναντήσετε στους δρόμους, αφού περιορίζεται στο κάστρο-σπίτι που απομονώνεται.

Θα πάτε

Ακτοπλοϊκώς μέσω Πάρου από το λιμάνι της Παροικιάς και της Πούντας και μόλις έρθει το πλοίο από Πειριαιά υπάρχει λεωφορείο που σας πάει στο λιμανάκι της Πούντας για να περάσετε απέναντι σε λιγότερο από δέκα λεπτά.

Το νησί διαθέτει και το CampingAntiparos, δυο βήματα από την υπέροχη ομώνυμη αμμουδερή παραλία με τους χαμηλούς κέδρους.

Εκτός από τις παραλίες υπάρχουν και αξιοθέατα

Σπήλαιο: Το μόνο κατακόρυφο σπήλαιο στην Ευρώπη με βάθος περίπου 85 μέτρων. Οι εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες μετρούν εκατομμύρια χρόνια ζωής με τον παλαιότερο να είναι περίπου 45 εκ. ετών, θεωρείται ο παλαιότερος στην Ευρώπη. Θα χρειαστεί να κατεβείτε 411 σκαλιά. Να έχετε μαζί σας νερό καθώς δεν υπάρχει κάποια καντίνα.

Κάστρo: Το ενετικό Κάστρο της Αντιπάρου είναι ενταγμένο μέσα στον οικισμό της Χώρας και χρονολογείται στα μέσα περίπου του 15ου αιώνα.

Δεσποτικό: Ακατοίκητο νησάκι με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Έχουν ανακαλυφθεί αρχαϊκό ιερό δωρικού ρυθμού, πρωτοκυκλαδικά νεκροταφεία, που χρονολογούνται περίπου το 500 π.Χ. Μπορείτε να πάτε με ιδιωτικό σκάφος, με το καϊκάκι της γραμμής ή ακόμα και καγιάκ. Έχει επίσης υπέροχους όρμους και παραλίες για βουτιές.

Οι παραλίες

Ψαραλυκή: Μεγάλη, αμμουδερή με ρηχά διάφανα νερά και αρκετά αρμυρίκια. Ιδανική για οικογένειες.

Απάντημα: Άμμος και βράχια στη μια πλευρά και πυκνά αρμυρίκια κάτω από τα οποία στήνονται παχιά στρώματα και ξαπλώστρες. Είναι οργανωμένη.

Σώρος: Η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού. Μεγάλη και αμμώδης έχει ωραία βαθιά θάλασσα και είναι οργανωμένη, στο πίσω μέρος υπάρχουν και δεντράκια για φυσική σκιά καθώς και κάποια μαγαζιά για φαγητό.

Φανερωμένη: Κάτω ακριβώς από το ομώνυμο εκκλησάκι, η μικρή αμμουδερή παραλία με τα κρυστάλλινα νερά είναι ιδανική για πιο ήρεμες βουτιές.

Άγιος Σπυρίδωνας: Ίσως η πιο ρηχή παραλία της Αντιπάρου, ιδανική για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Σιφνέικο: Πολύ κοντά στη Χώρα, έχει όμορφα νερά και ο βυθός της ενδείκνυται για καταδύσεις.

Γλυφά: Φαρδιά αμμουδιά, ωραία νερά, φυσική σκιά και με εύκολη πρόσβαση.

Άγιος Σώστης: Όμορφη παραλία με χρυσή άμμο και υπέροχα νερά. Δεν είναι οργανωμένη οπότε φροντίστε για σκιά και τρόφιμα.

Λιβάδια: Από τις πιο απομακρυσμένες παραλίες του νησιού με υπέροχη αμμουδιά και εξαιρετικά νερά. Δεν είναι οργανωμένη και την προτιμούν όσοι θέλουν ησυχία. Tην επιλέγουν όσοι κάνουν surf.

Μοναστήρια: Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού σε ένα «κλειστό» κολπάκι. Έχει άμμο και βότσαλα και εξαιρετικά νερά. Δεν είναι οργανωμένη.

Άγιος Γεώργιος: Πολύ κοντά στον ομώνυμο οικισμό έχει τιρκουάζ νερά και ψιλή άμμο. Δεν είναι οργανωμένη αλλά θα βρείτε κάποια ταβερνάκια στον οικισμό. Βλέπει απέναντι στο Δεσποτικό.

Παναγιά: Ήρεμη παραλία με πολύ καλή θάλασσα και δέντρα για σκιά. Δεν είναι οργανωμένη αλλά θα βρείτε ένα ταβερνάκι σε κοντινή απόσταση. Ιδανική για χαλαρές βουτιές.

Παραλία Κάμπινγκ: Βρίσκεται μπροστά από το κάμπινγκ του νησιού, έχει πλατιά αμμουδιά, ωραία νερά και την επιλέγουν κυρίως όσοι μένουν στο κάμπινγκ και οι γυμνιστές.