Γαλαξίδι: Γεμάτο αρχοντιά, ιστορία και παραλίες

Kαπετανόσπιτα και αρχοντικά με ακρόπρωρα κατάφυτοι κήποι, ιστορία και φρέσκο θαλασσινό αεράκι, χαρακτηρίζουν το Γαλαξίδι.

Γαλαξίδι: Γεμάτο αρχοντιά, ιστορία και παραλίες

Μια νησίδα ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, είναι το Γαλαξίδι που γοητεύει με την ήρεμη αρχοντιά του και την αίσθηση παλιάς, γλυκιάς Ελλάδας. Οι καπεταναίοι που ζούσαν εδώ έφτιαξαν σπίτια αντάξια της φήμης τους. Υπέροχα νεοκλασικά και αρκετά λαϊκά σπίτια που διασώθηκαν, συνθέτουν έναν παραδοσιακό και διατηρητέο οικισμό.

Τα βήματά σας θα χαθούν σε ένα λαβύρινθο από ακανόνιστα πέτρινα σοκάκια, απ όπου ξεπροβάλλουν διατηρητέα κτίρια, όπως το Δημαρχείο και το Παρθεναγωγείο – και κεραμοσκεπή αρχοντικά με χρωματιστά πορτοπαράθυρα, αυλές στρωμένες με βότσαλα και λουλουδιασμένοι κήποι που ξεχειλίζουν πάνω από ψηλές μάντρες. Το δεύτερο ενέπνευσε και το ρεμπέτικο «Κάηκε το Γαλαξίδι».

Στάσεις θα κάνετε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το περίφημο σκαλιστό ξύλινο τέμπλο και στην Αγία Παρασκευή για να δείτε τον ζωδιακό κύκλο-ημερολόγιο σκαλισμένο στο δάπεδο αλλά και το ηλιακό ρολόι στην εξωτερική πλευρά της κυρίας εισόδου.

Επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο για να δείτε μαζεμένη όλη την ιστορία του τόπου. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα ναυτικά μουσεία της Ελλάδας και στεγάζεται σε κτίσμα του 1870. Θα δείτε πίνακες καραβιών, ναυτικά όργανα, χάρτες, φωτογραφίες, έργα του Γαλαξιδιώτη ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου, μοναδικά ακρόπρωρα και το περίφημο χειρόγραφο με το «Χρονικό του Γαλαξιδίου»

Ανεβείτε μέχρι τη Μονή Σωτήρος, στο λόφο της Αγίας Τριάδας, που προσφέρει εξαιρετική θέα στο Γαλαξίδι και τη θάλασσα από ύψος 300 μέτρων. Ο στενός, ανηφορικός δρόμος που ξεκινά από το λιμάνι θα σας βγάλει μετά από λίγα χιλιόμετρα στο βυζαντινό μοναστήρι του 1250, όπου γράφτηκε το «Χρονικό του Γαλαξειδίου» - η ιστορία δηλαδή του τόπου από το 990 έως το 1700.

Απογευματινή βόλτα δίπλα στη θάλασσα - από το κεντρικό λιμάνι της Οιάνθης μέχρι το ήσυχο λιμανάκι του Χηρόλακα που τα δειλινά μετατρέπεται στο ρομαντικότερο σημείο της πόλης. Αν η διάθεση σηκώνει ουζάκι, καφέ ή μεζέδες υπάρχουν πολλές επιλογές είτε από την πλευρά του οικισμού, είτε απέναντι με θέα το πανέμορφο Γαλαξίδι.

Οι παραλίες

Παραλία Ναυτικού Ομίλου Γαλαξιδίου: Είναι η μικρή παραλία στο Γαλαξίδι, δίπλα στο λιμάνι της πόλης. Όσοι προτιμούν την εύκολη λύση αποφεύγοντας τις μετακινήσεις...

Κεντρί: Μπορεί το μέγεθος της παραλίας να ξεγελάσει, μιας κι είναι αρκετά μικρή, φιλοξενεί ωστόσο πολλές ομπρέλες και ξαπλώστρες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στρωμένη από βότσαλο, ιδανική για τους μικρούς ταξιδιώτες.

Ανεμοκάμπι: Απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από την πόλη, χωρίς η απόσταση να αποτελεί εμπόδιο για τους πολυάριθμους επισκέπτες της! Κρυμμένη σ’ έναν απάνεμο όρμο, με χρυσαφένια αμμουδιά και λεπτό χαλικάκι.

Ξιδού: Από τις πιο απομονωμένες παραλίες του Γαλαξιδίου, φτάνει κανείς εκεί με σκάφος ή μέσω ενός δύσκολου χωματόδρομου. Καταγάλανα νερά και φύση που χαλαρώνουν τους επισκέπτες σ’ ένα ονειρικό σκηνικό.

Καλαφάτης: Πλήρως οργανωμένη παραλία στο Γαλαξίδι και σε πολύ κοντινή απόσταση. Ομπρέλες, ξαπλώστρες, καντίνα.

Άγιος Βασίλειος: Απόμερη παραλία στο Γαλαξίδι, με ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά.

Αράπης: Αν φτάσετε στην παραλία του Αγίου Βασιλείου και θέλετε να αποφύγετε την πολυκοσμία, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την διπλανή ακρογιαλιά Αράπης.

Και φυσικά το Γαλαξίδι προσφέρεται για κοντινές εκδρομές στους Δελφούς, στην Ιτέα και την Άμφισσα...